Hopp til innhold

– Takket være Drømmestipendet har jeg nå hatt en helt utrolig uke nede med Lars Mlekusch, sier 15-årige Soran Lind fra Oslo, som mottok Drømmestipendet 2011 fra Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd.

Lars Mlekusch (32) regnes for å være en av de fremste innen klassisk saksofon. Han ble professor allerede i en alder av 27 år.  – I tillegg til å være uhyre dyktig i standardrepertoar jobber han også mye med «contemporary music», og han tar gjerne elevene sine med på spennende og overraskende konsertframføringer, sier Soran.

Intenst program

Seks dager i strekk fikk Soran to timer soloundervisning med Mlekusch samt to timer med akkompagnement med Ana Dimova (også hun fra Konservatorium Wien Privatuniversität).

– Jeg spilte også kvintett med de andre saxofonstudentene som deltok på kurset. Disse var studenter fra Milano, Wien og Bern. Som om ikke dette var inspirerende og lærerikt nok, så samarbeider Mlekusch med professorene Christoph Hartmann (oboist), Martin Kuuskmann (fagottist) og Mathias Müller (komponist og klarinettist) slik at vi fikk samspille også med deres elever.

– Selv om vi stort sett arbeidet fra klokka 9 til 23, så la Lars Mlekusch også vekt på sosialt samvær. Han tok oss blant annet med på en utflukt slik at lærere og studenter ble kjente med hverandre og kunne knytte kontakter, sier en stadig oppglødd Soran Lind.

– Utrolig mulighet

Kurset ble avsluttet med en stor konsert hvor lærerne og kursdeltakerne spilte solo og samspill.  Soran var ikke lite stolt over å ha sitt navn på samme program og plakat i byen som Lars Mlekusch og Christoph Hartmann. – Enda større var det at jeg fikk to tomler opp og «well played» etter min framførelse, smiler Soran.

– På grunn av Drømmestipendet har jeg i ung alder fått den utrolige muligheten til å møte noen av de beste lærererne/solistene i Europa og deres studenter.  Dette vil utvilsomt bety mye for meg i fremtiden, sier Soran Lind.

Tekst: Egil Hofsli

(Utlagt: 3.10.2011)