Hopp til innhold

– Drømmestipendet er den første store anerkjennelsen jeg har fått, og betyr selvfølgelig svært mye som bekreftelse og motivasjon. Unge kulturutøvere i etableringsfasen får jo ikke akkurat betalt for all tiden vi legger ned i lidenskapene våre, så for meg har også drømmestipendkronene vært helt essensielle, for at jeg kan fortsette å legge ned arbeidet som kreves for å gjøre drøm til virkelighet, sier Tuva.

Når veien blir til mens en går

Tuva er født og oppvokst i Fredrikstad. Hun har alltid vært kreativ og drevet med musikk, så da tida var inne for å søke videregående skole, ble musikklinja et naturlig valg. Men det føltes ikke riktig, og i tredje klasse – etter å ha veid fordeler og ulemper ved å fortsette – valgte hun til slutt å droppe ut.

– Jeg hadde egentlig ingen plan utover det at jeg ønsket å jobbe med noe kreativt, men følte at jeg måtte frigjøre meg fra skolen for å finne min egen vei, sier Tuva. Veien hun bega seg ut på, førte henne til akroparken på Glemmen videregående skole, der hun i tillegg til å bli introdusert for sirkusdisiplinen tissue, og det som snart skulle bli hennes nye store lidenskap, også får seg jobb.

– Det som er så fantastisk med nysirkus, er at disiplinen er en unik kombinasjon av akrobatikk, dans, luftakrobatikk, visuelle uttrykk og musikk i en og samme oppsetning. Derfor ble møtet med disiplinen, som å komme hjem, forklarer Tuva.

Når pandemien treffer og akroparken stenger, får hun låne med seg tissue (akrobattøy, red.anm.) hjem. Dette henger hun opp i hagen og begynner å trene på egen hånd. Deretter følger et korttidsstudium med fordypning i luftakrobatikk ved Fjordane folkehøgskule, før hun legger ut på et tre uker langt seilas med NRKs Sommerskuta, der hun dansa i tissue fra masta. Dermed omfatter luftakrobatikkdrømmen nå også vannelementet.

– Den ultimate drømmen og langtidsmålet er å kunne kombinere lidenskapene for nysirkus og båtliv, og bo på seilskute for så å seile fra havn til havn med sirkusforestillinger på dekk, sier Tuva, som fortsatt jobber som instruktør, kursholder og aktivitetsleder ved akroparken.

Vil hylle den naturlige kvinnekroppen og skape debatt

Tuva har lagt stein på stein for å kunne livnære seg av lidenskapen sin. Tidligere i oktober tok hun turen til Hamar, der hun i tillegg til å få faglig påfyll også fikk mulighet til å opptre og treffe de andre av årets drømmestipendvinnere. Men så mye som hun enn elsker å utfordre fysikken hengende i tau metervis over fast grunn og vann, har 20-åringen også en misjon, som strekker seg langt utover det å ha det gøy. Hun vil nemlig bruke luftakrobatikk til å frigjøre kvinnekroppen.

– Når vi er barn er det ingen forskjell på gutter og jenter, og vi er frie til å løpe mer eller mindre nakne rundt uten at noen hever et øyenbryn. Men i det øyeblikket vi nærmer oss puberteten får jenter brått forventninger om hvordan vi bør se ut, hva vi skal vokse opp til å bli og vi møtes av krav om å dekke oss til. Dette var noe jeg var dypt uenig i allerede som barn, sier Tuva og fortsetter:

– Så det at jeg nå ønsker å bruke de kunstneriske ferdighetene mine til å skape en forestilling der jeg utfordrer, skaper reaksjoner og debatt rundt kvinners rettigheter og frigjøring av kvinnekroppen, bunner faktisk i ubehaget jeg kjente på som pur ung. Et stort delmål er å bidra til at kvinner – uansett alder og former – skal føle seg trygge i sin egne kropper, og ikke skamme seg over å vise dem fram, forklarer Tuva, som har opplevd å få slettet bildene sine og bli rapportert på Instagram fordi de angivelig viste for mye hud.

– Bildene var del av et kunstnerisk prosjekt og overhodet ikke seksualiserte, men ble slettet til tross for at jeg fulgte retningslinjene til plattformen. Intensjonen min var helt ren, men ble gjort til noe skittent og forbudt – hvilket viser at det er altfor mye sensitivitet rundt kvinnekroppen. Så ja, vi har dessverre fortsatt en vei å gå, men tildelinga av Drømmestipendet har gitt meg troa på at jeg kan bruke min lidenskap for luftakrobatikk til å utgjøre en forskjell, avslutter Tuva Kristiansen.

Tekst: Hege Arstad   Foto: Egil Hofsli og privat (Tuva i tissue)   (Utlagt: 9. november 2022)