Drømmetreffvinnere får drømmetur til Roma

LOEN: Elleve unge kunstnere fra Sarpsborg slapp jubelen løs i dag, da de fikk nyheten servert: Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping oppfyller drømmen deres om å reise til Roma for å bli inspirert til nye spennende, felles kunstprosjekt.

Drømmetreffvinnere får drømmetur til Roma


De elleve jentene er vinnere av Drømmetreffet 2014, som Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping tildeler en av årets hundre drømmestipendmottakere. De elleve jentene var nominert til Drømmestipendet som gruppa Billedkunst 3 fra Sarpsborg kulturskole. Sammen har de skapt den oppsiktsvekkende kunstutstillinga Book Art, bestående av kjoler laget av bøker.

Nyheten om Drømmetreffet og romatur fikk jentene på direkten under Norsk kulturskoleråds landsmøte i Loen i ettermiddag. Der var to av jentene, Madelen Isebakke Olsen og Oda Hofgaard, til stede for å vise fram gruppas kunst, uten at de ante noe om nyheten som skulle komme. De øvrige jentene var samlet i Sarpsborg – sammen med kultursjef og ordfører – og påkoblet landsmøtet via Skype.

De elleve som utgjør gruppa er Kristine Fallet, Emina Hodzic, Oda Hofgaard, Pernille Hofgaard, Maria Isebakke, Sofie Mathilde Johansen, Guro Karlsen, Madelen Isebakke Olsen, Emilia Pawlowska, Ella Anke Pettersen og Elin Braskerud Tangvold.

Book Art vekker oppsikt

De elleve kunstnerjentene midt i tenårene og møttes via undervisning ved Sarpsborg kulturskole. I tillegg til ukentlig undervisning møtes jentene også utenom skolen for å arbeide med fellesprosjekt. En kulturskolelærer er tilgjengelig om de ønsker det for hjelp og råd.

Ideen til Book Art fikk jentene da de samarbeidet med Litteraturuka i Sarpsborg om å lage kunst av gamle bøker. Kunne en lage klær av bøker? Ja ble svaret, og bøker har fått nytt liv gjennom jentenes skaperevner.

Da gruppa søkte om å bli nominert til Drømmestipendet 2014 var dette drømmen de beskrev:

«Drømmen vår er å dra sammen på en utenlandsreise til Roma. Det hadde vært spennende om vi kunne få muligheten til å møte en helt annen kultur og la oss inspirere av opplevelsene. (…) Byen har mange gamle og historiske bygninger og mye interessant arkitektur. I tillegg til alt dette så vrimler det av museer og kunstgallerier, som det hadde vært utrolig spennende å få besøke. Noen av dem vi har lyst til å besøke er Peterskirken, Colosseum og Kapitolmuseene.»

Drømmetreff og Drømmestipendet

Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping deler hvert år ut Drømmestipendet til hundre unge kulturutøvere. Stipendet er på 10.000 kroner, totalt deles det ut én million kroner årlig. I tillegg blir alle nominerte synliggjort i media samt at mange også får nyttige og gode erfaringer gjennom blant annet forestillinger og møter med kjente kunstnere.

I tillegg gjør Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping ekstra stas på én drømmestipendmottaker hvert år, ved å oppfylle denne mottakerens drøm «fullt ut». I år ble det altså klesdesignerne/-kunstnerne i Book Art-gruppa fra Sarpsborg. Dette er tredje gang Drømmetreffet blir utdelt. Tidligere vinnere er danseren Guro Elde Paulsen fra Grimstad (2012) og pianisten Fabrice Bligoud Vestad fra Hamar (2013).

Tekst og foto: Egil Hofsli     (Utlagt: 16. oktober 2014)