Hopp til innhold

– Platekontrakt er definitivt en drøm, men jeg drømmer også om å reise rundt i verden og oppleve ulike kulturer, sier gitarist og sanger Karoline Johansson.

– Mye av budskapet i tekstene jeg skriver handler nettopp om å gjøre som du selv vil, være tro mot deg selv og følge drømmen din. Selv føler jeg at jeg befinner meg ved et slags veiskille. Planen var egentlig studier på Cuba til høsten, men studiet ble av en eller annen grunn nedlagt, så nå er jeg litt usikker på hvor jeg havner. Når det er sagt kjenner jeg veldig sterkt for å dra til Sør-Amerika. Jeg er veldig fascinert av kulturen, menneskene og musikken der, så sannsynligheten er stor for at jeg fra høsten av blir å finne i et aller annet land på det søramerikanske kontinentet, fortsetter drømmestipendmottakeren.

Mange spilleoppdrag

Karoline er født og oppvokst i Marker kommune i Østfold. Hun har spilt gitar siden tolvårsalderen og har fått undervisning i disiplinen ved Marker kulturskole. Spilleoppdrag har det etter hvert blitt mye av.

– Ja, det har blitt en del spillejobber. Jeg har spilt på alt fra juleavslutninger til konfirmasjoner, og tilpasser musikken deretter. Det har også vært en del arrangementer i regi av Ungdommens kulturhus hvor jeg også sitter i ledelsen, sier Karoline.

Fikk selvtillit

Tildelingen av Drømmestipendet kom i følge henne selv som en stor overraskelse.

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få Drømmestipendet, og jeg ble utrolig overrasket og veldig glad da jeg fikk beskjeden via en lapp som var «smuglet inn» i gitarkassen min i forkant av en spillejobb i forbindelse med et 17. mai-arrangement. Stipendet har betydd masse, ikke minst for selvtilliten. Selv om jeg har fått skryt for musikken min også tidligere har jeg egentlig ikke hatt særlig tro på mine musikalske ferdigheter. Drømmestipendet har gitt meg en enorm trygghet i forhold til musikken, og nå er jeg så å si aldri nervøs foran en spillejobb, sier Karoline

Sponset innspilling

Drømmestipendet fikk Karoline tildelt ved Marker kulturskoles sommeravslutning.

– Det var stort! Masse kjentfolk i salen pluss representanter fra Norsk kulturskoleråd, Norsk Tipping, ordfører og hele pakka. En flott opplevelse jeg definitivt kommer til å huske lenge.

Pengene kom også godt med for Drømmestipendmottakeren.

– Egentlig hadde jeg tenkt å bruke deler av stipendet på innspilling av en ep, men det fikk jeg sponset av Marker Sparebank. Da ble det ny gitar og bil i stedet. Så nå har jeg nytt instrument og fremkomstmiddel til å reise rundt på spillejobber, ler den blidspente 18-åringen.

Kvinnelig Bono

I forbindelse med Drømmestipendet ble det også noen oppslag i lokalpressen, uten at hun vil påberope seg noen kjendisstatus.

– Oppslagene i lokalavisen har nok bidratt til at jeg har blitt mer anerkjent som musiker, noe som igjen har ført til flere forespørsler om spillejobber. Noen kjendis vil jeg imidlertid ikke si at jeg har blitt. Jeg er storfornøyd med tingenes tilstand og koser meg med både skole og musikk, sier Karoline, som går siste året ved media- og kommunikasjonslinjen ved Mysen videregående skole.

18-åringen er også politisk engasjert, og er ikke i tvil om hvem som er hennes store idol

– Bono i U2 er en flott fyr som lager god musikk med meningsfylte tekster. Han makter å uttrykke seg om ting som angår samfunnet gjennom musikken, og jeg har stor respekt for ham både som musiker og samfunnsdebattant. Det hadde ikke vært meg i mot å bli en kvinnelig Bono, avslutter drømmestipendmottaker Karoline Johansson.

Tekst: Hege Arstad (utlagt: 15.01.2010)