Hopp til innhold

Anna Maria er en målrettet og ambisiøs 19-åring. Mens mange andre på hennes alder fortsatt befinner seg på et sted der de ikke helt vet hvilken vei de skal gå, har pianotalentet fra Klokkarstua i Hurum staket ut veien videre for lenge siden.
Men det er en ting å sette seg ambisiøse mål, noe annet er det å ha vilje, talent og midler til å nå sine mål. Talentet og viljen har vært der hele tiden, for Anna Maria. Midlene for å ta det neste viktige steget kom i juni med tildelingen av Drømmestipendet.

– Drømmestipendet har hjulpet meg mye på mange måter. Takket være pengene ble det mulig for meg å ta et år ved Toneheim folkehøgskole, noe som i sin tur har vært et stort pluss i forhold til utviklingen min som pianist. Jeg har vært så utrolig fornøyd med de pedagogene jeg har hatt tidligere at jeg egentlig aldri har hatt lyst til å skifte, men hver pedagog har forskjellig tolkning og tilnærming til et stykke, så jeg det å komme til Toneheim å få nye dyktige lærere og inspirerende medelever har rett og slett gjort meg til en bedre pianist. I så måte har jeg tatt et stort og viktig steg nærmere drømmen om å leve av musikken som konsertpianist, sier Anna Maria

Den viktige anerkjennelse

5. juni i fjor tok Anna Maria turen til Oslo og Christiania Teater. Offentliggjøringen av årets drømmestipendiater var et faktum og pianotalentet var attpåtil invitert til å overvære en storslagen feiring av Drømmestipendets tiårsjubileum.

– Jeg elsker å gå på konserter, og det å få oppleve tidligere drømmestipendiater på scenen, høre om deres drømmer og se hvor langt de har kommet, var en flott opplevelse og veldig inspirerende, sier Anna Maria.

Fem dager var det tid for skoleavslutningen for pianoelevene ved Hurum kulturskole. Nå var det Anna Marias tur til å få sitt drømmestipend og stå i rampelyset.

– Vet du hva, jeg tror aldri jeg har vært så lykkelig i hele mitt liv. Jeg har spilt på mange konserter før, men det var første gang alt fokuset var rettet mot meg. I tillegg til familie og venner samt medelever og lærere fra kulturskolen, hadde til og med ordføreren og representanter fra Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd tatt turen til arrangementet. Det å bli lagt merke til og få anerkjennelse for det du brenner for betyr så utrolig mye. Jeg vil nesten påstå at anerkjennelsen betyr mer enn pengene. Pengene har hjulpet meg mye. Men anerkjennelsen, det å vite at folk har lagt merke til deg og setter pris på det du gjør, betyr enormt mye for både selvtilliten og motivasjonen. Du kan ikke sette en prislapp på det, sier den reflekterte 19-åringen.

Musikkens magi

Anna Maria er oppvokst på et småbruk på Klokkarstua og er yngst i en søskenflokk på seks. Foreldrene ville gi barna muligheten de selv aldri fikk og sendte samtlige på kulturskolen så snart det ble ledig plass. Anna Maria begynte sin musikalske løpebane med fiolin, et instrument som storesøsteren lærte henne de grunnleggende ferdighetene på i påvente av kulturskolegang. Hun var sju år gammel da hun begynte med fiolinundervisning ved Hurum kulturskole. To år senere ble det piano og siden har Anna Maria aldri sett seg tilbake.

– For meg er musikk mer enn bare musikken i seg selv. Jeg elsker å spille piano. Det skjer noe når jeg setter meg ved pianoet. Jeg når ut til folk og viser sider av meg selv som bare kommer ut gjennom musikken. Det er en magisk følelse, sier hun.

Anna Maria vet hva hun snakker om. I tillegg til å ha spilt på en rekke konserter, er hun også støttekontakt for en eldre kvinne med sykdommen demens. I sine yngre dager var hun lærer og pianist, men sykdommen har gjort at hun har mistet mye av språket sitt.

– Jeg fant ganske fort ut at jeg kunne stimulere henne gjennom musikken. Når jeg spiller og synger for henne får jeg kontakt og vi klarer å kommunisere gjennom vårt felles musikalske språk. Det er utrolig givende for oss begge, og nok et entydig bevis på hvor utrolig mye rytmer, toner og sang betyr for mennesker. Jeg synes koblingen mellom mennesker og musikk er veldig interessant, men hvor viktig den faktisk er, gikk ikke helt opp for meg før jeg begynte som støttekontakt, sier Anna Maria.

Veien videre

Det har vært mindre tid og mulighet til å være støttekontakt etter at Anna Maria meldte flyttet til Ridabu og Toneheim i fjor høst.

– Jeg jobber med henne når jeg er hjemme i helger og ferier, men nå om dagen er det fullt fokus på opptaksprøver til videre musikkstudier. Jeg kommer til å søke opptak ved flere studiesteder, blant annet Norges musikkhøgskole i Oslo, NTNU i Trondheim, Griegakademiet i Bergen og Universitetet i Stavanger. Videre musikkutdannelse er neste naturlige steg på veien for å oppnå drømmen om å bli konsertpianist på fulltid. Jeg satser høyt og er supertent på å gjøre drømmen til en realitet, avslutter drømmestipendiat Anna Maria Volent.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt: 10. februar 2014)