Hopp til innhold

Det sier drømmestipendmottaker Anna Sterud Hellandsvik. I Bjørvika fikk blant annet møte sitt store forbilde; Ingrid Lorentzen (juryleder for Drømmestipendet 2010, red.anm.). Det var veldig stort og veldig givende, synes Anna.

18-åringen fra Stjørdal i Nord-Trøndelag spås en stor framtid som ballettdanser. Annas store drøm er imidlertid å starte eget dansestudio.

– Stor overraskelse

– Drømmestipendet kom som en stor og svært gledelig overraskelse. Det er utrolig mange talentfulle søkere, og konkurransen om å få Drømmestipendet er hard. Jeg ble derfor både stolt og glad da jeg fikk beskjeden, sier Anna Sterud Hellandsvik.

Det er flere enn Drømmestipendets jury som har latt seg imponere av Anna. I 2008 ble hun nominert til å delta i International Dance Awards i Manchester, og samme år fikk hun koreografert en egen danserolle i Steinvikholm Musikkteaters oppsetning av «Tryllefløyten».

– Det var en rolle jeg fikk etter audition for Tori Herlofsen fra Den Norske Opera & Ballett. Siden den gang har jeg hatt større danseroller i de årlige oppsetningene til Steinvikholm Musikkteater.

Kvitterte med dans

Drømmestipendet fikk Anna overrakt i en fullstappet storsal i Stjørdal Kino, av varaordfører Ole Myrbekk.

– Utdelingen var en del av en stor og flott forestilling, hvor jeg avsluttet det hele med et dansenummer, sier Anna.

Media har også lagt merke til den talentfulle danseren, og i kjølvannet av utdelingen fulgte det spalteplass i både Trønder-Avisa og Stjørdalens Blad.

– Hyggelig med ekstra oppmerksomhet, men jeg anser meg ikke som noen kjendis. Jeg synes for øvrig at det er veldig artig at Stjørdal nå har fått to drømmestipendmottakere på like mange år, sier Anna.

Vikariat ga mersmak

Anna var bare tre år gammel da hun ble hekta på dans. Undervisning har hun fått ved Stjørdal kulturskole hvor hun nå også vikarierer som danselærer.

– Vikariatet har virkelig gitt meg mersmak på pedagogikk – og på koreografyrket. Jeg må dessuten tenke langsiktig. En ballettdanser pensjoneres tidlig, og det er derfor utrolig viktig å ha flere bein å stå på. Som dansepedagog og koreograf kan jeg holde på med det jeg elsker uten å måtte bekymre meg om alderens begrensninger, sier drømmestipendmottakeren fra Stjørdal.

Til New York

Drømmestipendet har også gitt Anna mulighet til å reise på studieturer. – Det er klart at Drømmestipendet har betydd mye også økonomisk sett. I september tilbrakte jeg fem dager i New York, hvor jeg fikk undervisning av anerkjente Finis Yhung. Det var en utrolig spennende og ikke minst lærerik tur. Jeg har også vært i Oslo hvor jeg har reist rundt og sett på skoler. Det blir nok en oslotur i mars, når jeg skal på audition til Statens balletthøgskole.

Anna er en målbevisst ung dame. Lite overlates til tilfeldighetene. Målet er klart: Hun skal leve av dansen, koste hva det koste vil. – Det er klart det blir tøft. Danseyrket er ingen frøkensport. Men jeg er veldig innstilt på dette, og jeg skal virkelig stå på for å lykkes, sier Anna Sterud Hellandsvik.

Tekst: Hege Arstad (Utlagt: 14. desember 2010)