Hopp til innhold

Med over 80 konserter, cd-utgivelse, tv-opptredener og dokumentarfilm hadde Tangueros del Norte stor suksess de fem årene de var aktive. Og samtlige av de åtte medlemmene driver stadig med musikk på høyt nivå.

En av de de åtte medlemmene i Tangueros del Norte er Andreas Rokseth fra Trondheim. Vi snakker med Andreas på Skype. 22-åringen befinner seg nemlig i Buenos Aires. Han er midt i en fire år lang bachelorutdannelse i bandoneon ved Norges musikkhøgskole og skal ta et semester i den argentinske hovedstaden. Drømmen er som den samme som for ni år siden; å kunne leve av musikken.

– Da Tangueros del Norte fikk Drømmestipendet i 2004, hadde vi spilt sammen i knapt ett år, og tildelingen betydde enormt mye for oss både i forhold til anerkjennelse som orkester og inspirasjon til å fortsette det vi hadde begynt på. Vi sparte penger til en to uker lang studietur til Argentina det året, og Drømmestipendet bidro til at turen, som for mange av oss fortonet seg som en fjern drøm, ble en realitet. Vi holdt flere konserter i Buenos Aires, og fikk undervisning av mange av de store nestorene i sjangeren både som orkester og individuelt. Jeg tror ikke jeg snakker bare for meg selv når jeg sier at den turen ga inspirasjon og musikalsk input som i stor grad har bidratt til å få meg dit jeg er i dag, sier bandeonist Andreas Rokseth.

Pedagogisk drøm

Tangeuros del Norte er et orquesta tipica innen den argentinske konserttangostilen. Gruppa ble dannet i 2003 ved Trondheim kommunale kulturskole av bandeonist og trekkspiller Kåre Jostein Simonsen. Han var alene i landet om å undervise i bandoneon, et instrument som er beslektet med trekkspill, men som de færreste kulturskoleelevene hadde hørt om.

– Det startet med en pedagogisk idé og et ønske om å skape noe unikt, ikke bare i kulturskolesammenheng, men også på landsbasis. Jeg fikk samlet åtte svært musikalske barn og unge i alderen 11 til 15 år, tre bandonister, tre fiolinister, én kontrabassist og én pianist. Så bestilte jeg musikk fra Argentina og dermed var Tangeuros del Norte i gang som orkester. Vi hadde ukentlige øvinger og samspillet var helt utrolig nærmest fra første stund. Det var rett og slett en pedagogisk drøm som gikk i oppfyllelse, forteller Simonsen.

Genererte nye drømmestipend

Suksessen lot heller ikke vente på seg. I løpet av fem år deltok Tangueros del Norte på over 80 konserter. De har spilt på en rekke arrangementer og festivaler, og deltatt blant annet i NRK-programmene ”Kjempesjansen” og ”Godt Musikkår”. Gruppa har også holdt konserter i Danmark og Tyskland og mottatt en rekke stipender og priser.

– Drømmestipendet var den første utmerkelsen Tangueros mottok, og det å få en offentlig bekreftelse på at en har talentet og muligheten betyr enormt mye for unge utøvere som er dedisert til musikken. Orkesteret fikk mye oppmerksomhet i kjølvannet av tildelingen og mulighet til å opptre på tv. Tangueros del Norte har dessuten ”generert” to drømmestipend til. Både Andreas Rokseth og Viktor Stenhjem har mottatt drømmestipendet også på egen hånd, henholdsvis i 2007 og 2008.

Cd-utgivelse og dokumentarfilm

Andreas Rokseth tenker tilbake på årene etter tildelingen av Drømmestipendet for ni år siden. Det er mange gode minner, det ene høydepunktet synes å avløse det neste. I likhet med Simonsen nevner han tv-programmene ”Godt Musikkår” og ”Kjempesjansen”.

– En annen ting vi er veldig stolte av er cd-en ”Inspiraciòn” som ble utgitt i 2008. Fem år senere var det veldig spennende for meg å lytte på ”Inspiraciòn”. Kanskje hadde jeg utviklet meg så mye at jeg ikke lenger syntes at vi spilte så bra på plata. En av de tingene som var så spesielt med Tangueros var jo at vi var såpass unge, men det viser seg at jeg i aller høyeste grad fortsatt kan stå inne for musikken på cd-en, den har på ingen måte gått ut på dato. Et annet høydepunkt er filmen ”Lidenskapens skole” av Mari Lunden Nilsen, som er en dokumentar om orkesterets tur til Argentina i 2005. I forbindelse med premieren på Kosmorama Internasjonale Filmfestival i 2008 holdt vi konsert både på filmfestivalen og på Dokkhuset i Trondheim. Vi dro for øvrig tilbake til Argentina i 2007, sier Andreas.

Suksess på hver sin kant

Tangueros del Norte har ikke vært aktiv de siste fem årene. Utdanning og jobb har ført medlemmene bort fra Trondheim og ut i den store verden. Fiolinisten Viktor Stenhjem gjør stor suksess i London hvor han fikk fullt stipend for å gjennomføre bachelorgrad ved Guildhall School og Music & Drama. Viktor har en imponerende cv, har tatt mesterklasser med verdens mest anerkjente fiolinistlærere, spilt flere duetter med Arve Tellefsen og vært solist med blant annet Trondheim Symfoniorkester.

Ranveig Ryeng, Håkon Magnar Skogstad og Ole Herman Schøyen Sjölin gjorde som Andreas Rokseth og begynte ved Norges musikkhøgskole. De har fått med seg Christian Skår Winther på laget og dannet kvintetten Tango Ensillado. Kvintetten har hatt en omfattende konsertvirksomhet i inn- og utland og har deltatt på verdens største tangofestival i Buenos Aires.

Åsbjørg Ryeng ga nylig ut sin første cd med Los Osos Polares. Valeria Neira Lillebjerka har gitt ut cd i samarbeid med Truls Waagø, kjent fra blant annet Tre Små Kinesere og Tango Concertino, mens Øyvind Aspenes Robak som opprinnelig kommer fra Fåberg, har via Uruguay, Trondheim og Frankrike havnet i Ørsta hvor han trives som frilansmusiker og som lærer i disiplinene bandoneon og fiolin.

– Jeg vil ikke si at Tangueros del Norte er oppløst. Vi hadde en drøm om å bli verdens beste tangoorkester, og det kan fortsatt skje. Samtlige av gruppens åtte medlemmer driver med musikk på svært høyt nivå, og alle har nok en drøm og en ambisjon om å kunne leve av musikken på den ene eller andre måten, sier Andreas.

Om fenomenet Tangueros del Norte gjenoppstår, gjenstår å se. Enn så lenge gjør medlemmene stor suksess på hver sin kant.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt: 20. august 2013)