Hopp til innhold

– Drømmestipendet er en utrolig flott anerkjennelse og en viktig bekreftelse på at det jeg gjør fungerer. At en profesjonell jury mener at jeg fortjener et stipend, er ikke bare veldig inspirerende i seg selv, det gir også økt selvtillit og styrker troa på at jeg har det som kreves for å kunne realisere musikerdrømmen min, sier Elina.

> Vinnerne av Drømmestipendet 2023 – presentert én og én

Tidlig krøket låtskriver

Elina er født i Tromsø, men oppvokst i Kautokeino dit familien flyttet da hun var to år. Gleden i å utfolde seg gjennom sang og musikk åpenbarte seg tidlig. Elina var seks år da hun ble med i et barnekor i regi av kulturskolen. Tre år senere skrev hun sin første låt, og siden har Elina egentlig aldri sett seg tilbake. For sangpedagog Ann-Marie Andersen blir så imponert over den fengende melodien og den nordsamiske teksten, at teatergruppa som også Elina er del av fikk opptre med låten i en oppsetning ved Beaivváš Sámi Našunálateáhter/Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš.

– At min aller første låt ble så godt mottatt, ga meg en enorm mestringsfølelse og skikkelig mersmak på låtskriving. I utgangspunktet skrev jeg på nordsamisk fordi det er morsmålet mitt. Etter hvert som jeg har blitt eldre, innser jeg også at låtskriving er en fin måte å kombinere lidenskapen for musikk med kjærligheten til det nordsamiske språket og kulturen på, sier Elina.

Drømmen

2021 ble et «milepælsår» for Elina. Hun opptrådde på NRK Sápmi der hun framfører låten «Mearragáttis». Hun reiste også til Færøyene og Island sammen med andre unge, nordiske musikere tilknyttet Platform GÁTT (Nordisk initiativ for kunstnere under 35 år, red.anm.).

– Dette var første gang jeg opptrådde utenlands. Det å representere det samiske utenfor landegrensene, var stort og veldig inspirerende. Oppholdet på Færøyene ble dessuten en veldig lærerik opplevelse. Jeg erfarte at det i samfunnet der var mange likheter med det samiske. Det er et lite samfunn som sliter med å nå ut med sin musikk, sitt språk og sin kultur, sier Elina, som i 2022 også opptrådte i Danmark under GÁTT Nordic Arts Festival. For 20-åringen drømmer ikke bare om å leve av musikken. Hun drømmer også om at den samiske musikken får en naturlig plass i musikklivet i Norge.

– Det har heldigvis skjedd mye positivt i løpet av de siste årene, der artister som Ella Marie Hætta Isaksen – som også har fått Drømmestipendet – har gjort det ekstremt bra. Så ja, det spilles mer musikk med samiske tekster for eksempel på NRK P3 nå enn for bare få år siden. Men vi har fortsatt en vei å gå. En stor del av drømmen min er derfor å bidra til å gjøre musikken og språket mer kjent. Jeg vil at samiske musikere skal få større plass fordi de lager skikkelig bra popmusikk som fortjener å bli spilt – og ikke fordi musikken og språket er noe kuriøst og/eller noe radio- og tv-produsenter tar med fordi det er politisk korrekt, sier Elina.

Investerer drømmestipendkronene i debutalbum

I dag bor Elina i Tromsø, der hun i tillegg til å jobbe målrettet med musikkarrieren også arbeider ved Gáisi språksenter. De siste årene har hun sluppet en rekke låter på ulike strømmetjenester samt skrevet flere låter sammen med tanaværingen Andreas Gundersen, som de fortsatt jobber med å få utgitt. Hun legger stein på stein, for en dag å kunne livnære seg utelukkende av musikken. Med tildelinga av Drømmestipendet, har Elina fått verdifull pressedekning og synliggjøring, og nå er hun altså klar for å ta drømmen et stort steg videre.

– Jeg søkte Drømmestipendet fordi jeg trenger midler til å finansiere debutalbumet. Fram til nå har jeg ikke hatt mulighet til å betale medmusikere, lydteknikere og produsenter. Med 30 000 drømmestipendkroner kan jeg nå betale for tjenestene jeg trenger for å få utgitt debutalbumet, noe som er en stor lettelse og veldig viktig for meg, sier Elina, som gjerne stiller seg til disposisjon dersom hjemkommunen har bruke for kompetansen hennes.

– Etter at Ann-Marie Andersen, som var en fantastisk pedagog og ildsjel, flyttet til Alta, er ikke kulturlivet i Kautokeino så rikt som det var da jeg vokste opp. Det er stort fokus på sport, men få tilbud for barn og unge som ønsker å utfolde seg kreativt og drive med musikk. Så ja, jeg holder gjerne et låtskriverkurs for ungdom i Kautokeino. Ikke bare fordi det vil være en fin måte å gi noe tilbake til kommunen som nominerte meg, jeg tror det ville vært utrolig gøy og meningsfullt for egen del også, avslutter Elina Ijäs.

Tekst: Hege Arstad   Foto: privat   (Utlagt: 18. april 2023)