Hopp til innhold

3. juni i fjor får Mia Johansen vite at hun er en av årets hundre drømmestipendmottakere. Samtidig får hun beskjed om at tildelingen av stipendet vil skje under «Born to play» – festen som sparker i gang NM for skolekorps, janitsjar i Larvik.

– Jeg fikk beskjed om å øve på «De to trompeter», en duett jeg trodde jeg skulle spille med min musikklærer Anne Marit Harbek, sier 19-årige Mia.

Livs opplevelse

I det Mia står på scenen for å gjøre seg klar for duetten, er det ikke musikklæreren men Norges verdenskjente trompetdronning som kommer opp på scenen.

– Jeg fikk sjokk. Herregud, da jeg skrev i søknaden til Drømmestipendet at min største drøm var å stå på scenen å spille duett med Tine Thing Helseth, tenkte jeg liksom seks-sju år frem i tid. At det skulle skje allerede nå, hadde jeg virkelig ingen som helst anelse om. Det var fullstendig kaos inne i hodet mitt og jeg presterte til og med å sette mikrofonen på trompeten feil vei. Jeg har aldri noensinne før vært så avhengig av noter, sier Mia leende om minnet hun ikke nøler med å kalle sin livs store opplevelse.

– Å spille duett med Tine var definitivt min store drøm som gikk i oppfyllelse. En uvirkelig følelse som egentlig ikke gikk opp for meg før pappa viste meg bildene senere på kvelden. Da gikk det også opp for meg at jeg glemte å bukke etter vi var ferdige å spille. Jeg ga henne en klem i stedet!

– Skaper magi

Mia har spilt trompet siden hun var ni år gammel, og har frem til i høst spilt i Søndre Nittedals skolekorps samt Nittedal og Hakadal Janitsjar. I likhet med sitt store idol Tine Thing Helseth ønsker Mia å formidle en historie gjennom musikken.

– Tine spiller ikke musikk. Hun skaper magiske toner gjennom trompeten. Det å kunne fortelle en historie gjennom trompeten og med det nå frem med en følelse til publikum, er en av de beste tingene jeg kan gi til andre. Slik jeg ser det handler mye av det å spille et instrument om å fortelle en historie. Det er først når da det virkelig blir magisk, sier Mia.

Gir selvtillit

I kjølvannet av tildelingen av Drømmestipendet fulgte flere artikler i lokalavisa Varingen. 19-åringen vil imidlertid ikke påberope seg noen kjendisstatus.

– Jeg har vært veldig aktiv i både teater og musikkmiljøet i Nittedal i flere år, så mange visste nok hva jeg drev med før Drømmestipendet kom på banen. Det å bli kjendis er uansett ikke drivkraften, men når det er sagt er det naturligvis veldig hyggelig at folk gir deg et klapp på skulderen.

At Drømmestipendet har betydd mye, er ikke Mia i tvil om. – Det er utrolig mange unge talenter rundt omkring som søker på Drømmestipendet, og det at juryen valgte meg gir utvilsomt en mestringsfølelse og selvtillit jeg kan ta med meg videre.

– Hva har du brukt pengene på?

– Jeg begynte på Toneheim folkehøgskole i høst, så mesteparten av stipendet har gått med til skolepenger.

– Og hvordan er livet på Toneheim?

– Jeg stortrives! Jeg er omgitt av herlige, glade mennesker og lærerne er utrolig dyktige. Hva jeg skal gjøre etter dette året er jeg fortsatt veldig usikker på, men jeg kommer nok til å peile meg inn på et yrke innen musikk og teater. Kanskje blir det førskolelærer eller noe annet innen pedagogikk, men hvem vet… Jeg har jo hele verden foran meg, avslutter den blidspente Drømmestipendmottakeren leende.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt: 14. januar 2011)