Hopp til innhold

– Drømmestipendet er utvilsomt en flott anerkjennelse og dokumentasjon som viser at folk setter pris på det du driver med. Teater er min store lidenskap, og drømmen er å gjøre skuespillerkunsten til et yrke jeg kan leve av. Drømmestipendet gir selvtillit og motiverer meg til å gi alt for at drømmen en dag skal gå i oppfyllelse, sier Kyrre Krøger Vanebo.

Aldri i tvil

Kyrre var bare ni år gammel da han ble hektet på teater. Undervisning i drama har han fått ved Kulturskolen i Målselv, hvor han var elev i seks år. 19-åringen har aldri vært i tvil om hvilket yrke han skulle satse på.

– Jeg kan faktisk ikke tenke meg å drive med noe annet. Teater og drama er utrolig givende på mange forskjellige plan. Jeg elsker å stå på scenen, men prosessen bak er vel så interessant: Samarbeidet med regissør og skuespillere, planlegging, karakterutvikling og til slutt forestilling og møte med publikum. Det er mange flotte budskap i et teaterstykke, og jeg liker tanken på at jeg som skuespiller kan formidle både glede og ettertanke til publikum.

Midtsideoppslag

Drømmestipendet fikk Kyrre overrakt i Istindportalen i Målselv.

– Det var et veldig flott opplegg med kulturskolelærere, representanter fra Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd, ordfører, familie og venner i salen. Jeg fremførte en monolog fra Maria Tryti Vennerøds «Safari», og i tillegg til Drømmestipendet fikk jeg fra kulturskolen ei flott bok om nordnorsk teaterhistorie.

Pressen hadde også tatt turen til Istindportalen, noe som resulterte i et midtsideoppslag i lokalavisa Nye Troms.

– Artig med ekstra oppmerksomhet rundt det du driver med, og det er helt greit å være litt lokal kjendis. Når det er sagt er det på ingen måte kjendislivet som er motivasjonsfaktoren, sier Kyrre.

Flytta sørover

Første steg på veien mot en skuespillerkarriere er en skikkelig utdannelse. Sist høst pakket Kyrre kofferten og meldte flytting til Akershus og Romerike folkehøgskole. Den kjente folkehøgskolen har nærmest blitt et begrep i norsk musikk og teaterliv, og har klekket ut skuespillere som Ane Dahl Torp, Dennis Storhøi, Linn Skåber og Nicolai Cleve Broch.

– Jeg trives veldig, veldig godt. Skolen har et flott teatermiljø og både medelever og lærere er utrolig flinke. Jeg lærer masse og knytter kontakter jeg kan dra nytte av senere. Romerike folkehøgskole er ikke billig, så Drømmestipendet har betydd mye også økonomisk.

Stort steg i riktig retning

Planene for neste år har Kyrre hatt klar for lenge siden. – Jeg skal søke meg inn på Kunsthøgskolen i Oslo, til det treårige studiet BA skuespiller ved fakultetet for scenekunst. Dette er landets mest kjente og mest krevende teaterhøgskole, og om jeg ikke kommer inn i år, kommer jeg til å fortsette å prøve. Jeg er fullstendig klar over at jeg har valgt å satse på et tøft yrke, hvor mange sliter med å få fast jobb etter endt utdanning. Slik jeg ser det har alle valg sine fordeler og ulemper. Men dersom du ikke våger å satse, kan du heller ikke nå langt. Jeg er nok et stykke unna drømmen ennå, men føler likevel at jeg har tatt et stort steg i riktig retning, avslutter drømmestipendmottaker Kyrre Krøger Vanebo.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt: 3. januar 2011)