Hopp til innhold

3 av 50 vinnere: Hedda Gundersen Gullikstad (f.v.), Martine Moholdt, Ole Marius Støle.

Her på drommestipendet.no kan du nå se hvem som får 30 000 kroner og verdifull anerkjennelse og synliggjøring.

Stipendvinnerlista ble offentliggjort onsdag 1. februar kl. 12.00. 1,5 millioner kroner er likt fordelt – av stipendutdelerne Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping – på de 50 stipendmottakerne, som er utvalgt blant årets 544 nominerte.

Fylkesvis fordeler vinnerne seg i år slik: Agder 2, Akershus 5, Buskerud 1, Finnmark 2, Innlandet 5, Møre og Romsdal 3, Nordland 2, Oslo 6, Rogaland 4, Telemark 3, Troms 2, Trøndelag 4, Vestfold 3, Vestland 7, Østfold 1.

Blant de 40 kommunene som har stipendvinnere, er det fem kommuner med mer enn én vinner: Oslo 6, Trondheim 3, Bergen 2, Hamar 2, Stad 2.

Her er de 50 vinnerne av Drømmestipendet 2024 – presentert én og én

– Utrolig stor stas!

Blant årets stipendvinnere er Hedda Gundersen Gullikstad (24) fra Oslo. Hun er utdannet dokumentarregissør fra Den Norske TV-skolen på Lillehammer, og får tildelt stipend i kategorien visuell kunst. I dag jobber Hedda frilans både som regissør, manusforfatter, skuespiller og instruktør. Drømmen er å videreutvikle seg innenfor fiksjonsfilm og som manusforfatter – for så å livnære ene og alene av lidenskapen.

– Det er utrolig stor stas å bli anerkjent for noe en ønsker å satse på. Frilanstilværelsen kan være vanskelig når en er i etableringsfasen, så for meg betyr Drømmestipendet at jeg kan vie mer tid til det jeg brenner aller mest for: Å fortelle historier som engasjerer, sier Hedda, som skal bruke stipendkronene på videreutvikling samt på et kortfilmprosjekt hun jobber med.

–  En flott bekreftelse!

Også i Bergen er det stipendglede i dag. Ole Marius Støle (26) er tildelt drømmestipend i kategorien dans. Han ble uteksaminert fra samtidsdanslinjen ved Kunsthøgskolen i Oslo i 2020 og er i dag med i talentprogrammet FRIKAR X, og jobber som frilanser med base i Oslo.

– Drømmestipendet er en flott bekreftelse på at det jeg gjør har verdi. Den store drømmen er å starte et eget dansekompani – gjerne i Bergen. Jeg ønsker også å bruke dansen til å inspirere og spre kunnskap og glede. Ikke minst vil jeg vise at også gutter kan satse – og lykkes – innen dans, sier Ole Marius, som trolig vil bruke stipendpengene blant på «inspirasjonsreiser» til utlandet samt dansekurs og -verksteder.

– Viktig anerkjennelse av sirkus

– Drømmestipendet er en veldig viktig bekreftelse, som viser at jeg er en utøver som mener alvor når jeg sier at jeg vil leve av å gjøre sirkus på fulltid. Tildelinga er også en flott anerkjennelse av sirkus som disiplin, sier drømmestipendvinneren Martine Moholdt (19) fra Trondheim. Hun har holdt på med sirkus siden barnsbein, og er inne i sitt siste år ved Cirkus Cirkör Gymnasium i Sverige. Martines drøm er å kunne spre sirkusglede – både som artist og pedagog – og vise at sirkus er for alle.

– Stipendkronene bruke jeg nok på bachelorstudier – forhåpentligvis i Frankrike eller Nederland. Drømmestipendet betyr enormt mye for den videre satsinga, sier Martine.

544 nominerte totalt

544 unge kunst- og kulturutøvere i alderen 18–25 år var nominert til Drømmestipendet 2024.

Dette er 21. året Drømmestipendet utdeles, og det i kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse.

Drømmestipendet er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Gjennom denne stipendordningen ønsker samarbeidspartnerne å synliggjøre kommunenes arbeid for barn og unge. De håper også at Drømmestipendet skal være verdifull inspirasjon og et viktig bidrag til å oppfylle unge kunst- og kulturutøveres drømmer.

Stipendutdelingene finner normalt sted i løpet av våren, i de kommunene som har nominert de søkerne som nå er drømmestipendvinnere. De 50 stipendtildelingene skal også helst innebære at stipendmottakerne senere gir noe tilbake til andre kunst- og kulturutøvende ungdommer i de kommunene som har nominerte dem. Det kan være kurs, mesterklasser, opptredener o.l.

– Strålende mulighet for ungdom

Drømmestipendet er blant årets vakreste eventyr for oss i Norsk Tipping. Gjennom mange år har vi sett hvor mye det betyr for disse unge talentene å få den anerkjennelsen og støtten stipendet innebærer. Derfor er det en glede å være med på dette, sier administrerende direktør i Norsk Tipping, Tonje Sagstuen.

– Drømmestipendet er en strålende mulighet for ungdom og unge voksne til å bli sett og å få prøvd ut sine drømmer, sier Morten Christiansen, direktør i Norsk kulturskoleråd.

Tekst: Egil Hofsli   Foto: privat   (Publisert: 1. februar 2024)

Fakta – Drømmestipendet

 • Stipendordning etablert i 2004
 • Samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping
 • 50 stipend à 30 000 kroner utdeles – til sammen utdeles 1,5 millioner kroner
 • Skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse til unge kunst- og kulturutøvere samt bidra til at de får oppfylt drømmer
 • Skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere
 • Kan søkes av kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år
 • Utdeles i kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse
 • Dokumenterte ferdigheter og drømbeskrivelse teller likt når drømmestipendjuryen vurderer søknadene
 • En bredt sammensatt jury med mye fagkompetanse velger ut 50 nominerte som får stipend
 • En lang rekke unge kunst- og kulturutøvere har mottatt stipendet – som Astrid S, Didrik Solli-Tangen, Ella Marie Hætta Isaksen, Tom Stræte Lagergren alias Matoma, Kristian Kristiansen, Ingebjørg Bratland og Heidi Ruud Ellingsen
 • I løpet av våren 2024 utdeles 50 nye stipend, på lokale arrangement i de kommunene stipendvinnerne er nominert fra