Hopp til innhold

21. mars satte Drømmestipendet-juryen seg sammen for å vurdere årets kandidater. Deler av juryen arbeidet først én dag sammen med juryleder Mari Maurstad i Oslo, for deretter å samles til en todagers intensivøkt i vakre Trysil i Hedmark.

En bredt sammensatt og sterk faglig jury vurderte i år 266 kandidater til de 100 stipendene på 10.000 kroner. Blant kandidatene var de fleste kulturområder representert, innen alt fra musikk og teater, til dans, skrivende og visuell kunst.

Høyt nivå
– Flere av kandidatene holder et meget høyt nivå, og det har vært både morsomt og utfordrende å finne frem til verdige vinnere, sier jurymedlem Cathrine Winnes Trevino. Hun er blant annet kjent fra «Maestro» på NRK1, og var med og vurderte kandidater innen fagområdet musikk.

– Noen utmerker seg veldig. Andre er det mer jevnt mellom, slik at vi må gjøre en faglig totalvurdering. Vi har også lagt vekt på drømmene til kandidatene. Talent, kombinert med den gode drømmen, er en svært viktig del av Drømmestipendet. Drømmer reflekterer noe av ambisjonen og viljen til å satse videre på uttrykket i fremtiden, sier Winnes Trevino.

Visuell fremgang
Jurymedlemmene innen visuelle kunstuttrykk, Fabiola Charry og Helga Gravermoen, kan også fortelle om et høyt nivå.

– Jeg ser en stor kvalitetsøkning. I tillegg har kandidatene blitt flinkere til å fortelle om drømmen sin og teknikken sin. Jeg kan avsløre at vi har et større antall vinnere innen visuell kunst i år enn i fjor, røper Gravermoen.

Tårer og glede
Også innen dans og teater var det flere kandidater som imponerte juryen.

– Det eneste overraskende er at det ikke var noen kandidater innen kategoriene hiphop og break. Ellers har vi vurdert alt fra magedans og folkedans, til mer klassisk dans, sier Marte Blom Onshuus i den dansefaglige delen av juryen. – Spesielt én kandidat ga oss virkelig tårer i øynene, med en fantastisk danseteknikk og innlevelse, avslører Blom Onshuus.

– Det har vært en glede å jobbe med dette, og jeg synes vi har kommet frem til svært verdige vinnere, forteller Hilde Roald Bern, som blant annet har vurdert kandidater innen fagfeltet teater og skrivekunst sammen med juryleder Mari Maurstad.

Søknadsrekord
Det er Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping som står bak Drømmestipendet, og i år er det åttende gang dette deles ut.

Statuttene for Drømmestipendet sier at hver kommune kun har mulighet til å foreslå én kulturutøver til stipendet hvert år. I år har altså hele 266 kommuner benyttet seg av denne muligheten til å gjøre litt heder og ære på et ungt, lokalt kulturtalent. Dette er ny rekord.

Likevel var det bare to fylker hvor alle kommuner har fremmet en kandidat. Dette er Sør-Trøndelag og Akershus.

8. juni offentliggjøres årets stipendmottakere – her på drommestipendet.no, og det vil deretter bli utdelinger over hele Norge.

Drømmestipendjuryen 2011
Mari Maurstad, juryleder
Marte Blom Onshuus, dans
Susanne Pettersen, dans
Geir Ulseth, musikk
Cathrine Winnes Trevino, musikk
Frode Berntzen, musikk
Åste Selnæs Domaas, musikk
Åse Kari Hjelen, musikk
Aria Fet, musikk
Torstein Siegel, musikk
Hilde Roald Bern, teater/nysirkus/skapende skriving
Kristin Geiring, teater/nysirkus/skapende skriving
Fabiola Charry, visuelle kunstfag
Helga Gravermoen, visuelle kunstfag

Bård Hestnes har vært juryansvarlig.

Tekst: Pål Enger (Utlagt: 28.03.2011)