Hopp til innhold

Gjesteopptreden med Kunstgress skjedde under den årlige Musikkfestuka i Bodø 9. august i fjor. Tusen publikummere hadde tatt turen til torget for å oppleve det moderne bluegrassbandet, som for anledningen fikk med seg drømmestipendiat og jazzpianist Joakim Rainer Petersen på et par låter.

– Å spille foran et så stort publikum var en fantastisk opplevelse som absolutt ga mersmak. Jeg har fått mange spillejobber etter at tildelingen av Drømmestipendet, så det er helt åpenbart at utmerkelsen gjør seg veldig godt på cv-en og på googletreffene på navnet mitt, sier Joakim. – Slik jeg ser det er Drømmestipendet både en påskjønnelse for det jeg har gjort og et kvalitetsstempel som sier noe om at jeg faktisk har noe å fare med som musiker. I tillegg til flere spillejobber har jeg også fått økt selvtillitt og enda mer motivasjon til å jobbe videre med musikken.

En drøm som gikk i oppfyllelse

Joakim er et allsidig talent og beskrives som en uredd ung mann med stor formidlingsevne. Han begynte å spille piano da han var sju år gammel, men han trakterer også gitaren i tillegg til å synge og skrive låter.

5. juni i fjor kom dagen Joakim hadde drømt om. Da gikk nemlig ”Kulturskolens dag” av stabelen på torget i Bodø, en årlig begivenhet med underholdning samt utdeling av Drømmestipendet i regi av Bodø kulturskole.

Joakim er tidligere kulturskoleelev og har deltatt på ”Kulturskolens dag” mange ganger før. Der har han sett flere lykkelige unge kulturutøvere fått drømmestipend og blitt gjort stas på. Nå var det Joakims tur.

– Jeg har stått mange ganger blant publikum og sett andre motta Drømmestipendet, og ønsket at det var meg. Så for meg var det å stå på scenen å motta blomster, sjekk og diplom. Jeg kjenner mange dyktige folk som søkt eller blitt nominert til Drømmestipendet flere ganger uten å nå opp, så det at jeg skulle få stipendet på første søknadsforsøk, var ekstremt overraskende og veldig stort, sier Joakim, som i kjølvannet av tildelingen har fått omtale i både Avisa Nordland, Fremover, Rana Blad og Helgeland Arbeiderblad.

– Det er litt kult når folk sier at de har lest om meg og kommer bort for å gratulere meg, men jeg er langt fra noen kjendis. Kjendisstatus er da heller ingen drivkraft, men oppmerksomheten bidrar til at jeg får enda mer lyst til å realisere drømmen om å leve av musikken. Det som driver meg er å få en jobb jeg er god i og trives med, sier Joakim.

Tilbake til røttene

Til daglig er Joakim å finne ved Bodø videregående skole hvor han går andreåret på musikklinja. Musikk er en stor og viktig del av 17-åringens liv. Selv om han er glad i mange sjangere, er det jazzen som står hans hjerte nærmest.

– Det å få flere unge til å lytte til jazz, er noe jeg virkelig brenner for. Det siste halve året har vært utrolig lærerikt, og jeg har innsett at i stedet for å være litt god på piano og gitar, har jeg bestemt meg for å gå tilbake til ”røttene”, altså pianoet, og heller gi alt for å bli en skikkelig god pianist. Jeg har skjønt at en ikke nødvendigvis trenger å være rockestjerne for å ha musikken som levebrød. Det er mer realistisk å se for seg en fremtid hvor jeg kombinerer det å være utøvende jazzpianist med for eksempel å undervise i musikk. Planen er å komme inn på jazzlinja ved NTNU i Trondheim etter videregående. Kanskje tar jeg et år i løpet av masterstudiet utenlands, og da gjerne ved Berklee College of Music i Boston eller ved Liverpool Institute of Performance Arts (LIPA).

Må våge å skille seg ut

Avgjørelsen om å konsentrere seg ene og alene om pianospillinga har vært et sjakktrekk i Magnus Carlsen-stil.

– Jeg har fått mange flere spillejobber etter at jeg fikk Drømmestipendet og gikk tilbake til piano og jazzen. Jeg har blant annet spilt på flere konferanser og julebord, og i romjula spilte jeg på årets julejam på konsertstedet Sinus i Bodø. Det var forresten en veldig kul opplevelse. Jan Gunnar Hoff, som er en av mine store forbilder var tilfeldigvis oppe og spilte noen låter, og da han var ferdig kalte han meg og Mikal Jonassen fra Kunstgress opp på scenen for å spille et par låter, forteller Joakim.

2014 ser ut til å bli et godt år for Joakim. I tillegg til rekke spillejobber ligger 17-åringen også veldig godt an til å bli tatt opp i Nordnorsk Ungdomsstorband, som kanskje er landsdelens viktigste rekrutterings- og inspirasjonskilde for unge musikktalenter.

– Det er mye spennende som skjer, og jeg har god tro på at jeg skal ta enda noen steg nærmere musikerdrømmen. I januar åpnet jeg for Terje Rypdal under Bodø Jazz Open, hvor jeg også fikk delta på flere konserter. I mars skal jeg søke på talentutviklingsprogrammet ved Norges musikkhøgskole, sier Joakim.

– Skal du lykkes kan du ikke sitte og vente på at ting skal skje. Du må være frampå, og ikke minst, du må våge å skille deg ut. Sist høst tok jeg selv initiativet til å spørre både Jan Gunnar Hoff og Bugge Wesseltoft om privattimer. I tillegg til pianoundervisning har de gitt meg mange gode råd og tips om veien videre. Jeg har fått veldig mye ut av de timene, og kommer nok til å bruke drømmestipendkronene på flere privattimer. Jeg har også planer om å kjøpe et stagepiano, så selv om stipendet har stått på bok fram til nå, kommer nok pengene til å få bein å gå på snart, avslutter Joakim Rainer Petersen.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt: 3. februar 2014)