Hopp til innhold

Det første Simen tenkte da han i vår fikk beskjed om at det ble drømmestipend på ham, var at han måtte sette inn et ekstra gir på trompetøvinga. Ikke bare skulle han få overrakt Drømmestipendet av ordføreren Kristina Hansen i byens rådhus, han skulle også opptre på Nordkappfestivalen.

– Det var en fantastisk beskjed å få. Dette er en stor ære som virkelig har inspirert meg til å øve mer for å bli en enda bedre musiker. Jeg vil også si at Drømmestipendet har gitt meg en trygghet på at det jeg gjør er bra og at jeg har mulighet til å ta musikken et steg videre, sier Simen.

Ny trompet og sommerkurs

Det håndfaste beviset på at Simen var en av årets drømmestipendiater kom 6. juni i byens rådhus.

– Det er ikke hver dag jeg tropper opp på rådhuset for å få overrakt en sjekk på 10.000 drømmestipendkroner, diplom og blomster av selveste ordføreren – og med familie, kulturskolefolk samt media til stede. Det var en utrolig herlig følelse og ikke så rent lite uvirkelig, sier Simen, som også har fått mye oppmerksomhet i kjølvannet av Drømmestipendet.

– Jeg har fått mye pressedekning så mange har nok fått med seg hvem jeg er og hva jeg driver med, noe som i sin tur har bidratt til flere spilleoppdrag. Blant annet har jeg spilt på VIP-festen under sykkelrittet Artic Race, på Nordkapp Filmfestival og nå nylig på allehelgenskonserten i Honningsvåg kirke hvor jeg også spilte to solonummer. 2014 har vært et utrolig artig år og drømmen om å kunne drive med musikk hele livet har fått et skikkelig løft, fortsetter Simen som brukte drømmestipendkronene på ny trompet samt deltakelse på sommerkurs i storbandspill på Moelv utenfor Hamar.

– Det kurset var ekstremt lærerikt. I tillegg til å spille med dyktige musikere, blant annet trompetisten Eivind Lønning – den mest inspirerende jazzmusikeren jeg har spilt med, knyttet jeg også kontakter som kan bli nyttig i fremtiden, sier Simen.

Høyt aktivitetsnivå

Musikk har alltid vært en viktig del av Simens liv. Han har ni år bak seg som kulturskoleelev og i tillegg til å traktere trompeten, spiller han også piano og gitar.

– Piano og trompet er hovedinstrumentene mine, men det er trompetspillinga jeg fordyper meg mest i, presiserer Simen.

Selv om antall spilleoppdrag har økt etter at Drømmestipendet var et faktum, har den dedikerte 18-åringen på ingen måte ligget på latsiden. Aktivitetsnivået har alltid vært høyt. Svært høyt.

– Per i dag spiller jeg i Honningsvåg skolekorps samt voksenkorpset, Finnmark Regionkorps og Nordnorsk Ungdomsstorband som er en samling av svært dyktige, unge musikere fra Nordland, Troms og Finnmark. Jeg er også med i en blåserkvintett og har tidligere drevet litt med opptak for andre i mitt eget amatørstudio. Store deler av livet mitt består med andre ord av musikk, så jeg er egentlig strålende fornøyd med tingenes tilstand, sier Simen.

Medisinstudier og musikk

Til daglig er Simen å finne ved Nordkapp videregående skole hvor han er inne i sitt tredje år som realfagstudent. Det er ikke bare på musikkfronten drømmestipendiaten gjør det bra. Tidligere i år kapret han nemlig en delt førsteplass i Kjemiolympiaden, som er en årlig konkurranse for studenter i videregående skole fra hele landet. Fremtidsvisjonen synes derfor å være klar; medisinstudier og musikk.

– Planen er å komme inn på medisinstudiet i Trondheim, men jeg har absolutt ikke tenkt å legge musikken på hylla. Den ene lidenskapen trenger ikke å utelukke den andre. Jeg tror heller at det vil slå positivt ut både for studiene og musikken at jeg har to ting å oppta hodet med. Skolearbeidet har alltid vært viktig for meg, og så langt har kombinasjonen skole og musikk fungert veldig bra, forklarer Simen, som tenker å ta et år ved Toneheim folkehøgskole før han melder flytting til trønderhovedstaden dersom han kommer inn på medisinstudiet ved NTNU.

Planen etter medisinstudiene er for øvrig å flytte tilbake til Honningsvåg. – Jeg er veldig glad i hjembyen min og tenker at jeg kommer til å bosette meg her når jeg er ferdig utdannet. Det er viktig for meg å holde liv i musikken i byen, ikke minst i korpsbevegelsen som står i fare for å svinne hen dersom det ikke gjøres noe for å øke rekrutteringen, forklarer Simen.

New York-drømmen innen rekkevidde

Det er få ting som kan måle seg med gleden Simen føler når han spiller med de 18 ungdommene som utgjør Nordnorsk Ungdomsstorband.

– De fire samlingene vi har årlig er absolutt et høydepunkt. I mai reiste vi til Luleå for å delta på jazzseminar i regi av Norrbotten Big Band, og nå har vi et spennende prosjekt på gang med den amerikanske jazztrompetisten Randy Brecker, forteller trompetisten ivrig.

I februar kommer amerikaneren til Bodø for å være gjesteartist hos Nordnorsk Ungdomsstorband. Simen gleder seg som en unge gjør til julaften.

– Det blir en stor konsert og garantert en fantastisk artig opplevelse både for musikerne og publikum, sier Simen som fortsatt har én drøm som ennå ikke er realisert: å reise til New York for å oppleve det yrende kulturlivet og jazzmiljøet metropolen har å by på. Nå ser det imidlertid ut som også den drømmen er innen rekkevidde.

– Det er faktisk snakk om at ungdomsstorbandet skal til New York neste år. Det er ingenting som er sikkert ennå, men det er lov til å drømme, avslutter Simen Grøneng Johansen, musiker og drømmestipendiat 2014.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt 25. november 2014)