Hopp til innhold

2009 bød utvilsomt på en travel høst for Håvard Salvesen Njølstad fra Bergen. Siden han mottok Drømmestipendet rett før sommerferien har det nemlig strømmet inn med spilleoppdrag.

– Det å få Drømmestipendet var svært overraskende, men har vært veldig positivt for meg. Jeg har hatt mange små og store honorerte spilleoppdrag, både som solist og sammen med pianisten Christian Sommerfelt.

Sammen utgjør de duoen Saxiano – en etter hvert svært så ettertraktet duo, som med sitt gnistrende samspill har gjort seg bemerket over hele landet.

– Det har blitt en del reising rundt om i Norge, men vi har også hatt spilleoppdrag i Helsinki, sier Håvard.

Flott anerkjennelse

Drømmestipendet fikk den unge saksofonisten tildelt ved Bergen kulturskole, hvor han spilte for elever og lærere fra kulturskolen, representanter fra Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping, samt venner og bekjente.

– Drømmestipendet har vært en flott oppmuntring til å fortsette å øve. Det er også en anerkjennelse på at det jeg driver med er bra, og at folk setter pris på det jeg gjør, sier Håvard.

Pengene har den reflekterte unggutten satt på sparekonto.

– Jeg har jo veldig lyst til å ta masterclass med kjente saksofonister utenlands, og da kommer nok disse pengene veldig godt med.

Prisdryss

Håvard var aldri i tvil om hvilket instrument han skulle velge. Med en saksofonspillende far, visste han at det låt bra og at saksofon var et instrument han ønsket å mestre selv.

– Saksofon er dessuten et instrument som fungerer veldig bra i mange sjangere. En står veldig fritt og blir ikke bundet til å spille bare klassisk.

Så det ble Bergen kulturskole i en alder av seks år. Og siden har det egentlig gått slag i slag med Ulriken Saxofonkvartett, Bergen Ungdomsstorband og talentklassen «Unge Musikere» ved Griegakademiet.

Håvard har spilt sammen med en rekke kjente musikere som Dag Arnesen og Sigbjørn Ulseth. Han kan også skilte med to opptredener med Bergen Symfoniorkester. Håvard har vunnet flere priser, blant annet Hordablæsten i 2006, 2007 og 2008. I Ungdommens Musikkmesterskap ble det førstepris i 2007 og 2008, og i 2009 ble han belønnet med hele to priser i henholdsvis solist (alders)klasse 2, samt duo (alders)klasse 1.

Nøktern unggutt

Mange har latt seg imponere av Håvards sjarm og mesterlige saksofonspill, noe som gjenspeiler seg i et nesten eksploderende antall spilleoppdrag.

Drømmestipendmottakeren vil likevel ikke gå så langt som å si at han har oppnådd noen kjendisstatus. – Nei, jeg vil ikke si det. Det har vært litt oppmerksomhet i media, pluss at jeg har blitt spilt noe på NRK radio.

2010 ligger an til å bli et nytt travelt og innholdsrikt år for 14-åringen.

– Jeg har en god del konsertoppdrag på timeplanen, blant annet i Malta og Slovenia.

Den unge saksofonisten ikke bare jager drømmen om å bli profesjonell musiker. Håvard Salvesen Njølstad har allerede fått en smak på musikerlivet.

Tekst: Hege Arstad (utlagt: 10.12.2009)