Hopp til innhold

– Da studietiden var over, føltes det litt som å bli kastet ut i den virkelige verdenen. Avslag og usikkerhet hørte med i den nye hverdagen. Og når en ikke føler seg sett, er det lett å miste troa. Selv om jeg neppe ville gitt opp: Drømmestipendet ga meg utvilsomt en kjempeboost da jeg trengte det som mest. Jeg følte meg sett igjen, samtidig som tildelinga var en stor anerkjennelse som motiverte meg til å gå i gang med egne prosjekt samt ga mot til å søke på både jobber og prosjektmidler, sier Maren.

Drivkraften

Resultatet av den nyervervede selvtillitsboosten og pågangsmotet Maren fikk som følge av Drømmestipendet, lot ikke vente på seg. For i tillegg til å jobbe med egne dokumentarfilmprosjekt, arbeider hun nå som regiassistent i etterarbeid for TV 2s realityserie Farmen 2023.

– Da jeg var uteksaminert fra bachelorstudiet ved tv-skolen på Lillehammer (Høgskolen i Innlandet, red.anm.), peilet jeg meg inn utelukkende på jobber innen dokumentarfilm, Det begrenset mulighetene. Men å jobbe med reality-tv, handler fortsatt om å jobbe med ekte mennesker, som tross alt er drivkraften bak nærmest alt jeg gjør som dokumentarfilmskaper, sier Maren.

For henne er møtet med nye mennesker og det å skildre deres historie i en større kontekst, det mest spennende og givende. Det handler om å gi det ekte og ofte stemmeløse mennesket en stemme. Det handler om å dokumentere hvordan politiske beslutninger og hendelser påvirker folks liv og samfunnet vårt.

– Å lage dokumentarfilm gir meg mulighet til å utforske ulike historier og tematikker. Jeg kan belyse store samfunnsutfordringer gjennom den lille, personlige fortellingen. Da jeg begynte å fordype meg i dokumentarfilmsjangeren vokste også samfunnsengasjementet. Men den genuine interessen for andre mennesker og rettferdighet, ligger nok i ryggmargen, forklarer Maren.

Når veien blir til mens en går

Maren er født og oppvokst i Bærum der hun bodde fram til hun var femten. Da flytta familien til Hemsedal. Behovet for å uttrykke seg kreativt begynte med tegning. Så ble hun hekta på foto, og alle konfirmasjonspengene investerte hun i et speilreflekskamera med stativ.

Etter endt grunnskole gikk veien til media- og kommunikasjonslinja ved Gol videregående skole. Så til filmstudier ved Sandefjord folkehøgskole og Viken Akademiet Ung. Og deretter bachelorløpet ved tv-skolen på Lillehammer der hun studerte dokumentarfilmregi. Maren har lagt stein på stein for å realisere kunstnerdrømmen, som har fulgt henne siden barnsbein.

– Vel, det eneste jeg visste som barn, var at jeg ville bli kunstner. Nøyaktig hva det innebar hadde jeg liten formening om. På et tidspunkt ville jeg faktisk bli keramiker, sier Maren leende, før hun straks blir alvorlig igjen.

– Veien har egentlig blitt til mens jeg har gått. Mye falt på plass under intervjurunden i forbindelse med opptaket til Viken Akademiet Ung, der jeg fikk spørsmål om hva som motiverte meg. Når svaret var rettferdighet og et innstendig ønske om å berøre, opplyse og vekke engasjement gjennom filmene mine, da skjønte jeg: Det var dokumentarfilmskaper jeg skulle bli, sier Maren.

Givende å inspirere andre

Etter endt utdanning valgte Maren å bosette seg i Oslo, der hun i dag sjonglerer tida si mellom TV 2-jobb og frilansvirksomhet. Savnet etter Hemsedal er stort. Hun gledet seg derfor stort da kulturskolen tok initiativet til en storstilt drømmestipendutdeling på Hemsedal kino i mai.

– Hemsedal er mitt favorittsted på hele jorden. Selv om jeg har bodd lengre i Bærum, føler jeg meg som en ekte hemsedøl. At kulturskolen hadde snekret sammen et flott arrangement der jeg i tillegg til å bli overrakt Drømmestipendet, også fikk vist fram arbeidet mitt for publikum, betydde svært mye for meg, sier Maren. Hun fikk også mulighet til å holde workshop for elever i åttende klasse.

– Det å kunne inspirere unge til å lage dokumentarfilm, var veldig givende. Det er noe jeg har lyst til å gjøre mer av i framtida. Jeg vet ikke hvor god jeg er som pedagog, men det hadde vært gøy å holde flere kurs og forhåpentligvis tenne en glød som gjør at ungdom får lyst til å utforske dokumentarfilmsjangeren, sier Maren.

NRK-pitch

2023 har så langt vært et spennende år for Maren. Foruten å bli del av den gjeve drømmestipendfamilien og få jobb i TV 2, var hun nylig en av deltakerne på NRK-arrangementet «Nye Stemmer 2023». Der deltok hun på et verksted, og møtte bransjefolk og andre unge filmskapere. Hun fikk også muligheten til å pitche en dokumentarfilmserie for statskanalen.

– Kort fortalt handler dokumentarfilmserien om falske nyheter. Om hvorfor desinformasjonen spres. Om hvor enkelt slike nyheter er å produsere og distribuere samt hvor farlige de kan være for demokratiet vårt. Et alvorlig og høyaktuelt tema, men fortalt i en humoristisk tone. Om jeg vinner pitchekonkurransen gjenstår å se. Deltakelsen var uansett veldig lærerik samtidig som jeg fikk anledning til å møte likesinnete og bygge nettverk, forteller Maren.

Dokumentarfilmskaperen behøver ikke vente lenge på en ny anledning til å utvide nettverket sitt. I midten av oktober er det duket for Drømmehelg på Hamar, der årets drømmestipendvinnere møtes for faglig påfyll, underholdning fra øverste drømmestipendhylle og gallamiddag.

– Jeg storgleder meg til å bli kjent med nye mennesker og bli inspirert av andre stipendvinnere. Kanskje får vil til og med etablert noen samarbeid på tvers av kunst- og kulturuttrykk, sier Maren, som ikke var i tvil om hva hun skulle bruke drømmestipendkronene på.

Penger viktig, å bli sett er best

– Noe av pengene gikk til nytt lydutstyr. Resten av stipendet er plassert på sparekonto for framtidige dokumentarfilmprosjekt, verksteder og/eller deltakelse på filmfestivaler. Pengene kommer veldig godt med. Men for meg var boosten jeg fikk med følelsen av å bli sett, utvilsomt den største drømmestipendgevinsten, avslutter Maren Køgel Mandt.

Drømmestipendet 2024 kan nå søkes av ungdom i alderen 18-25 år i 2024. 1,5 millioner kroner skal utdeles, 50 stipendvinnere får 30 000 kroner hver fra Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd. Søknadsportalen på drommestipendet.no er åpen fram til 15. november kl. 12.00.

Søknadsportalen finner du her

Tekst: Hege Arstad   Foto: privat

(Publisert: 7. oktober 2023)