Hopp til innhold

[SISTE: Julie nådde ikke helt opp i Virtous-finalen, som ble vunnet av Sonoko Miriam Shimano Welde (17) fra Bergen]

Det er med andre ord travle dager for Julie. Tubaisten har fullt fokus på øving fram mot den direktesendte finalen på NRK 1, hvor hun er en av fem finalister som konkurrerer om 100.000 kroner, og om å være Norges representant i EBUs internasjonale konkurranse for unge musikere, som arrangeres i Köln 31. mai.

Det er utvilsomt mye som står på spill. Selv mener Julie at selvtillit og troen på egne ferdigheter er en viktig faktor for å nå helt til topps. I så måte er hun glad for å ha Drømmestipendet i bagasjen.

– Det var utrolig kjekt å få Drømmestipendet. Det å få bekreftelse på egne ferdigheter og belønning for alt arbeidet en har lagt ned for å komme på dette nivået, er både inspirerende og viktig for selvtilliten. Jeg har om mulig blitt enda mer seriøs i øvingen etter at jeg mottok Drømmestipendet, og er supermotivert på å gjøre det skikkelig bra i Oslo 9. februar.  Drømmestipendet har utvilsomt bidratt til økt selvtillit, noe som er uhyre kjekt å ha i en virtuosfinale, sier Julie.

Drømmen

Julie begynte sin musikalske løpebane med pianoundervisning ved Sandnes kulturskole for ti år siden. I 2007 begynte hun å spille tuba, og frem til hun begynte på Vågen videregående skole, hvor hun går på musikklinja med tuba som hovedinstrument, fordelte hun tiden og lidenskapen på to instrumenter.

Nå er det bare tubaen som gjelder for den tidligere kulturskoleeleven og korpsmusikeren, som også er med i talentutviklingsprogrammet Unge musikere ved Universitetet i Stavanger. Ambisjonene og drømmene for framtida er staket ut for lenge siden.

– Den store drømmen er jo å kunne leve som utøvende tubaist, enten som orkestermusiker eller solist. Jeg har fått en mer realistisk tilnærming til drømmen i forhold til drømmestipendsøknaden, hvor jeg skrev at den store drømmen var å studere ved Royal Academy of Music i London. Jeg ønsker fortsatt å studere utenlands, men jeg tror det er verdifullt og viktig å skaffe seg et nettverk her hjemme før en reiser ut. Nå skal jeg søke på både Barratt Due, Universitetet i Stavanger og Norges musikkhøgskole. Planen er å ta bachelor i utøvende tuba i Norge og heller satse på et mastergradstudium utenlands når jeg forhåpentligvis har skaffet meg kontakter her hjemme, sier Julie.

Kjøpte tuba

5. juni i fjor kom beskjeden Julie hadde håpet på; hun var en av drømmestipendmottakerne i 2013.

– Det var en veldig kjekk beskjed å få, og stor stas å få tildelt diplom og sjekk av ordføreren Stanley Wirak i forbindelse med kulturskolens avslutningskonsert ved Vågen videregående skole samme dag, sier Julie.

Som seg hør og bør ble tildelingen også viet plass i Sandnesposten, skjønt 19-åringen stiller seg sterkt tvilende til å klistre på seg merkelappen ”kjendis”:

– Nei, jeg er nok ikke der ennå, men jeg tror nok at mange vet hva jeg driver med.

Det er mulig Julie har et stykke igjen til hun er på Sandnes store musikersønn Thomas Dybdahls kjendisnivå, men 19-åringen tar stadig store steg og mange har fått øynene opp for stortalentet. Julie har spilt på en rekke arrangementer og konserter, blant annet på det årlige arrangementet ”Sandnes Synger”, der Tor Endresen var konferansier og gjesteartist under fjorårets arrangement.

Da Ungdommens Musikkmesterskap gikk av stabelen i november ble hun blant annet belønnet med en inspirasjonsprisen på 7.500 kroner. Tidligere på året mottok hun hovedstipendet fra Alf Johans Minnefond, og med Drømmestipendet og 10.000 kroner mer på bok, fikk Julie oppfylt en drøm hun har spinket og spart til i mange år. Til tross for at hun har spilt i mange år, har hun nemlig aldri eid sin egen tuba.

– Å kjøpe min egen tuba er en drøm jeg har hatt i mange år. Mye takket være Drømmestipendet er jeg nå den stolte eier av min egen tuba. Forhåpentligvis vil den være med meg når resten av mine drømmer går i oppfyllelse. Første steg på veien er virtuosfinalen, deretter er det fullt fokus på opptaksprøver til videre musikkutdannelse, avslutter Julie Frøystein.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt: 31. januar 2014, oppdatert 10. februar 2014)