Hopp til innhold

– Å bli plukket ut av en profesjonell jury blant så mange dyktige søkere gjør at det ligger stor prestisje i Drømmestipendet. Tildelingen har betydd mye for selvtillit og motivasjon, men har også gitt meg flere spennende oppdrag som jeg neppe hadde fått uten drømmestipendstatusen, sier Freya.

18. juni 2016 startet kongeparet sin signingsferd i anledning sitt 25-årsjubileum. Vertsbyen Tromsø inviterte til hagefest, og de kongelige fikk servert det beste Nord-Norge har å by på av kulturuttrykk – inkludert opptredener av Harstad kulturskoles to drømmestipendiater anno 2016, danseren Freya samt bestevenninnen og musikeren Nora Berg Markussen.

– Det var en fantastisk opplevelse å reise til Tromsø sammen med Nora for å opptre for kongen og dronningen. En stor ære og et drømmeoppdrag for enhver kulturutøver, sier Freya, som fikk skryt og lykkeønskninger av kongeparet.

Ett steg nærmere drømmen

For Freya er dans mye mer enn en hobby. Det er lidenskap, frihet, kunst – og drømmeyrke nummer én. Hun startet med klassisk ballett ved Harstad kulturskole da hun var sju år. Etter hvert ble det i tillegg jazz og moderne dans, og i de siste årene har hun også vikariert som assistent og danselærer ved skolen hun har vært elev ved i elleve år.

I oktober i fjor tok Freya nok en tur til Tromsø. Denne gangen for å åpne Kulturskoledagene med et forrykende nummer i moderne dans. – Skoleslaget har betydd enormt mye for meg, og da var det stor stas å få mulighet til å gi noe tilbake til kulturskolefolka, sier Freya, som mener at Drømmestipendet også har bidratt til en positiv utvikling.

– Flere oppdrag har gjort at jeg har måttet utvide repertoaret, og jeg har brukt mye tid på å terpe på teknikk samt å jobbe med koreografi. I så måte har Drømmestipendet gjort meg til en bedre danser og tatt meg et steg nærmere drømmen om å bli profesjonell, sier Freya.

Veien videre

I skrivende stund er det drøyt åtte måneder siden Freya og Nora tok turen til Harstad kulturhus for å motta sine drømmestipend. Oppmerksomheten som fulgte i bakkant av tildelingen har ikke bare generert flere oppdrag, men også løftet drømmen til nye høyder.

– Drømmestipendet har gjort meg mer motivert enn noen gang, og jeg kommer til å jobbe knallhardt for at drømmen skal bli til virkelighet, sier Freya, som brukte deler av stipendet på sommerkurs i regi av Oslo Dance Seminar.

– Kurs og workshops er utrolig viktig slik at jeg kan få nye impulser, mer kunnskap og bredere erfaring. Men de er langt fra gratis, så Drømmestipendet gjorde utvilsomt godt for økonomien også, fortsetter Freya leende. Veien videre har 18-åringen staket ut for lenge siden.

– Planen er å ta høyere utdanning innen dans fra høsten av, for så å kunne leve ut drømmen som profesjonell i sjangeren moderne dans. Men jeg trives veldig godt i pedagogrollen, og en stor deldrøm er derfor å undervise andre i kunstarten som har vært – og er – en betydelig stor del av livet mitt. Karrieren som utøvende danser er relativt kort, og da er det viktig å ha flere bein å stå på, avslutter Freya Torsfred.

Tekst: Hege Arstad           Foto: privat             Utlagt: 30. januar 2017