– Drømmestipendet har betydd ekstremt mye! Selv om de fleste hadde forståelse for at jeg hadde behov for ett år på Fjordane folkehøgskule etter bachelorstudiene, var det veldig få som forsto at sirkus er noe en kan leve av. Tildelinga av Drømmestipendet ble en flott anerkjennelse for det jeg har oppnådd i løpet av de siste tre årene. Likeså en viktig bekreftelse på at drømmen min er verdt å satse på. At det å drive med sirkus på fulltid ikke er virkelighetsfjern drøm, men en reell karrierevei, sier Florina.
Nødvendig avbrekk fra pugging og karakterjag
Florina er født i Tyskland, men flyttet som sjuåring til Norge – sammen med familien. Etter å ha tilbrakt oppveksten i Oslo, gikk turen til Fjaler og «United World College Red Cross Nordic», for å fullføre videregående skole med fokus på internasjonalt samarbeid og globalt mangfold. Deretter gikk veien videre til bachelorløpet i språkvitenskap ved Lancaster University.
Florina meldte seg inn i flere klubber, for å ha rikelig med fysisk aktivitet. Likevel var det studiene som hadde hovedfokus. At neste steg på veien fortsatte i det akademiske sporet, var egentlig en selvfølge. Men da bachelorgraden var i boks, kjente Florina på behovet for avbrekk fra studier og karakterpes.
– Jeg har alltid likt å holde meg fysisk aktiv. Har drevet med alt fra folkedans og telemarkski til muay thai. En venn tipset meg om sirkuslinja ved Fjordane folkehøgskule. Jeg tenkte at der kunne det være spennende å tilbringe ett år, forteller Florina.
Inspirert til å jage drømmen på folkehøgskole
Lite visste Florina at møtet med sirkus, skulle sende henne ut på en helt ny karrierevei. Mestringsfølelsen kom på ingen måte umiddelbart, men Florina kjente fort at hun hadde funnet sin plass, og at sirkus var noe hun virkelig ønsket å bli flink i. Fjordane Folkehøgskule har for øvrig «dyrket fram» flere drømmestipendvinnere, blant annet Tuva Kristiansen og Emilie Sørbråten som begge fikk stipendet i 2022. Martin Riedel, som underviser ved skolen, har juryert i kategorien sirkus både i 2023 og 2024.
– Sirkus åpnet et vell av muligheter å være kreativ på, utvikle ferdigheter, fortelle historier og skape noe unikt. Plutselig fikk jeg mulighet til å bruke all min tid på å satse på sirkus, og bli del av et flott miljø med andre utøvere som hadde kunstnerdrømmer. Ikke minst hadde vi ekstremt dyktige og superkule lærere, som i tillegg til å undervise også var profesjonelle utøvere. For meg ble det et entydig bevis på at sirkus faktisk var noe en kunne leve av. Så frøet til sirkusdrømmen ble ikke bare sådd. Jeg ble også inspirert til å forfølge den, sier Florina.
Investerte Drømmestipendet i framtida
På folkehøgskolen ble det klart at kinesisk påle var disiplinen som passet Florina best. Hvilket betyr at hun bruker store deler av hverdagen på å klatre opp, ned og rundt en seks meter høy gummikledd metallpåle.
Etter året på folkehøgskolen, fortsatte Florina utdanningen ved sirkusskolen Le Centre Régional des Arts du Cirque de Lomme (CRAC), i Lille i Frankrike.
– Sirkusskolen i Frankrike forsterket ønsket mitt om å fortsette satsinga. Men i motsetning til dette toårige studiet, dekket ikke lånekassen sirkusstudiet ved FLIC Scuola di Circo i Torino, som jeg nå skal starte på. Så for meg var Drømmestipendet helt essensielt for fortsettelsen. Drømmestipendet ga meg frihet til å følge drømmen, og mulighet til å investere i framtida, sier Florina.
– Og hva er den store drømmen?
– Hvor lang tid har du? Spør Florina leende, før hun fortsetter: – Foruten det å leve av lidenskapen, har jeg en drøm om å videreutvikle sirkusmiljøet i Norge, spre sirkusglede og få flere interessert i denne fantastiske disiplinen. Men den største drømmen, er å kunne skape forestillinger som har kraft til å berøre, bevege og gi publikum mer enn underholdning der og da. Jeg vil skape scenekunst som setter varige spor. Som får folk til å reflektere rundt egne liv og verdenen vi lever vi. For da jeg oppdaget sirkus, fant jeg også en måte der jeg kan bidra til å gjøre verden til et bittelitt bedre sted.
Maks utbytte av Drømmehelg
Da vi først snakket med Florina, var hun i ferd med å pakke ned livet sitt i Frankrike. Men før hun satte kursen mot Italia, var det viktig å ta turen innom Hamar og Drømmehelg 2024 sistehelga i september, der årets Drømmehelg nylig gikk av stabelen.
Den årlige tradisjonen kunne by på et variert program for årets drømmestipendvinnere. Foruten faglig påfyll, foredrag, sosialt samvær, festmiddag og underholdning, var helga også en mulighet etablere vennskap og samarbeid på tvers av disipliner. Selv entret Florina scenen der hun ble intervjuet av Lars Emil Johannessen, rådgiver i Norsk kulturskoleråd, om hva det egentlig innebærer å drive med sirkus i dag, og veien videre.
– I utgangspunktet var det helt sprøtt av meg å reise helt til Hamar for to dager, særlig midt i flyttingen. Men jeg kunne virkelig ikke la denne fantastiske muligheten gå fra meg – noe jeg er vanvittig glad for i dag. Alt – foredrag, underholdning, intervju og festmiddag – var en enorm wow-opplevelse! Men det aller beste, var å møte resten av drømmestipendvinnerne. Å få et innblikk i hvilke ferdigheter de har, hva de har fått til og hvilke drømmer de har, var utrolig inspirerende. Jeg fikk maksimalt utbytte av helgen, og reiste til Italia med bagasjen full av motivasjon og drivkraft. Nå er det bare å kjøre på! avslutter Florina Hugenschmidt.
Drømmestipendet 2025 kan søkes nå
Stipendet skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse, og bidra til at unge kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år får oppfylt sine drømmer. Ordningen skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere. Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd deler ut 50 stipend à 30 000 kroner, til sammen 1,5 millioner kroner.
Drømmestipendet deles ut i kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse. For å kunne søke Drømmestipendet 2025, må du være født tidligst 1. januar 1999 og senest 31. desember 2006.
Her er søknadsportalen på drommestipendet.no
Tekst: Hege Arstad Foto: privat Publisert: 3. oktober 2024