Hopp til innhold

– Drømmestipendet er ikke bare en verifisering på at det jeg gjør og brenner for, er interessant. Tildelinga tydeliggjør også viktigheten av å formidle den kvenskfinske kulturen gjennom musikken, sier Marius.

For selv om 24-åringen har drømt om å leve av musikken siden han begynte å spille saksofon for snart femten år siden, endret drømmen karakter for drøyt fem år siden.

– Etter et nesten helt liv med fornekting og fortrengning, fortalte bestefar at han var av kvensk slekt. Dette kom som en stor overraskelse. Samtidig vekket det nysgjerrighet hos meg og et intenst ønske om å lære mer om det kvenske folket, kulturen og språket. Det er denne reisen jeg nå jobber med å videreformidle gjennom musikken. Drømmen er å turnere på tvers av fylkesgrenser og landegrenser med musikk inspirert av den kvenskfinske musikken, sier Marius.

Må gjøres med respekt

Marius er født og oppvokst i Stryn. Den musikalske løpebanen starta i Stryn skulekorps og kulturskolen. – Kulturskolen og Ketil Rasmussen, som var læreren min i både sang og saksofon, har betydd mye. Det var der jeg la det musikalske fundamentet, og sådde frøet til drømmen til å bli profesjonell musiker. Ikke minst ble jeg introdusert for croonersjangeren, som ble min kobling inn til storband og jazz, sier Marius, som også ble del av Stryn Musikklag.

Veien videre gikk via musikklinja ved Firda videregående skole til bachelorstudiet Faglærer utøvende musikk ved Universitetet i Agder. I dag er Marius masterstudent i World Music ved samme universitet, der han utforsker kvenskfinsk musikk og det å bruke den på en nytenkende måte.

– Det har vært en spennende og morsom, men også melankolsk oppdagelsesferd. I tillegg til å fordype meg i kulturen, musikken og snakke med folk, har jeg brukt mye tid på å finne min inngang til sjangeren. For dette er ikke noe en bare stuper inn i. Det må gjøres med seriøsitet og respekt. For både kulturen og det kvenskfinske folket. Men jeg har fått gode tilbakemeldinger fra blant annet Bjørnar Johannes Seppola (leder i Kvensk Finsk Riksforbund, red.mrk.), noe som har gjort meg langt tryggere, sier Marius.

Intimkonsert og utdeling hjemme i Stryn

Lørdag 12. april fikk Marius overrakt beviset på at han er én av årets 50 drømmestipendvinnere. Utdelingen fant sted i Stryn bibliotek, der familie og venner, folk fra musikkmiljøet og kulturskolen samt lokalavisa Fjordingens utsendte fikk en konsertopplevelse helt utenom det vanlige.

For konserten «En hyllest til kvensk musikk» er ikke bare resultatet av den musikalske reisen til Marius. Den står også sentralt i det pågående arbeidet med masteroppgaven. Det ble en konsert der fortid møtte nåtid. En moderne tolkning av kvenskfinsk tradisjonsmusikk formidlet gjennom saksofonen.

– Det var stor stas å få overrakt Drømmestipendet og samtidig få spille og vist fram det jeg har jobbet med de siste årene. Mye av drivkraften bunner jo i et ønske om å øke bevisstheten rundt kvenskfinsk musikk, gjøre den kjent og vise hva den kan innebære. At musikken ble godt mottatt, er både gøy og veldig motiverende. Neste steg blir å teste ut musikken på en konsert i Finnmark. Forhåpentligvis faller den i smak også i det kvenskfinske miljøet, sier Marius.

Investerte drømmestipendkronene i ny saksofon

Da Marius tidlig i februar fikk vite at han hadde kommet gjennom nåløyet til drømmestipendjuryen, tok det ikke lang tid før han booket en tur til London. Målet for reisen: Ny saksofon.

– Drømmestipendet er en fin, viktig stipendordning som tiltrekker seg så mange utrolig dyktige søkere, så jeg trodde knapt at det var sant at jeg var blant vinnerne. Men etter å ha kløpet meg både en og to ganger i armen, ringte jeg mamma for å høre om hun kunne låne meg penger i påvente av at pengene kom. Jeg har spilt på den samme saksofonen i snart ti år, og da jeg avla bacheloreksamen fikk jeg et temmelig tydelig signal om at instrumentet burde fornyes. Takket være Drømmestipendet, er jeg nå den stolte eier av en fantastisk saksofon. En hyggelig bieffekt var at jeg også fikk anledning til å besøke Emirates Stadium og overvære en fotballkamp med Arsenal på en londonpub. Så ja, jeg har virkelig fått maksimalt ut av Drømmestipendet, avslutter Marius Arntsen.

Se Marius’ søknad om Drømmestipendet 2025

Drømmestipendet skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse samt bidra til at unge kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år får oppfylt sine drømmer. Ordningen skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere. Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd deler ut 50 stipend à 30 000 kroner, til sammen 1,5 millioner kroner.

Tekst: Hege Arstad   Foto: privat

Publisert: 2. mai 2025