Hopp til innhold

 Drømmestipendet er en utrolig bra støtteordning, som har hjulpet meg mye. Bare det å få bekreftelse på at folk har troa på meg og dansedrømmen min, ble en kjempeboost for selvtilliten og pågangsmotet. At jeg i tillegg fikk stipendet da jeg var på vei ut i en usikker og krevende fase med auditioner og jobbsøking, var så perfekt timing som det kunne bli, sier Sigurd.

Vil inspirere andre på samme måte han selv ble inspirert

Sigurd er født og oppvokst i Oslo. Dansegleden åpenbarte seg tidlig, men fram til moren meldte ham på et jazzkurs ved Demi Danseskole, var det stua i familiehjemmet som var arena for guttungens gryende lidenskap. Allerede året etter kom han inn på ballettskolen ved Den Norske Opera & Ballett.

Der tok det ikke lang tid før det som var en morsom hobby, ble til en altoppslukende lidenskap og en drøm om å bli profesjonell. For ved ballettskolen fikk ikke bare Sigurd mulighet til å utvikle de tekniske ferdighetene og dyrke lidenskapen. Han medvirker også i en rekke produksjoner, blant annet «Nøtteknekkeren», «Don Quixote», og «En Midtsommernatts Drøm».

– Det å få mulighet til å danse med voksne i en alder av ti, var stort. Det handlet ikke bare om de tekniske ferdighetene til de eldre danserne. Det handlet vel så mye om hvordan de satte seg inn i karakterene, tolket rollene, formidlet historien og beveget publikum gjennom dansen. Jeg ble utrolig inspirert, og bestemte meg der og da for å satse for fullt på en dansekarriere. Nettopp derfor er det også viktig for meg å bidra til å inspirere andre unge dansere – og da spesielt gutter – på samme måte som jeg selv ble inspirert, forteller Sigurd.

Flyttet hjemmefra som femtenåring for å forfølge dansedrømmen

Mens medelever på ungdomsskolen forberedte seg til å begynne på videregående, var Sigurd på plass i London. For etter en svært krevende audition med fysiske tester og en tre timer lang ballettklasse, hadde han kommet gjennom nåløyet ved The Royal Ballet School.

– Jeg var 15 år, og syntes det var veldig spennende å flytte til London. Men overgangen fra to timer kveldstrening til en studiedag med fem timer intens trening, var utfordrende. Spesielt i begynnelsen. Nivået til de andre studentene var skyhøyt, og jeg kjente på et konstant press om å prestere, sier Sigurd.

Progresjonen lot heller ikke vente på seg. I løpet av de fire årene i London danset Sigurd i en rekke av The Royal Ballet Schools oppsetninger. Blant annet i utdrag av Ashtons «Svanesjøen, Nurejevs «Nøtteknekkeren» og Petipas «Raymonda». I 2022 medvirket han også som danser under feiringen av Dronning Elizabeths IIs platinajubileum.

Drømmene

Det var ikke bare som utøvende danser Sigurd tok viktige steg. I det siste studieåret ble bidraget hans til skolens koreografikonkurranse valgt ut til å bli vist fram under John Neumeiers jubileumsgalla i Hamburg. Stykket ble koreografert sammen med klassekamerat og nåværende UNG-kollega Jules Chastre.

– Jeg har alltid funnet stor glede i å koreografere. Det er en veldig fin måte å være kreativ og skape helt nye danseuttrykk på. Som utøvende danser kommer dessuten pensjonsalderen tidlig. Da er det fint å ha flere bein å stå på. Så i tillegg til å fortsette og utvikle meg teknisk, spre danseglede og leve ut drømmen som profesjonell, har jeg også en drøm om å både koreografere og jobbe som instruktør, sier Sigurd.

Viktigheten av drømmestipendordninga

Etter at Sigurd mottok Drømmestipendet, gikk bachelorstudiet mot slutten. Neste steg på veien, var ansettelse i et dansekompani. Etter en rekke auditioner i Europa, fikk han jobb ved Nasjonalballetten UNG.

– Det var utrolig deilig å bli del av et Nasjonalballetten UNG. Men det er vanskelig å komme noen vei uten støtte utenfra, så jeg er veldig takknemlig for at Drømmestipendet boosta både selvtilliten og økonomien da jeg trengte det som mest, sier Sigurd, som er glad for at Drømmestipendet ikke er en rendyrket talentkonkurranse.

– De fleste kunst- og kulturutøverkarrierer begynner med en drøm. Så at det fins en støtteordning der søkernes drømmer også vektlegges, er utrolig viktig. For når alt kommer til alt, er det drømmene som sammen med lidenskapen gjør at vi hele tiden har noe å strekke oss etter, avslutter Sigurd Blystad.

Drømmestipendet 2025 kan søkes fram til 15. november kl. 12.00

Stipendet skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse, og bidra til at unge kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år får oppfylt sine drømmer. Ordningen skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere. Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd deler ut 50 stipend à 30 000 kroner, til sammen 1,5 millioner kroner.

Drømmestipendet deles ut i kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse. For å kunne søke Drømmestipendet 2025, må du være født tidligst 1. januar 1999 og senest 31. desember 2006.

Her er søknadsportalen på drommestipendet.no

Tekst: Hege Arstad   Foto: privat   Publisert: 5. november 2024