Hopp til innhold

Det er en sen fredag ettermiddag, og høstmørket har for alvor senket seg over Kristiansunds gater. Unger i skumle kostymer ringer på dører og forlanger knask og truer med knep.Halloweenbøtter blir fylt. Det er latter og lek, fredagsmodus og tid for å lade batteriene.

Hege Yvonne Heggem lader også batteriene. Hun har også ikledd seg kostyme, men av helt andre grunner enn det faktum at kalenderen viser fredag 31. oktober og halloweenfeiring.

Kristiansundjenta befinner seg nemlig i sminkerommet på kulturhuset Festiviteten. Det er to timer til forestilling. Åttitallsantrekket er på. Tidsriktig sminke og hår er på plass. Rosa strutteskjørt, leggiser og høyt hår er stikkord.

Premierenervene er borte når vi intervjuer Hege Yvonne. Denne dagen våkna 19-åringen til strålende kritikker fra samtlige av lokalpressens utsendte til urpremieren av Operaen i Kristiansunds oppsetning av popmusikalen «Flamme» kvelden før. Vi lurer selvsagt på hvordan det var å lese avisene tidligere i dag hvor Hege Yvonnes innsats i rollen som Cecilie Grip omtales som fenomenal og et gjennombrudd.

– Det var helt fantastisk! Jeg storkoste meg på scenen og følte at jeg virkelig ga publikum noe. Når du i tillegg bader i gode kritikker og komplimenter, da går det nesten ikke an å beskrive følelsen, sier Hege Yvonne gledestrålende.

Stas å få betaling

Tidligere i år var det Drømmestipendets fagjury som lot seg imponere av Hege Yvonnes bunnsolide stemme, dans, og for å bruke avisa Tidens Krav velvalgte ord: «fascinerende utstråling» og «diksjon i særklasse». 14. juni i år ble hun da også belønnet med 10.000 drømmestipendkroner, blomster og diplom, som ble utdelt av ordfører Per Kristian Øyen etter at applausen hadde lagt seg på Tahitibrygga, hvor forestillingen «Sundbåten Syver» med Hege Yvonne i rollen som Åse finmåse, nettopp hadde hatt teppefall.

– Å få tildelt Drømmestipendet var stort. Jeg har lagt ned ekstremt mye tid og energi for å komme på det nivået jeg er i dag. Det å få anerkjennelse og belønning for alt arbeidet som er lagt ned, var utrolig gøy. Fram til nå har jeg fått betaling i form av flotte sceneopplevelser, tilbakemeldinger fra publikum, instruktører og anmeldere samt en drøss av gode minner og viktig erfaring. Men når det er sagt må jeg jo være så ærlig å si at det var stor stas og endelig få betaling i form av penger også, sier Hege Yvonne leende før hun straks blir alvorlig igjen.

– Jeg drømmer jo om å bli profesjonell musikalartist, og kjenner at Drømmestipendet også har hatt en motiverende effekt i forhold til den videre jobbinga som skal til for å gjøre drømmen til virkelighet.

Lang karriere allerede

Hege Yvonne har sunget så lenge hun kan huske. Hun begynte å danse ballett da hun var seks år, ble sangelev ved Kristiansund kulturskole da hun var 13, og har de siste fire årene vært elev ved Scenario musikkteaterskole, som er et samarbeid mellom kulturskolen og Operaen i Kristiansund. Hun beskrives som et allsidig talent og er en ettertraktet solist samt en danser med et repertoar som inkluderer stilarter som hip hop, stepp, jazz, showjazz og moderne.

Aktivitetsnivået har vært høyt, og rollene kom tidlig.  – Jeg fikk vel mine første sangoppdrag da jeg gikk i tredje klasse og min første danserolle kom da jeg var seks år, da jeg spilte lita mus i «Nøtteknekkeren». Nå har jeg hatt rollen som Klara i samme stykke to ganger, sier Hege Yvonne.

Det er 13 år og en drøss med roller siden hun var lita, dansende mus. Bare i år har hun spilt Ida i «Flaggermusen», Nancy i «Oliver», Åse finmåse i «Sundbåten Syver», vært korist på musikalsk helaften med Elg og Frode Alnæs hvor hun også fikk anledning til å opptre som solist. Og nå om dagen får hun altså anmeldere og publikum til å ta fram superlativer fra øverste hylle for hennes prestasjoner i storsatsinga «Flamme». Hege Yvonne Heggem har med andre ord rukket å bli et navn å regne med i Kristiansunds kulturliv.

– Jeg har vært veldig heldig som har vokst opp i en by med et rikt kulturliv, og hvor det blir lagt til rette for at unge kulturutøvere får mulighet til å dyrke lidenskapen sin. Jeg har alltid elsket å stå på scenen. Være seg sang, dans eller teater så har jeg aldri manglet undervisnings- og aktivitetstilbud hvor jeg har fått mulighet til å utfolde meg og utvikle meg kunstnerisk. I så måte har jeg på mange måter levd ut kunstnerdrømmen hele livet, forklarer den reflekterte 19-åringen.

Neste steg

Hege Yvonnes drømmer har forandret seg litt i løpet av årene med unntak av én; drømmen om å leve som scenekunstner.

– Da jeg var lita var selvsagt den store drømmen å bli sangerinne og superstjerne. På ungdomsskolen ville jeg bli danser, og i løpet av årene på musikklinja ved Atlanteren videregående skole har jeg gått fra operasanger til jazzsanger via skuespiller til musikalartist.

– Vanskelig å velge når du brenner for både sang, dans og teater?

– Ikke nå lenger. Det er det som er så fint med musikalsjangeren. Jeg får kombinert alle tre lidenskapene mine.

Tidligere i høst begynte Hege Yvonne på Fredly folkehøgskole, men savnet etter å drive med sang, dans og teater daglig ble rett og slett for stort.

– Nå har jeg nettopp begynt på Trøndertun folkehøgskole hvor jeg får dyrket lidenskapen min mange timer daglig. Neste steg på veien blir å komme inn på Musikkteaterhøgskolen i Oslo, fortsette å utvikle meg som musikalartist og bli så god at jeg kan leve av drømmeyrket som musikalartist.

– Hva har du brukt drømmestipendkronene til?

– Jeg har faktisk ikke brukt en eneste krone ennå, men pengene får helt sikkert bein å gå på i løpet av utdanningsløpet, avslutter Hege Yvonne Heggem, kritikerrost musikalartist og drømmestipendiat 2014.

Tekst: Hege Arstad

Utlagt: 7. november 2014