Nå er det klart hvilke dyktige, ambisiøse ungdommer med herlige kunst- og kulturdrømmer som er årets stipendvinnere. Her på drommestipendet.no kan du nå se hvem som får 30 000 kroner og verdifull anerkjennelse og synliggjøring.
Stipendvinnerlista ble offentliggjort mandag 3. februar kl. 12.00. 1,5 millioner kroner er likt fordelt – av stipendutdelerne Kulturskolerådet og Norsk Tipping – på de 50 stipendmottakerne, som er utvalgt blant årets 570 nominerte.
Fylkesvis fordeler vinnerne seg i år slik: Agder 2, Akershus 5, Buskerud 4, Finnmark 2, Innlandet 2, Møre og Romsdal 4, Nordland 3, Oslo 5, Rogaland 2, Telemark 3, Troms 3, Trøndelag 4, Vestfold 2, Vestland 5, Østfold 4.
Blant de 40 kommunene som har stipendvinnere, er det seks kommuner med mer enn én vinner: Oslo 5, Trondheim 3, Bergen 2, Bjørnarfjorden 2, Bærum 2.
> Her er de 50 vinnerne av Drømmestipendet 2025 – presentert én og én
Vil bekjempe fremmedfrykt med teater
Ken-Philippe Tete, født i Kinshasa i Kongo i 2002, har drevet med musikk i snart 17 år. Denne våren skal han fullføre en bachelor i skuespillerfag ved Kunsthøgskolen i Oslo. «Den kunstneriske reisen har vært avgjørende for meg, fordi dette er min arena for å berike norsk kultur med min lidenskap og kongolesiske arv, uten begrensninger», skrev Ken-Phillippe, som er nominert av Vestvågøy kommune i Lofoten.
Drømmen hans er å eliminere fremmedfrykt og skape en arena der mennesker, uansett samfunnets synspunkt, kan anerkjenne og respektere hverandre som medmennesker. «Å vokse opp mellom to kulturer har vært en gave for meg, og jeg ønsker å gi denne gaven videre. Ikke bare til det norske folk, men til alle, uavhengig av bakgrunn. Gjennom mitt kunstneriske arbeid ønsker jeg å gjøre denne reisen mot en mer inkluderende verden både rik og underholdende».
Slik beskrev Ken-Phillippe drømmen sin i søknaden til Drømmestipendet 2025. I dag kan han smile bredt og glede seg over å være en drømmestipendvinner, noe so også gir ham 30 000 kroner til å fullføre prosjektet «Ekko» – et bevegelsesdrevet teaterstykke som utforsker stemmene i rasismedebatten i både abstrakt og psykologisk form.
Animasjonsfilm for Elmer
Glad er nok også Elmer Mikael Lødemel (født 2001) fra Asker i dag. Han er en tegner som elsker å lage tegnefilm. «Helt siden jeg var helt liten har jeg tegnet på alt som kunne tegnes på og da jeg ble tenåring fikk jeg lysbord og tykk bok om animasjon i bursdagsgave. Siden da var jeg oppsatt på å bli filmskaper», står det skrevet i Elmers drømmestipendsøknad.
Han har studert animasjon i tre år i Danmark, og er nå klar for å lage tegnefilm for å bevege andre mennesker. Få dem til å føle glede, sorg, sinne, redsel og gjerne mer. Drømmen er å skape animasjonsfilmer som samler mennesker, filmer som får folk til å le og gråte sammen, og som blir husket lenge etter rulleteksten. Elmer mener animert film har en magisk evne til å overvinne språk- og kulturskiller. Men å lage animasjonsfilm kan være kostbart. Stipendkronene kommer meget godt med, og vil bli investert blant annet i profesjonelt utstyr og programvare samt leie av kontorplass.
To bachelorløp samtidig for ung organist
Også i Oslo er det drømmestipendlykke i dag. Én av Oslos fem stipendvinnere er organisten Victoria Ulriksen (født 2006). Hun studerer to bachelorgrader: Orgel ved HMT Leipzig, hos professor Martin Schmeding, og kirkemusikk ved Norges musikkhøgskole, hos professor Kåre Nordstoga, og hammerklaver og moderne klaver hos professor Liv Glaser.
