Hopp til innhold

– Drømmestipendet er en flott ordning for unge kunst- og kulturutøvere som er i etableringsfasen. At en kan få både anerkjennelse og økonomisk støtte i en usikker tid, kan bidra til at flere våger å gå for en ukonvensjonell karrierevei. For meg er Drømmestipendet en viktig bekreftelse på at jeg befinner meg på rett sted. Anerkjennelsen smaker veldig godt, og har absolutt styrket meg i troa på dokumentarfilmprosjektet jeg jobber med, sier Mathias.

Drømmen trumfet opprinnelig karrierevei

Mathias er født og oppvokst i Stavanger. Interessen for naturen åpenbarte seg tidlig, og som barn lekte han ofte med tanken om å bli biolog. Da tiden var inne for å velge karrierevei, valgte han likevel å gå for et studium der han kunne utfolde seg mer kreativt. Dermed falt valget på grafisk design ved Skjeberg folkehøyskole, før han startet på bachelorløpet i multimedieteknologi og -design ved Universitetet i Agder (UiA).

– Det var ved UiA jeg ble introdusert for filmmediet, og begynte å se for meg en karriere som dokumentarfilmskaper. For i motsetning til grafisk design – som er veldig fokusert på salg – er dokumentarfilm et medium som skildrer virkeligheten. og som har kraft til å påvirke folks liv og holdninger. Derfor valgte jeg å hoppe av bachelorstudiet for å satse filmdrømmen, sier Mathias.

Høsten 2022 meldte han flytting til Ebeltoft i Danmark, for å forfølge drømmen via et ettårsstudium ved European Film College. Året i Ebeltoft ble ikke bare lærerikt, drømmen fikk også en langt mer konkret form. Naturinteressen har nemlig aldri forlatt 25-åringen. Han ser med bekymring på resultatet av naturødeleggelser og biomangfoldet gjennom årtusener med utbygging og jakt.

– Å skape dokumentarfilmer som belyser viktig tematikk og alvorlige problemer vi som mennesker står overfor, er utrolig meningsfylt. Målet er å skape dokumentarfilmer som ikke bare opplyser – men også bidrar til endring, slik at kommende generasjoner kan få glede av naturen og dets dyreliv, sier Mathias.

Investerer stipendpengene i filmprosjekt

Etter endt studium i Danmark, valgte Mathias å flytte frilansvirksomheten sin Oslo, der han i tillegg til å jobbe med filmprosjektet sitt også påtar seg oppdrag som grafisk designer.

– En stor grunn til at jeg valgte å flytte til Oslo, var et håp om flere jobbmuligheter der filmbransjen er desidert størst i Norge. Men ting tar tid. Derfor er det så flott at en kan få et løft gjennom Drømmestipendet, sier Mathias. For så mye som han enn ønsker å bruke all kapasiteten sin på prosjektet «The Last Giants», spiser annet arbeid opp verdifull tid.

– «The Last Giants» er en kortdokumentarfilm om historien til den europeiske bisonoksen, som er kontinentets største gjenlevende landdyr. Jeg begynte på dette prosjektet under studiet i Danmark, men når jeg også må jobbe med helt andre ting for å betale regningene, begynner filmen å likne på et lite evighetsprosjekt, sier Mathias leende, før han fortsetter:

– «Drømmestipendkronene» kommer veldig godt med. Dels fordi jeg nå kan vie mer tid på lidenskapen min, dels fordi jeg må kjøpe rettigheter til musikk og arkivbilder, betale for påmelding til filmfestivaler og oppgradere utstyr til framtidige prosjekt.

Stas med utdeling i Oslo

Søndag 21. april inviterte Oslo kulturskole til forestillingen «Oslos rytmer» samt utdeling av Drømmestipendet på Voldsløkka Scene. I og med at Mathias ikke hadde mulighet til å reise til Stavanger for å motta sitt velfortjente stipend, var han svært glad for å bli inkludert da hovedstaden skulle gjøre stas på sine drømmestipendvinnere.

– Det var et veldig fint arrangement med et stort publikum, og utrolig gøy å få overrakt diplom, sjekk og blomster av representanter fra Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd. Veldig hyggelig var det også å møte andre drømmestipendvinnere, sier Mathias. Han er ikke i tvil om at tildelinga både har gitt ham påfyll av motivasjon, midler og tid til å ta drømmen til neste steg.

– Takket være Drømmestipendet får jeg som sagt mer tid til å jobbe med «The Last Giants». Deretter er planen å få den vist på filmfestivaler og på litt lengre sikt: Å kunne leve ene og alene av det å skape dokumentarfilm som kan gjøre en reell forskjell, avslutter Mathias.

> Bli bedre kjent med Mathias samt drømmene og kunsten hans

Se hvem som er vinnere fra Drømmestipendet 2024

Tekst: Hege Arstad   Foto: privat   Publisert: 25. april 2024

  • Drømmestipendet er et samarbeid mellom Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd. Stipendordningen ble etablert i 2004, og siden den gang har en lang rekke unge kunst- og kulturutøvere mottatt stipendet.
  • Stipendet skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse, og bidra til at unge kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år får oppfylt sine drømmer. Ordningen skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere. Det deles ut 50 stipender à 30 000 kr, til sammen 1,5 millioner kroner.
  • Drømmestipendet deles ut innen kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse.