Hopp til innhold

15-åringen fra Hamar fikk mye å glede seg til da han ble utpekt til drømmetreffvinner i Kristiansand i september. Han skal ha en dag på tomannshånd med Leif Ove Andsnes i desember, men før det fikk han også spille for pianisten og musikkprofessoren Liv Glaser i forbindelse med en mesterklasse for bachelorstudenter ved Norges musikkhøgskole.

Etter at to av studentene hadde spilt og fått korreksjoner, rettledning og mye ros for sine tolkninger av to forskjellige verker av Chopin, var det Fabrice sin tur.

– Jeg var nok relativt nervøs, humrer han etterpå. – I salen satt det jo studenter som er utrolig flinke på piano og som sikkert legger merke til alle feilene jeg spiller, sier Fabrice.

Selv spilte han Beethoven. Førstesatsen og litt av andresatsen fra pianosonate nr. 5.

– Vanskelig, vedgår han, Han har øvd svært mye på den siden slutten av august. Men han synes det gikk veldig bra. Noen små feilskjær, jo, og det vistes også i ansiktet hans på de grimasene han skar innimellom. Det glemte han nok fort i møtet med Liv Glaser. For det var oppløftende.

– Jeg synes dette var utrolig gøy. Hun er en flott dame og veldig flink. Jeg lærte mye i løpet av den korte stunden mesterklassen varte. Så ble jeg vel minnet på noen unoter som også læreren min har tatt opp med meg, smiler Fabrice.

– Men hvordan er det å ha mesterklasse med en 15-åring, Liv Glaser?

– Veldig interessant fordi han er på vei ut i livet, svarer Liv Glaser. – Jeg merket at du var nervøs. Men det blir jeg også hvis jeg må spille for disse studentene.

Liv har et veldig positivt inntrykk etter møtet med Fabrice.

– Men jeg tror du ville følt deg mer bekvem i en vanlig konsertsetting. Det så jeg på kroppsspråket ditt, sier hun til Fabrice, som trekker på smilebåndet.

– Ellers synes jeg det var fint, sier musikkprofessoren og roser Fabrice for sikkert spill. Glaser lot seg også imponere over det at Fabrice holdt tempo i det hun karakteriserer som en voldsom og vanskelig sonate.

Mesterklassen ble holdt på engelsk, og noe av det siste Glaser sa til Fabrice var ”be aware of your left  shoulder”. Fabrice ler.

– Det er et problem som går igjen for min del. Når jeg spiller noe med litt følelser i, så har jeg en tendens til nesten å stivne litt i skulderen, og så løfter jeg den et hakk.

– Sånt er ofte uunngåelig, forklarer Glaser. – Svært mange gjør det, og det er vanskelig å legge fra seg på klaveret. Egentlig er det noe man må trene på å unngå hele livet, avslutter hun.

Fabrice får nå noen dager hjemme før det bærer av sted til Bergen og en dag med Leif Ove Andsnes.

– Det gleder jeg meg mildt sagt utrolig mye til, sier klavertalentet fra Hamar.

Mer om møtet med Andsnes her på drommestipendet.no i midten av desember, følg med!

Tekst: Knut Utler

(Utlagt: 22. november 2013)