Victoria debuterte allerede som 15-åring. Hun har vunnet flere priser for sine ferdigheter og holder nå jevnlig solokonserter i Norge. Hun har også holdt flere konserter i andre europeiske land.
«Jeg har alltid trodd på å gå sin egen vei og å følge drømmen, uansett hvor sært eller uoppnåelig det skulle virke. Å utdanne seg til organist tror jeg man godt kan si er både å gå sin egen vei, og for min del, å følge drømmen. Litt sært er det også, det har i hvert fall alltid jeg følt. Likevel har jeg alltid visst at konsertorganist var yrket jeg skulle velge. Å spre glede gjennom musikken til folk som skulle trenge det», skrev Victoria om drømmen sin i stipendsøknaden. Og hun vet godt hva stipendkronene nå vil bli brukt til. Kommende sommer skal hun delta på flere festivaler i utlandet, og blant annet spille i Westminster Abbey i London.
«Det føles uvirkelig at jeg skal få spille på et sted som de aller største organistene i verden spiller. Ikke minst føles det utrolig at jeg skal opptre et sted hvor så mange historiske og viktige handlinger har skjedd. Musikken har alltid gått foran det økonomiske for min del. Derfor brydde det meg lite at oppdraget i London er ulønnet. Men jeg trenger økonomisk støtte, og om jeg mottar Drømmestipendet får jeg oppfylt min største drøm til nå og får også et minne for livet», skrev Victoria i sin drømbeskrivelse.
570 nominerte totalt
570 unge kunst- og kulturutøvere i alderen 18–25 år var nominert til Drømmestipendet 2025.
Dette er 22. året Drømmestipendet utdeles, og det i kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse.
Drømmestipendet er et samarbeidsprosjekt mellom Kulturskolerådet og Norsk Tipping. Gjennom denne stipendordningen ønsker samarbeidspartnerne å synliggjøre kommunenes arbeid for barn og unge. De håper også at Drømmestipendet skal være verdifull inspirasjon og et viktig bidrag til å oppfylle unge kunst- og kulturutøveres drømmer.
Stipendutdelingene finner normalt sted i løpet av våren, i de kommunene som har nominert de søkerne som nå er drømmestipendvinnere. De 50 stipendtildelingene skal også helst innebære at stipendmottakerne senere gir noe tilbake til andre kunst- og kulturutøvende ungdommer i de kommunene som har nominerte dem. Det kan være kurs, mesterklasser, opptredener o.l.
– Strålende mulighet for ungdom
– Drømmestipendet er blant årets vakreste eventyr for oss i Norsk Tipping. Gjennom mange år har vi sett hvor mye det betyr for disse unge talentene å få den anerkjennelsen og støtten stipendet innebærer. Derfor er det en glede å være med på dette, sier administrerende direktør i Norsk Tipping, Tonje Sagstuen.
– Drømmestipendet er en strålende mulighet for ungdom og unge voksne til å bli sett og å få prøvd ut sine drømmer, sier Morten Christiansen, direktør i Kulturskolerådet.
Tekst: Egil Hofsli Foto: privat (Publisert: 3. februar 2025)
Fakta – Drømmestipendet
- Stipendordning etablert i 2004
- Samarbeidsprosjekt mellom Kulturskolerådet og Norsk Tipping
- 50 stipend à 30 000 kroner utdeles – til sammen utdeles 1,5 millioner kroner
- Skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse til unge kunst- og kulturutøvere samt bidra til at de får oppfylt drømmer
- Skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere
- Kan søkes av kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år
- Utdeles i kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse
- Dokumenterte ferdigheter og drømbeskrivelse teller likt når drømmestipendjuryen vurderer søknadene
- En bredt sammensatt jury med mye fagkompetanse velger ut 50 nominerte som får stipend
- En lang rekke unge kunst- og kulturutøvere har mottatt stipendet – som Astrid S, Didrik Solli-Tangen, Ella Marie Hætta Isaksen, Tom Stræte Lagergren alias Matoma, Kristian Kristiansen, Ingebjørg Bratland og Heidi Ruud Ellingsen
- I løpet av våren 2025 utdeles 50 nye stipend, på lokale arrangement i de kommunene stipendvinnerne er nominert fra