Hopp til innhold

– Da jeg fikk vite at jeg var en drømmestipendvinner, var det først og fremst utrolig gøy samtidig som jeg kjente på stor lettelse. Dels fordi tildelinga er en flott anerkjennelse som boosta både mestringsfølelsen og troa på at kunstnerdrømmen er realiserbar. Men også fordi jeg nå får økonomiske ressurser som kan brukes på utstyr og leie av atelier, sier Erle.

Lidenskapen for å male har fulgt kristiansandsjenta siden barnsbein. Men så mye Erle enn elsket å utfolde seg kreativt med oljemaling og gjenskape hendelser i sitt eget liv gjennom gnistrende fargespill i selvportretter, var hun klar på at kunsten bare var hobby og ikke et framtidig levebrød.

Hobbyen som ble et kall

– Jeg ville at hobbyen min skulle forbli et fristed fra hverdagens forpliktelser, ikke noe jeg var avhengig av for å få endene til å møtes. Planen var å bli sosionom. Så meldte det seg et behov for et friår etter endt videregående skole. Mamma foreslo kunststudier, hvilket førte meg til Oslo og Strykejernet kunstskole, forteller Erle.

Vel på plass i hovedstaden tok det ikke lang tid før Erle innså at den kunstneriske kraften i henne var mye sterkere enn først antatt. Det som tidligere var hobby, ble et kall. – Jeg stortrivdes både med studiene og i miljøet fra første stund. Det gikk bare en måneds tid før jeg konkluderte med at å bli utøvende kunstner på fulltid, det er det eneste jeg kan bli og vil gjøre med livet mitt, sier Erle.

Debuterer som kunstutstiller på forsommeren

Når Erle jobber med et verk, befinner hun seg i sin egen verden. Hun elsker å eksperimentere med fargene på paletten, finne den perfekte blandingen av varme og kalde farger, lys og mørke, for så å skape stemningen og budskapet hun vil formidle. Det er meditasjon og terapi. Det er alkymi.

– For meg er riktig farge på riktig sted, så godt som ensbetydende med et bra bilde, og derfor bruker jeg egentlig mest tid på å jobbe med paletten min. Mulighetene som ligger i de tre grunnfargene mine, har fascinert meg siden tolvårsalderen. Med årene har jeg blitt en skikkelig fargenerd, sier Erle, som for tiden jobber med en serie selvportretter til sin aller første utstilling på skolen.

Det blir ikke den eneste utstillingen til den unge kunstneren på forsommeren. For så snart det ble klart at hun var en av årets drømmestipendvinnere, ble hun kontaktet av Knuden – Kristiansand kulturskole, som vil stille ut verkene hennes på Knuden – Silokaia i forbindelse med utdelingen av Drømmestipendet i juni.

– Fram til nå har Instagram vært den eneste plattformen jeg har hatt for å få ut kunsten min. Det at jeg nå får muligheten til å vise fram verkene mine fysisk, betyr enormt mye. For en kommer virkelig ikke langt uten synliggjøring i denne bransjen, og derfor mener jeg at oppmerksomheten en får som følge av Drømmestipendet, er ekstremt viktig for unge, uetablerte kunst- og kulturutøvere. Jeg er svært takknemlig for at kommunen nominerte meg, og gir gjerne noe tilbake, gjerne et kurs i fargelære til kulturskolelever, sier Erle.

Den ultimate drømmen

I skrivende stund er Erle inne i sitt siste semester av studiene ved Strykejernet kunstfagskole, der hun i tillegg til å jobbe med selvportrett-serien for de kommende utstillingene, også er inne i søknadsprosessen til det videre utdanningsløpet.

– Jeg vil ut i verden, men trives så godt i miljøet her i Oslo at jeg håper å komme inn på KHiO (Kunsthøgskolen i Oslo, red.anm.), som også har utvekslingsprogram med veldig gode kunstakademier i utlandet, sier Erle, og nøler ikke når vi spør henne om hva som er den største kunstnerdrømmen:

– Foruten det å leve ene og alene av kunsten, er den ultimate drømmen å bli den første norske kvinnen som stiller ut verkene sine på Guggenheim i New York.

Enn så lenge håper Erle at utstillingene i sommer skal bli inngangsbilletten til kunstverdenen, der ambisjonen er å ta publikum inn i en tidskapsel der kunstnerens egne tolkninger av livshendelser og verdensbilde står i fokus.

– En av styrkene mine som kunstner er å få fram det såre og menneskelige. Håpet mitt er at maleriene mine kan skape gjenkjennelse og bidra til refleksjon. Med Drømmestipendet har jeg fått en flott bekreftelse på at verkene mine har verdi og er skapt for et bredere publikum, noe som selvsagt både inspirerer og motiverer meg til å fortsette og legge ned arbeidet som kreves for å kunne realisere kunstnerdrømmen, avslutter Erle Trydal.

Tekst: Hege Arstad   Foto: privat   (Utlagt: 2. mars 2023)

Fakta – Drømmestipendet

  • Stipendordning etablert i 2004
  • Samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping
  • 50 stipend à 30 000 kroner utdeles – til sammen utdeles 1,5 millioner kroner
  • Skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse til unge kunst- og kulturutøvere samt bidra til at de får oppfylt drømmer
  • Skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere
  • Kan søkes av kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år
  • Utdeles i kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse
  • Dokumenterte ferdigheter og drømbeskrivelse teller likt når drømmestipendjuryen vurderer søknadene
  • En bredt sammensatt jury med mye fagkompetanse velger ut 50 nominerte som får stipend
  • En lang rekke unge kunst- og kulturutøvere har mottatt stipendet – som Astrid S, Didrik Solli-Tangen, Ella Marie Hætta Isaksen, Tom Stræte Lagergren alias Matoma, Kristian Kristiansen, Ingebjørg Bratland og Heidi Ruud Ellingsen
  • I løpet av våren 2023 utdeles 50 nye stipend, på lokale arrangement i de kommunene stipendvinnerne er nominert fra