Hopp til innhold

Det har utvilsom vært et hektisk og svært innholdsrikt år for den 16-årige pianisten. Store og viktige steg i forhold til å oppfylle sin store drøm om å bli konsertpianist, er tatt. Deldrømmer har blitt oppfylt, og musikalske milepæler har kommet som perlene på den berømte snora. Så la oss gå kronologisk til verks.

Det hele begynte i juni i fjor, da kulturskoleeleven mottok Drømmestipendet under den årlige sommerkonserten ved Hamar kulturskole. Tre måneder senere er drømmestipendiaten invitert til å spille for 350 kulturskolelærere og rektorer under festmiddagen ved Kulturskoledagene 2013 i Kristiansand. Fabrice gleder seg til å spille for kulturskolefolket. Skoleslaget har betydd svært mye for klaverspilleren.

– Kulturskolen har betydd alt for utviklingen min. Jeg fikk ikke kulturskoleplass før jeg var ni, men Live Weider Ellefsen, som jobbet ved Hamar kulturskole, ga meg privatundervisning frem til jeg fikk ordinær elevplass i 2007. Siden da har jeg fått undervisning av Ivan Ivantchev, som er en utrolig dyktig musikkpedagog og pianist fra Bulgaria, og som har mye av æren for at jeg er der jeg er i dag. Å bli invitert til å spille på Kulturskoledagene var en flott anledning til å gi noe tilbake til et skoleslag og mennesker som har betydd veldig mye for meg, sier Fabrice

Gladsjokk

Som sagt, så gjort. Lite visste Fabrice at de to stykkene han framførte bare var forspillet til det som venta ham. Etter at applausen hadde stilnet, entret Gerd Holter fra Norsk Tipping og direktør Morten Christiansen fra Norsk kulturskoleråd, scenen. Som den ene utvalgte blant 2013 hundre drømmestipendiater, hadde Fabrice vunnet den nasjonale prisen Drømmetreffet, som ble utdelt for andre gang.

– Jeg hadde absolutt ingen anelse om at jeg hadde vunnet Drømmetreffet og ble relativt satt ut, for å si det pent. Jeg var allerede veldig stolt over å ha mottatt Drømmestipendet, at jeg også skulle vinne Drømmetreffet, var nesten for godt til å være sant, sier Fabrice.

Mestermøte med sitt store idol

Hensikten med Drømmetreffet er å gi en ekstra dytt på veien for å realisere drømmen, og ble for første gang utdelt i 2012, da til danseren Guro Elde Paulsen.

Høsten 2013 er det altså Fabrices drøm som får et gedigent løft. I «premiepotten» ligger blant annet en dag på tomannshånd med Fabrices favoritt, stjernepianisten Leif Ove Andsnes. Likeså en tur til den gjeve pianofestivalen La Roque d’Anthéron i Frankrike, hvor Fabrice drømmer om selv å opptre en dag.

Videre får Fabrice en mesterklasse med Liv Glaser ved Norges musikkhøgskole, hvor han allerede har spilt seg inn på skolens talentutviklingsprogram.

– Å få en dag med mitt store idol er en drøm som har gått i oppfyllelse, og som selvfølgelig har betydd veldig mye både i forhold til inspirasjon og motivasjon. Det er ikke hver dag en får mulighet å møte en pianist av Leif Ove Andsnes sitt kaliber, så jeg var faktisk litt nervøs da jeg stod utenfor hjemmet hans på Kalfaret i Bergen. Når det er sagt, ble jeg veldig godt mottatt og all nervøsiteten forsvant i det øyeblikket jeg satte meg ved pianoet og begynte å spille, sier Fabrice.

– Leif Ove Andsnes er ikke bare en ekstremt dyktig pianist, han er også en veldig hyggelig fyr og svært flink pedagog. Jeg fikk mange gode råd og innspill om blant annet øvingsmetoder, og vi pratet mye om hva som kreves av meg dersom drømmen om å bli konsertpianist skal gå i oppfyllelse. Absolutt alle mine forventninger til møtet ble innfridd, sier Fabrice, som fortsatt har kontakt med den verdenskjente pianisten.

– Ja, vi har mailkontakt, så for mitt vedkommende handlet ikke Drømmetreffet om bare den ene dagen i Bergen. Jeg nyter fortsatt veldig godt av Drømmetreffet.

Tv-debut med dronningen som tilhører

Fabrice har fått mange avisoppslag i bakkant av Drømmestipendet og Drømmetreffet. Fredag 14. mars i år får så drømmestipendiaten også sin tv-debut i forbindelse med den storslåtte åpningen av Hamars nye kulturhus. Programledere for åpningsshowet som ble sendt i sin helhet på NRK, er Hilde Hummelvold og Kåre Magnus Bergh. Det er duket for et stjernespekket show med navn som Ole Edvard Antonsen, Jan Eggum, Kaia Huuse, Silje Nergård og Atle Antonsen, for å nevne noen. Dronning Sonja er på plass. Det er også Fabrice, som skal akkompagnere sangeren Tanja Leine.

– Klart det gjør noe med selvtilliten å bli booket til et spilleoppdrag med slike navn på plakaten. Å sitte backstage med den gjengen føltes som å være med i en Skavlan-sending, sier Fabrice leende.

 – Fikk du hilst på Dronning Sonja også?

– Nei, men å spille for henne var stor stas, sier Fabrice, som ikke trengte å vente lenge før neste konsertoppdrag i Hamar kulturhus. – Dagen etter åpningen holdt jeg min første solokonsert noensinne. Det var i en mindre sal, men det var fullt hus pluss tre oppfylte benkerader langs veggene. En stor opplevelse som definitivt ga enda mer næring til drømmen.

Til Frankrike

Det innholdsrike året tar på ingen måte pause selv om kalender viser at det er ferietid. 18. juni er det «Mestermøte langs Mjøsa» i forbindelse med Kirsten Flagstad Festival, der Fabrice spiller sammen med blant annet Tine Thing Helseth og Ingeborg Gillebo. 11. august står Festspillene i Elverum for tur, der Fabrice foruten å spille, også stikker av med Festspillenes Venners talentstipend.

To dager senere innkasserte Fabrice den siste delen av drømmetreffpremien.

– Å reise til Frankrike for å overvære pianofestivalen La Roque d’Anthéron, er noe jeg har drømt om i lang tid. Det å få oppleve store pianister som Nicholas Angelich live, var en veldig fin opplevelse og ikke minst veldig inspirerende, sier Fabrice som selv er halvt fransk. – Jeg føler veldig sterk tilknytning til Frankrike, og drømmer om å kunne studere ved musikkonservatoriet i Paris en dag.

– Så hvor viktig har Drømmestipendet og Drømmetreffet betydd for deg som musiker?

– Mye. Veldig mye. Foruten en drøss med flotte og inspirerende opplevelser, påfyll av selvtillit og motivasjon, har jeg fått mye oppmerksomhet rundt det jeg driver med, som i sin tur har generert mange konsertoppdrag, sier Fabrice, som begynte på musikklinja ved Stange videregående skole i høst.

– Og hva er planen videre?

– Å fortsette i samme spor. Øve mye og utvikle meg slik at drømmen om å leve som konsertpianist med verden som arbeidsplass, går i oppfyllelse, avslutter Fabrice Bligoud Vestad, drømmestipendiat og drømmetreffvinner 2013.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt: 22. september 2014)