Hopp til innhold

– Drømmestipendet kom som en rimelig stor og veldig gledelig overraskelse. Når en tilbringer mye alenetid med å jobbe med egne ting, er det vanskelig å vite hvor bra det en gjør faktisk er. Så det å få en bekreftelse på at en jury har troa på meg og at friåret mitt har vært fruktbart, har vært ekstremt viktig for meg, sier Lars.       

Høster fortsatt fruktene fra årene i kulturskolen

Lars er født og oppvokst i Sykkylven, og var bare seks år da han begynte å få feleundervisning ved kulturskolen. At valget falt på nettopp fela, var ingen tilfeldighet.

– Besteforeldrene mine var aktive folkedansere, og jeg ble eksponert for sjangeren på et veldig tidlig tidspunkt. Jeg har fortsatt minner om meg selv sittende og bla i cd-er med folkemusikk som smårolling. Jeg kunne knapt vente til jeg ble gammel nok til å begynne på kulturskolen, sier Lars.

For den unge felespilleren in spe, blir møtet med kulturskolen og pedagog Elin Dyrkorn en innertier. Lars er ikke i tvil om at grunnlaget han fikk lagt i kulturskolen, har vært svært viktig.

– Jeg hadde sju fantastiske og veldig lærerike år i kulturskolen. Elin var en utrolig dyktig lærer, som fanget opp interessen min fra første stund. Ikke minst var hun fokusert på gehørbasert læring, noe jeg resonnerte veldig bra på – og fortsatt nyter godt av. De første årene i kulturskolen, har altså vært helt avgjørende for at jeg er den musikeren jeg er i dag, sier Lars.

Ble dratt inn i jazzverdenen av tidligere drømmestipendvinner

Som folkemusiker har Lars spilt i flere spelemannslag og fått vist sine kvaliteter på mange fylkeskappleiker. Fram til han begynte på musikklinja ved Fagerlia videregående skole i Ålesund, var drømmen fortsatt å bli profesjonell folkemusiker. Men så blir Lars introdusert for jazz, og drømmen tar en helt ny vending.

– Improvisasjon og gehørbasert læring er viktige element i jazztradisjonen. Å improvisere føltes veldig naturlig for meg. Når den gehørbaserte læringen allerede satt i ryggmargen, så falt egentlig alt på plass, etter et par år der jeg følte at jeg hadde stagnert litt, sier Lars.

Så tok det ikke lang tid før Lars kastet seg ut i det lokale jazzmiljøet. Han ble også del av kvintetten Tre over kvart på fem, der trompetist og fjorårets drømmestipendvinner Maren Pernille Vartdal Skjong var medlem.

– Maren er en utrolig dyktig musiker, og mye av grunnen til at jeg ble dradd inn i jazz-verdenen. Vi har også blitt kjærester, og i dag er vi begge med i Midtnorsk Ungdomsstorband, som er et samspilltilbud for unge jazztalent. Derfor vet jeg også at Maren har fått langt flere henvendelser etter at hun mottok Drømmestipendet i 2023. Naturlig nok håper jeg at Drømmestipendet også kan bidra til å kickstarte karrieren min, sier Lars, som for lengst har øremerket «drømmestipendkronene».

– Pengene skal investeres i innspilling av egen musikk, til det som forhåpentligvis blir debutalbumet, sier Lars.

Drømmen

Etter endt videregående skole, bestemte Lars seg for å ta et friår for å jobbe med musikken. Målet er å forene sjangerne han mener er de beste fra to musikkverdener, nemlig folkemusikk og jazz.

– Folkemusikken er fortsatt dypt forankret i sjelen min. Derfor er drømmen å smelte folkemusikken sammen med jazzens harmonier og improvisasjon – og skape et helt nytt uttrykk og finne min plass i musikk-Norge, forklarer Lars.

Å komme gjennom nåløyet til drømmestipendjuryen, er ikke den eneste bragden Lars har oppnådd i løpet av friåret. I fjor deltok han på Moldejazz, der han fikk jamme med heltene i Emmet Cohen Trio. I mars fikk han beskjed om at han hadde kommet inn på jazzlinja ved NTNU – som den eneste felespilleren – på første forsøk.

– Å spille på Moldejazz var enormt! I tillegg til at jeg gikk rundt med en konstant følelse av å være starstruck, ble jeg om mulig enda sikrere på at musikkdrømmen bare bli en realitet. At jeg også kom inn ved NTNU, er en stor deldrøm som går i oppfyllelse, og et viktig neste steg, sier Lars, som gleder seg til stipendutdeling i Sykkylven kulturhus 3. juni:

– Kommunen og alle de dyktige folkene som jobber i kulturhuset har vært veldig gode støttespillere i mange år – så det å få utdelt Drømmestipendet samt spille med skolekorpset på hjemmebane, blir stor stas, avslutter Lars Viljo Fauske.

> Bli bedre kjent med Lars og drømmene og musikken hans

Se hvem som er vinnere av Drømmestipendet 2024

Tekst: Hege Arstad   Foto: Tore Oksnes   Publisert: 7. mai 2024

  • Drømmestipendet er et samarbeid mellom Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd. Stipendordningen ble etablert i 2004, og siden den gang har en lang rekke unge kunst- og kulturutøvere mottatt stipendet.
  • Stipendet skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse, og bidra til at unge kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år får oppfylt sine drømmer. Ordningen skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere. Det deles ut 50 stipender à 30 000 kr, til sammen 1,5 millioner kroner.
  • Drømmestipendet deles ut innen kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse.