Hopp til innhold

– Det å få tildelt Drømmestipendet var utrolig artig og har betydd veldig mye for meg. Bare det å høre at andre setter pris på det en driver med, er viktig for selvtilliten og virker veldig motiverende til å stå på videre, sier Marte.

Bredt repertoar

Marte var bare fire år gammel da hun begynte med dans ved Harstad kulturskole. Et utallig antall timer med terping på steg og ymse bevegelser er utvilsomt lagt ned siden den gang. I tillegg til trening fire-fem ganger i uken kommer det rett som det er oppdrag for dansegruppa Phases som Marte også er en del av. Phases ble dannet for vel et år siden og består av fire jenter som har danset sammen ved Harstad kulturskole siden de var små.

– Vi danser hovedsakelig hiphop, moderne, jazz og showdance, men sørger for å holde oss oppdatert i andre typer dans for å kunne tilby et bredt repertoar for oppdragsgiverne. I løpet av året vi har holdt på har det etter hvert blitt en del oppdrag fra private bedrifter i forbindelse med diverse eventer som firmafester, messer og konferanser, forklarer Marte.

Fikk fokus på dansemiljøet

Drømmestipendet fikk Marte utdelt av ordfører Helge Eriksen ved Kulturhuset i Harstad. – Det var i forbindelse med «Takk for i år» arrangementet hvor elever fra blant annet kulturskolen hadde forestilling. Dette er en årlig begivenhet og et flott arrangement hvor mange unge talenter får mulighet til å vise seg frem, sier Marte.

– Tildelingen av Drømmestipendet førte til noen oppslag i Harstad Tidende, men jeg vil ikke si at jeg har oppnådd noen kjendisstatus. Når det er sagt så er Harstad en forholdsvis liten by, så folk har muligens lagt merke til det jeg driver med. Det som er flott med denne oppmerksomheten er at vi har fått mye fokus på dansemiljøet i byen, noe som igjen har ført til flere danseoppdrag.

Viktig med nye impulser

Nå håper 19-åringen å komme seg til London for å ta eksamen i grad 6 i RAD-systemet i klassisk ballet.

– Eksamen i London er definitivt et mål. Dette er noe jeg trenger ved siden av kulturskolen i og med at RAD-systemet ikke kjøres her. Det å reise til London vil gi nye impulser og kunnskaper samtidig som jeg får en smak på nivået til de som virkelig er gode.

Pengene fra Drømmestipendet har 19-åringen plassert på sparekonto.

– 10 000 kroner kommer godt med dersom det blir London-tur, sier Marte.

En smak av reise og nye impulser fikk Marte i sommer da dansegruppen ved Harstad kulturskole dro til Oslo, hvor de fikk undervisning av to innleide koreografer.

– Jeg elsker å reise. Når jeg samtidig fikk mulighet til å trene med Siv Gaustad, som er etter min mening er en av landets beste koreografer, kan jeg ikke si annet enn at turen ga mersmak.

Én gang danser – alltid danser

Dansing har lenge vært en viktig del av Martes liv. Hun er imidlertid usikker på om hun vil satse på et yrke som profesjonell danser.

– Det hadde vært veldig artig, men jeg må være realistisk her. Danseyrket er beintøft, og det er et fåtall som klarer å leve ene og alene av dansen. Jeg er veldig usikker på hva jeg skal gjøre etter endt videregående, men tror kanskje jeg heller mot Trondheim og sivilingeniørstudier ved NTNU. Jeg kommer alltid til å danse, og kommer til å fortsette å ha det gøy og spre glede til andre gjennom dansen, sier drømmestipendmottaker Marte Wigen-Nilsson.

Tekst: Hege Arstad (utlagt: 22.01.2010)