Hopp til innhold

– Drømmestipendet har betydd veldig mye. Det ble en stor motivasjon for å fortsette å drive med billedkunst. I en periode var jeg redd jeg aldri kom til å få tid og penger til å holde på med dette, og at jeg i verste fall måtte legge lidenskapen på hylla. Takket være Drømmestipendet har jeg både kommet meg på malerkurs og fått kjøpt inn masse utstyr slik at jeg fortsatt kan drive med det jeg elsker å gjøre, sier 17-årige Andrea Kristine.

Lykkefaktoren

Andrea Kristine har alltid elsket å tegne og male. Var hun med foreldrene på jobb, brukte hun tida på å tegne noe som resulterte i at alle veggene på kontorene var tapetsert med fargerike skisser. For ti år siden begynte hun som kunstfagelev ved Kongsberg kulturskole, men sluttet i fjor for å begynne på videregående skole, med studiespesialisering i formgiving.

– Dessverre viste det seg at jeg ikke fikk studiekompetanse ved å gå denne linja, og jeg måtte derfor bytte til vanlig studiespesialisering. Det ble dermed mye mindre tid til å drive med kunst enn jeg hadde regnet med, noe som har vært tungt å fordøye. Drømmestipendet kunne derfor ikke kommet på et bedre tidspunkt. Å bli verdsatt på denne måten gjorde meg rett og slett lykkelig, sier Andrea Kristine leende.

Utstilling på Nationaltheatret

Så skjer det plutselig mye på en gang. 8. juni er Andrea Kristine en av de heldige drømmestipendmottakerne som blir invitert til å ta del i den nasjonale markeringen av Drømmestipendet 2011. Turen går til Oslo og Nationaltheatret.

– Det å få møte andre drømmestipendmottakere og få positiv respons fra publikum var utrolig spennende, sier hun. Etter taler og kunstneriske innslag kunne publikum møte Andrea Kristine i foajeen hvor et utvalg av billedkunsten hennes var utstilt. – Å se min egen kunst utstilt sammen med alle de kjente kunstverkene i Nationaltheatret, var veldig spesielt og en fantastisk opplevelse. Jeg fikk mange gode tilbakemeldinger, noe som både er morsomt og inspirerende, sier kongsbergjenta.

Takket kunstfaglæreren

Beviset på at hun var en av årets hundre drømmestipendmottaker, fikk Andre Kristine på et fullsatt Kirketorget under åpningen av årets Sommerkult i Kongsberg. Der vanket det blomster, diplom og sjekk.

– Det hadde pøsregnet i flere dager, men akkurat da åpningen av arrangementet skulle skje, skinte sola. Torget var fullt av både lærere og elever fra kulturskolen, og jeg benyttet derfor anledningen til å holde en tale hvor jeg blant annet takket Margrethe Loe Eide, som har vært kunstfaglæreren min ved Kongsberg kulturskole i flere år. Jeg tror faktisk hun fikk tårer i øynene, så det var ganske rørende og veldig stor stas, sier Andrea Kristine.

Også journalister og fotografer fra lokalavisa Laagendalsposten hadde tatt turen til Kirketorget. – Det ble litt oppmerksomhet og en flott artikkel i avisa som følge av Drømmestipendet, men jeg er nok ingen kjendis. Men flere har nok blitt klar over hva jeg driver med, og jeg har fått noen bestillingsverk i etterkant, sier Andrea Kristine.

Realistisk drømmer

Så, hva er den store drømmen? – Det hadde selvsagt vært en drøm å kunne leve av kunsten, ha sitt eget atelier og galleri. Men jeg er veldig realistisk anlagt, og innser at det skal mye til for at en slik drøm skal bli økonomisk levedyktig. Enn så lenge er planen å drive med kunst på hobbybasis. Pengene fra Drømmestipendet gjorde at jeg fikk kjøpt inn utstyr, så nå har jeg et lite atelier på rommet mitt, sier Andrea Kristine Lysgaard.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt: 5.12.2011)