– Drømmestipendet er en flott bekreftelse på at noen har sett meg, liker det jeg gjør og vil at jeg skal fortsette i samme spor. For selv om ting går veldig bra nå, er jeg ikke i mål. Drømmer er dessuten en innover-tanke. Å få en ytre bekreftelse som Drømmestipendet, er helt essensielt for både motivasjonen og troa på at drømmen er realiserbar, sier Gard, en 25-åring som brenner for å gjøre teateret til en tilgjengelig arena for tilhørighet, engasjement og aksept.
– Overkant aktivt barn
Gard er født og oppvokst på Lillehammer. Veien til skuespilleryrket gikk via gitarundervisning ved kulturskolen til Lillehammer amatørteater. Møtet med teaterscenen ble som å komme hjem for guttungen.
– Jeg var et i overkant aktivt barn, som også fant stor glede i idretten. Men det var på teaterscenen jeg virkelig fikk kanalisert energien. Der fant jeg både tilstedeværelse og tilhørighet, ulikt alt annet, sier Gard.
I løpet av de neste årene, fikk Gard flere roller i forbindelse med eksamensfilmer for elever ved Den norske filmskolen på Lillehammer. Sammen med moren tok han også mange turer inn til Oslo for å delta på auditioner. Filmdebuten kom med den actionfylte familiefilmen «De tøffeste gutta». Da var Gard fjorten år. Selv om lidenskapen vokste, var planen å bli lege etter håndballinja ved NTG Lillehammer (Norges Toppidrettsgymnas, red.mrk.).
– Parallelt med skolen og håndballen tok jeg alle skuespilleroppdragene jeg fikk, skrev manus og jobbet som sirkusassistent. Jeg hadde en klar formening om at det å utfolde meg som skuespiller både på scene og i film, var det beste som fantes i livet. Men jeg var nok litt preget av at Lillehammer var og er et sted med stort fokus på idrett. Så da jeg bestemte meg for å ta et friår før medisinstudiene, falt valget på Sport & Outdoor-linja ved Nordhordland folkehøgskule.
Eureka-øyeblikket
Sommeren før han pakket ned livet sitt på Lillehammer, jobbet Gard som skuespiller ved Lilleputthammer Familiepark. Under en opptreden der fikk han en eureka-opplevelse, som snudde opp ned på framtidsplanene.
– Jeg vet ikke helt hva som skjedde. Men plutselig fikk jeg en ekstrem sterk følelse av at jeg bare måtte forfølge skuespillerdrømmen, som jeg egentlig hadde båret på siden barnsbein. Jeg dro til Nordhordland som planlagt, men begynte å forberede meg til opptaket på bachelorstudiet i skuespillerfag ved NSKI Høyskole (tidligere Norsk skuespillerinstitutt, red.mrk.).
Drømmestipendet henger høyt
Så snart Gard bestemte seg for å gå all in for skuespillerdrømmen, gikk det slag i slag. Etter å ha fullført bachelorløpet ved NSKI i Oslo, fulgte ett år med heftig frilansvirksomhet. Sommeren 2023 var han én av tolv blant 2700 søkere som kom inn på et seks uker langt intensivkurs ved Stella Adler Acting Studio i Hollywood. Intensivkurset var imidlertid ikke det eneste nåløyet Gard kom gjennom i fjor. For på fjerde forsøk og i konkurranse med 680 søkere kapret han én av ti studieplasser til bachelorløpet i skuespillerfag ved Kunsthøgskolen i Oslo. Og i år, ble han også del av drømmestipendfamilien – på forsøk nummer to.
– Å komme inn på KHiO, var en stor deldrøm som gikk i oppfyllelse. Men Drømmestipendet henger også høyt, og er en ordning jeg framsnakker til alle kunst- og kulturutøvere innenfor alderskriteriet. At det i det hele tatt er mulig å fa pengestøtte i kraft av at en jury har troa på deg og drømmen din, er helt vanvittig. Bare det å få lov til å beskrive drømmen og ambisjonene dine uten å måtte legge ved detaljerte budsjetter, er en utrolig nyttig og veldig annerledes søknadsprosess, sier Gard.
Drømmestipendet avstedkom kortfilminnspilling
Med tildelinga av Drømmestipendet fikk Gard midler til å spille inn kortfilmen «Tiger, Tiger» (arbeidstittel, red.mrk.). Filmen er skrevet, produsert og regissert av ham selv, og har veteranene Ellen Horn og Jesper Halle på rollelisten.
– Mye av tiden går jo til studier og deltidsjobb, så det å få midler som frigjør tid til å jobbe kreativt samt sette kunstneriske prosjekter ut i live, er noe jeg er veldig takknemlig for. For å skape er det motsatte av å frykte. Derfor fungerer også Drømmestipendet som brensel for skapergleden, sier Gard.
Drømmen
I løpet av årene har cv-en til Gard blitt like velfylt som den er imponerende. Etter filmdebuten i 2013, har han spilt i flere tv-serier og filmer. Blant annet NRK-produksjonene «VGS» og «Klassen» samt spillefilmene «Fuckings Bygda», «Good Boy», og Netflix-filmen «Troll». Men drømmen til 25-åringen, stikker dypere enn til det å utøve håndverket han elsker på fulltid. Han vil også skrive, skape og sette opp forestillinger som kan bidra til å revolusjonere teaterbransjen.
– Ordet revolusjon høres veldig voldsomt ut. Men ja, jeg mener at teateret er for institusjonalisert, for dyrt og altfor utilgjengelig for veldig mange. Derfor er en stor del av drømmen min å bidra til å gjøre teateret til en tilgjengelig arena som rommer alle. En arena der spesielt unge mennesker, kan oppleve tilhørighet og aksept utenfor den digitale verdenen. Drivkraften bunner i et genuint ønske om å bruke teatret og skuespilleryrket til å vekke engasjement, og få folk til å reflektere rundt sine egne liv og samfunnet vi alle er del av, avslutter Gard Løkke.
Drømmestipendet 2025 kan søkes nå
Stipendet skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse, og bidra til at unge kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år får oppfylt sine drømmer. Ordningen skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere. Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd deler ut 50 stipend à 30 000 kroner, til sammen 1,5 millioner kroner.
Drømmestipendet deles ut i kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse. For å kunne søke Drømmestipendet 2025, må du være født tidligst 1. januar 1999 og senest 31. desember 2006.
Her er søknadsportalen på drommestipendet.no
Tekst: Hege Arstad Foto: privat Publisert: 28. oktober 2024