Hopp til innhold

Skapende skriving er mer arbeid enn mange kanskje tror. Det krever selvdisiplin, tålmodighet, mot, kreativitet, et spennende persongalleri, en troverdig historie og en god porsjon talent. Vilde vet alt dette. Hun har skrevet siden hun var elleve år, og har tilbrakt utallige timer foran tastaturet, skrevet ut en drøss med notatbøker og snakket seg hes i diktafonen. I juni fikk hun lønn for strevet i form av Drømmestipendet inklusive 10. 000 drømmestipendkroner.

– Jeg ble voldsomt glad da det ble klart at jeg var en av drømmestipendiatene. Tildelingen var en flott påskjønnelse for arbeidet jeg har gjort, og er ekstremt motiverende for jobben som ligger foran meg. Drømmestipendet funger som gulrot og pisk, og er en glimrende ordning for unge kulturutøvere som driver med det vi gjør fordi det er så mye mer enn bare en hobby og lidenskap, sier Vilde.

Drømmen

At nåløyet er trangt for den som vil bli forfatter, er en kjensgjerning Vilde er smertelig klar over. Men trangen til å skape er mye sterkere enn statistikk. Forfatterdrømmen er drevet fram av en indre kraft, å skrive er et kall forkledd som en drøm.

– Grunnmotivasjonen er alltid en slags sult, og det går ikke en dag uten at jeg skriver. Drømmen min består av flere komponenter, der den optimale delen er bokutgivelse, sier Vilde. Manus til en novellesamling og en roman er ferdigskrevet, men 20-åringen har ingen planer om å sende dem fra seg med det første.

– Jeg vil ikke at et manus skal bli antatt før jeg er 100 prosent sikker på at det er så bra som det kan bli. Jeg vil utgi gi en skikkelig god bok, en jeg kan være stolt over, som setter avtrykk og som står seg langt inn i framtiden. For å komme dit må jeg fortsette å utvikle både skriveferdighetene og verdensforståelsen. Jeg ønsker å bli en forfatter som utfordrer leseren, og drømmer om å bli husket som en forteller med kloke ord og svart humor, sier Vilde, som til daglig er å finne ved Universitetet i Bergen der hun tar bachelor i litteraturvitenskap.

Forfatterskole ga mersmak

12. mai 2016 inviterte Karmøy kulturskole til storstilt pop/rock/jazz-konsert i Blackboxen i Kopervik kulturhus. I tillegg til musikk og sang fikk publikum stifte bekjentskap med Vilde, som fikk overrakt diplom, drømmesjekk og blomster av kulturskolerektor Kirsten Jæger Steffensen.

– I utgangspunktet er jeg ikke veldig glad i å stå på scenen, men må ærlig innrømme at det var stor stas å motta Drømmestipendet, for så å bli intervjuet av Kirsten foran en fullsatt sal. Drømmestipendet er et kvalitetsstempel og bidro nok til at jeg kom inn på en fire dager lang workshop i regi av Trafo i Kristiansand noen uker senere, sier Vilde, som sommeren før tilbrakte en uke ved den nordiske forfatterskolen for unge på Biskop-Ärne i Stockholm. Dét ga mersmak.

– Å delta på workshops og forfatterskoler med anerkjente lærere og forfattere, er ikke bare veldig inspirerende. Det er også utrolig viktig når en skal finne sin egen stemme og tøye sine litterære grenser. Drømmestipendet har allerede gitt drømmen et kjempeløft, men vil også være til stor hjelp i framtiden når opphold ved ulike kurs skal finansieres, sier Vilde.

Hvor er du om fem år?

– Da er jeg i Italia der jeg lever på royalties og jobber med min andre bok, utbryter forfatterspiren kontant. Utsagnet blir etterfulgt av rå latter før hun straks blir alvorlig igjen. – Realistisk sett har jeg da forbedret skrivestilen og tekstene mine, skrevet et par manus og forhåpentligvis tatt et stort steg nærmere drømmen om bokutgivelse, avslutter Vilde Heldal Vikse.

Tekst: Hege Arstad    Foto: privat    Utlagt: 23. januar 2017