Drømmetreffet til Marte Nedregård Thomassen, Malin Halle Farstad og Inga Hestholm Rohde fant sted denne uka, og ble en stor opplevelse for jentene som foruten å ha visuell kunst som felles og stor interesse, også har det til felles at de mottok Drømmestipendet tidligere i år.
Kunstner og illustratør Winther tok hjertelig imot de tre drømmestipendmottakerne hjemme i stua si i Oslo. Her fikk de unge kunstnerne se hvor og hvordan Sandra jobber. Hun startet med å fortelle litt om seg selv, sin reise fram til jobben hun har i dag samt mer konkret om hvordan det fungerer for henne å livnære seg som kunstner i 2019.
Det var tydelig at hun fikk jentene til å slappe av, for praten gikk raskt av seg selv rundt bordet. Winther jobber mest digitalt og innimellom viste hun jentene tips og råd på iPaden hun bruker i arbeidet sitt. Jentene trivdes helt klart med å få sitte og snakke med og lære av sitt idol. Da det var på tide å avslutte mente de tida hadde gått alt for fort.
– Dette var utrolig interessant! Veldig kjekt å møte noen som driver med dette profesjonelt og seriøst, og som kunne komme med konkrete tips og råd, sier Inga.
– Ja, her fikk vi masse informasjon vi kan ta med videre, sier Marte.
Malin var også veldig fornøyd: – Veldig fint å få snakke med noen som har oppnådd suksess. Og i tillegg er Sandra så hyggelig! Det siste sa de to andre seg veldig enig i – med smil fra øre til øre.
Sandra Winther synes også det hadde vært en kjekk dag. – Dette var virkelig fint å være med på, og jentene er utrolig flinke! Nå må de bare ha tro på seg selv og på drømmen sin, så vil de nå langt, sier Sandra Winther.
Dette drømmer de om
Her er et utdrag av hva Inga skrev i sin drømbeskrivelse som nominert til Drømmestipendet 2019:
«(…) Den kanskje største draumen eg har når det kjem til teikning, måling og kunst, er å få illustrere, sjølv om dette kanskje er eit stykke fram. Eg er særs glad i bøker og forteljingar, og det å få tilføre noko til desse, verkar fantastisk. Spesielt er eg glad i fantasylitteratur, og sjølv om det på mange måtar kan vere fint å lese slikt utan illustrasjonar, (då tvingar ein hjernen til å lage eigne bilete), er det ofte skildra overnaturlege ting i denne litteraturen, som kan vere utspring til fantastiske teikningar.
(…) Noko eg har lagt merke til i det siste, er trenden med ganske mørk og tung kunst, og eg meiner vi bør passe oss for at det berre er den som får merksemd, status og anerkjenning. Det er klart at vi treng kunst som fokuserer dei mørke sidene av samfunnet og kjem med kritiske tilbakemeldingar til menneske, fenomen og situasjonar. Men mentaliteten om at ting må vere krevjande for å halde høg kvalitet, burde ikkje vere einerådande. Sjølv om det er snakk om «consept art» i livlege fargar, kan det vere minst like mykje innsats og evner som ligg bak, som i eit dystert, litt keisamt portrett, eller i veldig eksperimentell performance-kunst.
Eg vil ikkje ha omstende der det vanskelege blir ignorert, for då blir ikkje noko betre. Og noko kan sjølvsagt vere vakkert, sjølv om det er tungt og mørkt, men ein må ha ein balansegang mellom det å påpeike det vonde, og det å la menneske drøyme seg vekk, le, og sjå noko anna enn eigne bekymringar. (…)»
Her er et utdrag av hva Marte skrev i sin drømbeskrivelse som nominert til Drømmestipendet 2019:
«Jeg har slitt med dysleksi, men kunsten og alle tegningene mine har nok hjulpet meg mer enn kanskje mange forstår. Dette har mange ganger gitt meg den mestringsfølelsen jeg mange ganger har slitt med å oppnå på skolen. Kunsten har også hjulpet meg til å stresse ned og slappe av, det er akkurat som om jeg kobler ut fra verden når jeg starter med å skape noe.
Min drøm er at jeg med mine illustrasjoner og kunst skal kunne uttrykke meg i bilder, der andre bruker ord. Bildet sier for meg mye mer enn ord. Jeg håper jeg også en dag skal kunne hjelpe andre som trenger å lære å uttrykke seg.
Jeg drømmer om å ta høyere utdannelse i Bergen etter videregående, ved linjen som illustratør, etter dette har jeg lekt med tanken om å ta lærerutdannelse med kunst som spesialfelt, slik at jeg kan hjelpe andre barn som kanskje er i samme situasjon som jeg har vært i. (…) Jeg skulle ønske at jeg kunne møte illustratører som for eksempel Lisa Aisato eller Sandra Winther i Norge, ellers har jeg mange jeg følger i utlandet som er mine idoler.»
