Hopp til innhold

–  Å få tildelt Drømmestipendet i kategorien åpen klasse var skikkelig stor stas! Dels fordi jeg har lagt ned vanvittig mye arbeid, men også fordi det er utrolig kult å nå helt opp i en konkurranse der en rekke kunst – og kulturuttrykk er representert, sier Frida.

Viktig å få  anerkjennelse utenfra

Til daglig er Frida å finne på klesdesignstudiet ved ESMOD Oslo, der hun er inne i sitt tredje år.  Behovet for å uttrykke seg kreativt manifesterte seg tidlig for henne. I tillegg til å ha vært en aktiv kunstløper i ti år, har hun drevet med alt fra tegning og foto, maling og sying, film og grafisk design.

– Alt jeg gjorde og fortsatt gjør, bunner i et sterkt ønske om å uttrykke følelser og formidle et budskap gjennom det jeg skaper. På ESMOD er det stort fokus på det tekniske og kommersielle. Men jo mer jeg holder på, jo mer opptatt blir jeg av det kunstneriske og konseptuelle aspektet ved klesdesign, forklarer Frida. Hun mener at tildelinga av Drømmestipendet er en ny form for anerkjennelse.

– Jeg befinner jo meg stort sett i skolebobla, der vi jobber beinhardt med avgangskolleksjonen. Så det å få bekreftelse og anerkjennelse utenfra, betyr selvsagt svært mye. Men Drømmestipendet handler også om synliggjøring, sier Frida.

Torsdag 27. april i år fikk klesdesigneren overrakt Drømmestipendet. Det skjedde i forbindelse med konserten «Kammerdrøm» i Kulturhuset Banken.

– I tillegg til å motta Drømmestipendet fikk jeg også mulighet til å vise fram den nyeste kolleksjonen, med hjelp av to mannekenger som sto på scenen gjennom hele konserten. Men jeg fikk også vist hvordan kolleksjonen utviklet seg fra idé til produkt via prosessporteføljer og fotomontere. Hele opplegget var svært profesjonelt, og ga meg virkelig følelsen av å bli tatt på alvor, sier Frida, som har over 13 000 følgere på instagramprofilen eplekakefrida.

Drømmestipendkronene kommer svært godt med

Når en er kreativt anlagt, langt over gjennomsnittlig interessert i mote – og er drevet av skaperglede – er det nærliggende å tro at valget av klesdesignstudiet, var åpenbart. Men å drive med noe på hobbybasis, er én ting. Å skulle livnære seg av lidenskapen, er noe helt annet.

– Jeg kunne gått for noe trygger, som grafisk design. Men for å være helt ærlig: Det føltes litt for trygt, sier Frida leende. Etter et friår, falt valget til slutt på klesdesignstudiet ved ESMOD. Valget skulle vise seg å passe henne som hånd i hanske.

– Det funket fra nærmest første øyeblikk. Jeg stortrives med studiene, medstudenter og storbyliv, sier Frida. Men privatskole er ikke billig. For å få budsjettet til å gå rundt, jobber 22-åringen deltid på klesbutikken Ganni. Hun er også innholdsprodusent ved ESMOD, hvilket betyr at hun drifter skolens plattformer på sosiale medier.

– Studiene koster i underkant av 60 000 kroner per semester. Når vi i tillegg må betale alt av utstyr og materialer til oppgaver av egen lomme, sier det seg selv at 30 000 drømmestipendkroner er til stor hjelp, sier Frida.

Drømmen

For Frida stikker klesdesigndrømmen dypere enn til å skape og produsere moteriktige plagg. Det handler om bærekraft og brukervennlighet, om historiefortelling og tekstilkunst.

– Den store drømmen er å skape og forme et nytt klesmerke sammen med ESMOD-studentene Rebecca Fugelli og Julie Marthinsen. Målet er å være nyskapende og lage konseptuelle kolleksjoner som formidler tematikk vi er opptatt av. Kolleksjonene skal helst bli så bærekraftig som klesindustrien tillater oss. På lengre sikt ønsker vi å åpne butikker, delta på moteuker i både inn- og utland samt lage spektakulære show og videoer. Målet er å tilføre motebransjen noe helt nytt, som blir snakket om – og som står seg, sier Frida.

Tålmodighet er imidlertid ikke bare en dyd. Av og til kan egenskapen også være tvingende nødvendig. – Første steg på veien er å få ferdigstilt avgangskolleksjonen vår. Deretter er vi innstilt på å jobbe for andre designere for å skaffe oss erfaring, og lære mest mulig om hvordan bransjen fungerer. Så ja, vi må smøre oss med tålmodighet. Når det er sagt, har vi ståltro på prosjektet vårt. Og tildelinga av Drømmestipendet, styrket – om mulig – troa enda mer, avslutter Frida Sulistiono.

Drømmestipendet 2024 kan nå søkes av ungdom i alderen 18-25 år i 2024. 1,5 millioner kroner skal utdeles, 50 stipendvinnere får 30 000 kroner hver fra Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd. Søknadsportalen på drommestipendet.no er åpen fram til 15. november kl. 12.00.

Søknadsportalen finner du her

Tekst: Hege Arstad   Foto: privat

(Publisert: 14. oktober 2023)