Hopp til innhold

– Jeg ble ekstremt glad da jeg fant navnet mitt blant årets drømmestipendmottakere! For selv om jeg opplever at mange rundt meg støtter opp om satsingen min, har jeg kjent litt på mangelen av ekstern bekreftelse på at drømmen min er liv laga. Så når en profesjonell jury liker det jeg har gjort og har troa på hva jeg kan få til, fikk jeg ikke bare en kjærkommen bekreftelse – troa smittet også over på meg selv, noe som har gitt meg masse motivasjon og lyst til å bare kjøre på, sier Henriette henrykt.

Helomvending i studievalg

Henriette er oslojenta som begynte å synge før hun lærte å snakke. Favorittprogrammet var Hannah Montana, og med selvopplæring via YouTube og en karaoke-app med påfølgende opptredener for familie og venner, begynte drømmen om et popstjerneliv å spire og gro. Når hun i tillegg lærte seg å spille gitar i fjortenårsalderen, blir også frøet til låtskriverdrømmen sådd.

I 2017 deltok hun i TV 2-konkurransen The Voice. Året etter satte hun seg et hårete mål om å gi ut en låt per måned. Som sagt, så gjort. De første låtene nådde 100 000 strømminger innen sommeren 2018. Dermed bestemte Henriette seg for å avslutte studiene i kommunikasjonsteknologi ved NTNU i Trondheim, for å forfølge musikerdrømmen via Fagskolen Kristiania i hjembyen, der hun studerte musikkdesign.

– Jeg har alltid vært skoleflink, og var i utgangspunktet veldig komfortabel med valget av akademisk utdannelse. Men etter hvert som jeg utviklet ferdighetene mine og antall avspillinger og de gode tilbakemeldingene på låtene mine økte i omfang, ble også lysten til å bruke mer tid på musikken så sterk at jeg valgte å ta en helomvending med hensyn til studier. Jeg har ikke angret den beslutningen, selv om Drømmestipendet ble en viktig bekreftelse på at jeg foretok et riktig valg, sier Henriette, som ble uteksaminert innen musikkdesign i fjor.

Drømmen som endret seg

Det er snart fire år, et tosifret antall låter og drøyt 3,5 millioner avspillinger på strømmetjenester siden Henriette valgte å satse fullt og helt på musikken. Samtlige av hennes låtene er produsert på egen hånd – inkludert låtene på ep-en «Short and Sweet», som ble sluppet i november 2021.

– Jeg begynte å produsere fordi jeg rett og slett ikke hadde penger til å hyre inn profesjonell hjelp. Jeg tenkte at når andre klarer det, så bør jeg også klare det – eller i det minste gjøre et hederlig forsøk på å produsere musikken min selv. Jeg oppdaget fort at det som begynte som en nødvendighet, var en viktig og veldig morsom del av den kreative prosessen. Dermed ser drømmen min også ganske annerledes ut nå. Jeg vil ikke bare bli låtskriver og artist for så å leve ene og alene av musikken. Jeg drømmer også om å bli en profesjonell musikkprodusent i en bransje der kvinneandelen i dag er bare to prosent på verdensbasis. Dersom jeg kan oppnå anerkjennelse som musikkprodusent, har jeg også et håp – eller en liten drøm – om at jeg kan inspirere andre jenter til å begynne med musikkproduksjon, og dermed bidra til å rette opp noe i den skjeve fordelingen mellom menn og kvinner, sier Henriette.

Drømmestipendet frigir mer tid til musikk

Da pandemien traff Norge for drøyt to år siden, med påfølgende nedstenging som aldri syntes å ta slutt, overtalte Henriette foreldrene til å bygge om et rom i kjelleren til musikkstudio. Der har hun datautstyr med lydkort, mikrofon, høyttalere, gitaren sin og i det hele tatt alt hun trenger for å skape og produsere musikk. Så hva skal hun bruke drømmestipendkronene på?

– 30.000 ekstra kroner på kontoen betyr at jeg kan bruke mer tid på det jeg elsker aller mest, nemlig musikken. Jeg har fortsatt mye å lære innen musikkproduksjon, og derfor kommer nok mye av stipendet til å bli investert i digitale mesterklasser. Jeg ønsker også utforske mulighetene for samarbeid med andre musikere og produsenter, og da er det viktig for meg å være i stand til å betale folk for deres bidrag, forklarer Henriette, som ikke har noen planer om albumutgivelse med det aller første.

– Å produsere et eget album er en stor drøm, men ikke noe jeg føler meg klar for å realisere nå. Låtskriving er form for historiefortelling, og jeg er ikke interessert i å gi ut et album med x antall tilfeldig utvalgte sanger. Det må være en rød tråd gjennom albumet, og derfor skal jeg bruke god tid på å tenke nøye gjennom hva jeg virkelig ønsker å formidle, for så å skape noe unikt. En av de største fordelene med å gjøre alt selv, er jo nettopp det at du har full kontroll gjennom hele prosessen, og derfor trenger jeg ikke å presse frem noe som jeg ikke føler meg helt moden for. Nå skal jeg bruke tiden, motivasjonen og pengene jeg har fått som følge av Drømmestipendet på en fornuftig måte, så får albumet komme når det kommer, sier Henriette.

Deler gjerne av sin erfaring og kunnskap

Hun har jobbet utrettelig med musikken i et tiår nå. Men selv om hun understreker at hun fortsatt har en vei å gå før drømmen er realisert, deler hun gjerne det hun har lært så langt med andre unge kulturutøvere.

– Jeg synes det er utrolig gøy å lære bort noe, og har allerede lagt ut noen tips om låtskriving på TikTok, og jeg har fått gode tilbakemeldinger. En blir jo aldri utlært i denne bransjen, men jeg har hatt en musikalsk reise der jeg har opparbeidet meg mye kunnskap og erfaring, som jeg gladelig deler med andre i form av låtskrivingkurs, sier Henriette. Men før så eventuelt skjer, skal 23-åringen få overrakt det håndfaste beviset på at hun er én av åres 50 drømmestipendiater.

– Jeg har allerede blitt kontaktet av Oslo kommune, og fått beskjed om at utdelingen vil skje 27. april på Edvard Munch videregående skole – og at ordfører Marianne Borgen vil stå for selve overrekkelsen. Det blir utrolig kult å møte de andre stipendmottakerne fra Oslo, og stor stas for meg – som aldri har vært med på noe liknende før. Forhåpentligvis får jeg mulighet til å opptre også, noe som tross alt er det alle utøvende musikere elsker å gjøre. Jeg er utrolig glad og takknemlig for Drømmestipendet, og er ikke i tvil om at ordninga er viktig for alle unge kulturutøvere som drømmer om å ta lidenskapen sin et steg videre, avslutter Henriette Linja.

Tekst: Hege Arstad   Foto: privat   (Publisert: 5. april 2022)