– Det er en ensom og tidkrevende affære å gjøre alt fra å skrive tekst og låter til å mikse og produsere selv. Da er det stor stas når jeg endelig får delt musikken med andre og får bekreftelse fra Drømmestipendets fagjury på at arbeidet jeg har lagt ned, faktisk er bra. Så ja, tildelinga av Drømmestipendet har betydd mye, men har først og fremst gitt meg en skikkelig selvtillitsboost, samt økonomiske midler som vil være til enorm hjelp når jeg skal ta drømmen min videre, sier Henrik.
Kulturskolen viktig for den musikalske reisen
Henrik er født og oppvokst i Haugesund, og var bare sju år da han begynte å spille saksofon i korps. Men poden ønsket seg flere strenger å spille på, og med onkelens hjelp, lærte han seg å mestre gitaren – i tillegg til å begynne på kulturskolen der han fikk undervisning i piano og saksofon.
– Kulturskolen ga meg tilgang til utrolig dyktige pedagoger og mentorer som virkelig har hjulpet meg på den musikalske reisen. For du lærer ikke bare et håndverk og ulike teknikker, du blir også oppmuntret til å være kreativ og får innarbeidet gode øvingsrutiner, forteller Henrik, som mener det er viktig at kommunene har et bredt kulturskoletilbud:
– Kulturskolen er veldig god på å sette opp forestillinger og konserter der elevene får vise seg fram og får sceneerfaring. Disse oppsetningene er essensielle for elevene, og de er også viktig synliggjøring av det kunstneriske mangfoldet som fins i kommunen.
Etter tre år på musikklinja ved Skeisvang videregående skole, meldte Henrik flytting til Bergen, der det ble ett år på jazzlinja ved Griegakademiet før han skifta til elektronisk musikk med fokus på musikkproduksjon ved Universitetet i Agder.
– Ingen av studieretningene var helt meg. Derfor valgte jeg å vende hjem til Haugesund der jeg har brukt det siste halvannet året på å jobbe med musikken på egne premisser. Det er sykt mange måter å lage musikk på, men essensen i alt jeg gjør handler om å ha det gøy, og når jeg lager låter – enten det er i sjangeren elektronisk musikk, pop eller R&B, bygger jeg på erfaringer og impulser jeg har fått gjennom alle årene jeg har drevet med musikk. Det er mye prøving og feiling, og føles litt som å jobbe i et laboratorium der jeg tester ut flere teknikker og ideer, forklarer Henrik.
Drømmer om å skape magiske konsertopplevelser
Allsidigheten Henrik har fått i kraft av å beherske forskjellige instrumenter og sjangere, har gitt ham flere bein å stå på både som utøvende artist, låtskriver og produsent. For han drømmer ikke bare om å lage fengende låter, han vil gi publikum noe helt unikt.
– Den største drømmen er helt klart å kunne leve ene og alene av musikken, men jeg ønsker også å samarbeide med artister og kunstnere på tvers av musikksjangre og disipliner – som dansere, billedkunstnere og filmskapere – og på den måten skape magiske konsertopplevelser som drar publikum inn i et helt nytt univers. Mens mye av musikken jeg lager tar utgangspunkt i lekenheten og improvisasjonen jeg har med meg fra jazzen, er jeg også veldig fascinert og inspirert av de storslåtte og bearbeidete klassiske musikkverkene. En stor og hårete deldrøm er derfor å kunne kombinere det beste fra flere musikkverdener, og få mulighet til å produsere elektronisk musikk som blir spilt av et symfoniorkester, sier Henrik, som allerede har fire låter ute på Spotify som soloartist, og er i ferd med å spille inn demo med det kristiansandbaserte bandet Unwind, der han både er låtskriver, pianist og vokalist.
Drømmefestival ga blod på tann
Lørdag 6. november i år tok Henrik turen til Hamar, der mange drømmestipendmottakere – både fra i år og tidligere år – ble gjort stas på da tidenes første Drømmefestival gikk av stabelen.
– Det var et fantastisk arrangement der jeg i tillegg til å opptre, også fikk mulighet til å møte utrolig dyktige og inspirerende kulturutøvere fra hele landet. Det er jo nettopp slike opplevelser som gjør at vi legger ned så mye tid og krefter i det vi gjør. Jeg elsker virkelig å spille konserter, men jeg digger også alt som foregår før og etter – som «rød løper»-opplevelsen, bli intervjuet av journalister, og snakke om musikk med alt fra bransjefolk og artister til publikum, sier Henrik gledestrålende. På spørsmål om hva som blir neste steg på veien for å gjøre drøm til virkelighet, kommer svaret kontant:
– Først og fremst skal jeg fortsette å jobbe beinhardt med musikk hver eneste dag. Jeg har også en stor drøm om å bo i Los Angeles i en periode, for så å lære av produsenter og artister som for eksempel Cashmere Cat og James Blake. Men om og når jeg kommer meg til California, er fortsatt høyst usikkert. Det som imidlertid er helt sikkert, er at Drømmestipendet vil være til enorm hjelp – enten jeg velger å investere pengene i en ep-produksjon, eller bruke dem på å knytte meg til folk som kan bidra til at jeg utvikler ferdighetene mine, avslutter Henrik Økland.
Søknadsfrist: 2. desember 2021 kl. 12.00.
Tekst: Hege Arstad Foto: privat (Utlagt: 29. november 2021)