Her er et utdrag av hva Malin skrev i sin drømbeskrivelse som nominert til Drømmestipendet 2019:
«Min drøm er å oppfordre og hjelpe andre til å uttrykke seg selv gjennom kunst. Hvilken retning jeg vil gå for å oppnå dette vet jeg enda ikke. For meg er kunst en slags egenterapi, en metode for meg til å få ordentlig kontakt med følelser som ellers ligger dypt begravd. Jeg vil inspirere og oppfordre andre til å bruke kunst med terapeutisk hensikt. Derfor har jeg blitt interessert i kunstterapi, og kan tenke meg å fordype meg, og eventuelt utdanne meg innen dette området. Kunstterapi handler mye om en forandring som skjer gjennom en kreativ prosess, og å skape en dialog mellom en selv og det som ofte ligger skjult under overflaten. Man bruker metoder i den psykoterapeutiske prosessen for å skape endringer i livet og gi en fornyet selvinnsikt. Jeg synes det er interessant at i begynnelsen består kunsten ofte av rå følelser, men så når du begynner å bearbeide kunsten, bearbeider du deg selv samtidig.
Jeg har hatt stort utbytte av å se og oppleve andre kunstneres arbeid, og jeg mener det er viktig at alle burde få muligheter til å erfare kunst. Derfor drømmer jeg om å stille ut kunsten min rundt i verden og gi andre muligheten til å få de samme opplevelsene. I tillegg drømmer jeg om å reise og se og oppleve verden og alt den tilbyr.
Alt i alt er drømmen min å fortsette å lage kunst og uttrykke meg selv, både for meg selv og andre. Kunst er noe jeg vil gå for helt og fullt, og jeg håper å få anerkjennelse nok til å leve av det. (…)»
Ekstra gave til noen utvalgte
Drømmetreffet er en ekstra gave som Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping spanderer på en håndfull av årets drømmestipendmottakere. Kort oppsummert realiseres her noe av drømmestipendmottakerens drøm.
Tid for å søke Drømmestipendet 2020
Nå er nominasjonsperioden i gang for Drømmestipendet 2020, og unge kunst- og kulturutøvende ungdommer kan nå søke om å bli nominert. Drømmestipendet består av 100 stipend à 15 000 kroner – til sammen 1,5 millioner kroner.
25 drømmetreffvinnere
Inga, Malin og Marte er henholdsvis nr. 23, 24 og 25 i rekka over drømmestipendmottakere som får en «ekstragevinst» i form av et Drømmetreff. Her er alle drømmetreffvinnerne:
- 2019: Inga Høstholm Rohde (billedkunstner), Leikanger, Sogn og Fjordane
- 2019: Malin Halle Farstad (billedkunstner), Molde, Møre og Romsdal
- 2019: Marte Nedregård Thomassen (billedkunstner), Mo i Rana, Nordland
- 2019: Julian Finnbråten Steinsrud (danser), Øystre Slidre, Oppland
- 2019: Sigurd Brevik (tubaist), Kongsberg, Buskerud
- 2018: Jeanette Trzcinska Auen (fotograf), Holmestrand, Vestfold
- 2018: Even André Jonassen (billedkunstner), Mo i Rana, Nordland
- 2018: Anna Golmen (musiker), Aure, Møre og Romsdal
- 2018: Linn Isabel Eriksen (multikunstner), Haugesund, Rogaland
- 2018: Johanne Dahl Hanssen (trompetist), Porsgrunn, Telemark
- 2018: Eline Voll (sanger), Rennebu, Trøndelag
- 2018: Emil Larsson (skrivende kunstner), Vefsn, Nordland
- 2017: Jovvna Levi Joks Vars (tegner), Tana/Deanu, Finnmark
- 2017: Daniel Ivanov (klarinettist), Oslo, Oslo
- 2017: Thea Johannessen (skrivende kunstner), Iveland, Aust-Agder
- 2016: Synne Aamodt Eikrem (bildekunstner), Rakkestad, Østfold
- 2016: Ivar Trengereid (bildekunstner), Sula, Møre og Romsdal
- 2016: Henrik Mathias Bechstrøm (organist), Bodø, Nordland
- 2016: Guro Kjensli Johansen (bildekunstner), Nes, Akershus
- 2015: Erika Varmdal Hågensen (sirkusakrobat), Trondheim, Sør-Trøndelag (nå Trøndelag)
- 2015: Idun Røen (bildekunstner), Surnadal, Møre og Romsdal
- 2015: Aina-Helene G. Einarsen (teaterutøver), Deanu/Tana, Finnmark
- 2014: Bildekunst 3/Book Art (elleve billedkunstnere), Sarpsborg, Østfold
- 2013: Fabrice Bligoud Vestad (pianist), Hamar, Hedmark
- 2012: Guro Elde Paulsen (danser), Grimstad, Aust-Agder
Tekst: Egil Hofsli og Brit Polden Sande Foto: Brit Polden Sande
(Utlagt: 3. desember 2019)