Hopp til innhold

16-årige Guro, som fikk Drømmestipendet i 2015, klarte raskt å glede seg over den store overraskelsen, og ser fram til oslotur og kurs.

– Uvirkelig! Synes en glad og stolt Guro, som trodde hun var på Kulturskoledagene «bare» for å snakke om en «Peter Pan»-forestilling i regi av Nes kulturskole, som hun er delaktig i.

Nes-ordfører Grete Sjøli hadde – selvsagt uten Guros vitende – tatt turen til Gardermoen for være med og hedre en ung sambygding, og ordføreren ble rørt i og av «trefføyeblikket» – i likhet med mange av deltakerne på Kulturskoledagene. Ordføreren benytta samtidig anledningen til å dele noen ord om kulturskolens store betydning for sin kommunes innbyggere.

Det var i forbindelse med Kulturskoledagene på Gardermoen onsdag at Guro fikk den hyggelige overraskelsen fra Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping, som står bak Drømmestipendet og Drømmetreffet. Sistnevnte tilfaller noen utvalgte stipendmottakere, som stipendutdelerne fortjener litt ekstra hjelp på vei mot sin kulturelle drøm.

Besøk hos Storm Studios

Guros drømmetreff innebærer en oslotur, med besøk hos Storm Studios. Dette er et såkalt etterarbeidshus for visuelle effekter til fjernsynsproduksjoner, spille- og reklamefilmer og for animasjonsfilmer og videospill. Der jobber en sambygding av Guro, Stig Saxegaard, som animatør og illustratør.

Guro vil få omvisning i selskapets lokaler og avdelinger, råd og veiledning om utdanning, jobb, utstyr … Osloturen vil også inkludere et besøk hos Scandinavian Photo, som tilbyr mye nyttig utstyr som Guro nå får sjansen til å se nærmere på og eventuelt handle.

Den andre delen av drømmetreffpakken er et spesialkurs i bruken av Wacom Cintiq, et av markedets ledende elektroniske tegnebrett. Kurset skal Guro få i løpet av våren, og kursholder blir Geir Molden, fotograf og bildekunstner og ambassadør for Wacom Nordic.

Elsker å bruke kreativiteten sin

Guro Kjensli Johansen sier at hun alltid har elsket å være kreativ. Tegning har hun alltid drevet med, og hun har ingen planer om å slutte med det. Tvert imot: hun sikter mot en karriere som tegner.

Slik skrev Guro da hun søkte om Drømmestipendet 2015:

«Jeg tenker alltid utenfor boksen og ingenting kan sette grenser for min ville fantasi. Tegning er min måte å uttrykke meg på. Hvis jeg har noe inni meg som jeg vil få ut, er blyanten en god hjelper. Når jeg tegner faller jeg inn i mitt eget drømmeland, og har ingen anelse om hva som skjer rundt meg. Arket har min fulle oppmerksomhet.

Jeg blir inspirert av alt mulig, om det så er en kommentar i klasserommet eller en sky på himmelen. I hodet mitt er det alltid noe som foregår, og da er det bare om å gjøre å få det ned på papiret.

Som sagt er tegning en måte å uttrykke meg selv på, men jeg gjør også det på andre måter, som sang og musikk. Kreativitet betyr utrolig mye for meg, og det er en slik stor del av min hverdag.»

Guros drøm

Og om drømmen sin skrev Guro følgende:

«Etter videregående skal jeg starte på Norges Kreative Høyskole (NKH) i Oslo. Der skal jeg ta en tre års utdanning innen 3D-animasjon, og det tredje året skal jeg utveksle til Australia slik at jeg får bachelor i 3D-animering. Når man har tatt en slik utdannelse kan man jobbe i VFX- byråer, spillanimering, animasjonsstudioer og lignende.

Min aller største drøm er å kunne leve av det jeg elsker å gjøre: være kreativ, skape og utvikle. Og bedre kunne det ikke blitt enn å jobbe i Disney Pixar eller Dreamworks. Jeg har alltid syntes det er noe helt spesielt med Disney-filmer, og det hadde virkelig vært helt fantastisk og kunne se en film på kino og tenkt; det har jeg laget.

Med den utdannelsen innen 3D-animasjon ved NKH og en jobb i Pixar/ Dreamworks, vil jeg kunne vokse og lære mer om mine egne ferdigheter. Jeg vil kunne utforske nye elementer og redskaper/ programmer jeg ikke har prøvd meg på, og vil derfor lære mye. Hver dag ville blitt et eventyr der jeg gjør det jeg elsker å gjøre. Jeg klarer virkelig ikke å se for meg en fremtid der jeg ikke jobber med noe kreativt, der jeg ikke får brukt ferdighetene mine og det jeg virkelig brenner for. Det ville vært det samme som å ta fotballen vekk fra en fotballspiller, eller raketten fra astronauten.

Det er ikke mange som får muligheten til å få oppfylt drømmen sin. Dette stipendet vil hjelpe meg å få oppfylt min. For meg finnes det ikke noe annet jeg heller vil gjøre. Men før den tid må jeg utvikle og forbedre meg, og for å få til det trengs det en del utstyr.

Dette er min store drøm, som jeg virkelig ikke vil våkne fra.»

Utstillinger og blogg

Guro har deltatt på flere salgsutstillinger samt på Ungdommens kulturmønstring to ganger, begge ganger både på kommune- og fylkesnivå. Hun har også hatt utsmykningsoppdrag.

Guro har egen tegneblogg: teddysanimations.blogg.no.

Tidligere drømmetreffvinnere

2015 ble første året Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping lot flere enn én stipendmottaker bli drømmetreffvinnere. Guro er den sjuende som får en slik «ekstragevinst».

  • 2016: Guro Kjensli Johansen (bildekunstner) fra Nes i Akershus
  • 2015: Erika Varmdal (sirkusakrobat) Hågensen fra Trondheim
  • 2015: Idun Røen (bildekunstner) fra Surnadal
  • 2015: Aina-Helene Guttorm Einarsen (teaterutøver) fra Deatnu/Tana
  • 2014: Bildekunst 3/Book Art (gruppe med elleve billedkunstnere) fra Sarpsborg
  • 2013: Fabrice Bligoud Vestad (pianist) fra Hamar
  • 2012: Guro Elde Paulsen (danser) fra Grimstad

Tekst: Egil Hofsli

(Utlagt: 3. februar 2016)