Hopp til innhold

Even André er ikke i tvil. Drømmestipendet er en viktig stipendordning for alle unge kulturutøvere som drømmer om å gjøre lidenskap til levebrød. Selv har han et stykke å gå før drømmen om å etablere seg som gatekunstner blir en realitet, men tildelingen av Drømmestipendet har gitt næring til drømmen, og han er mer innstilt enn noen gang på at han en dag skal kunne livnære seg av kunsten.

– Tildelingen av Drømmestipendet var ekstrem viktig på mange måter, men var først og fremst en enorm bekreftelse på at det jeg driver med blir satt pris på, noe som har gitt meg påfyll av selvtillit og motivasjon. Drømmestipendordningen er unik, og kan bidra til at drømmer går i oppfyllelse. Jeg anbefaler derfor alle unge kulturutøvere til å søke slik at de kan få mulighet til å utvikle ferdighetene sine og dermed ta viktige steg for å realisere drømmene sine, sier Even André.

Drømmestipendet legitimerer gatekunsten

Even André begynte med visuell kunst ved Rana kulturskole da han var rundt 13 år gammel. Etter å ha prøvd flere uttrykksformer, fikk han mulighet til å være med på flere små og større gatekunstprosjekt gjennom kulturskolen. Arbeidet med å sette sitt kunstneriske preg på gater, vegger og kumlokk i Rana, ga mersmak og fikk Even André til å se at han kan bidra til at folk ser at billedkunst ikke nødvendigvis må skapes på lerret.

– For meg er det ingenting som kan måle seg med street art, eller gatekunst. Men siden kunstformen oppsto i det offentlige rommet, spontant og uten noen form for tillatelser, har ikke gatekunsten blitt ansett som en legitim kunstform. I Norge opererer gatekunstnerne veldig annerledes enn for eksempel britiske Banksy, som setter opp hva han vil hvor han vil og er verdensberømt for det. Men selv om norske gatekunstnere forholder seg til lovverket og sørger for å ha de nødvendige tillatelsene som kreves før vi setter prosjektet ut i live, er det fortsatt mange som setter spørsmålstegn ved uttrykksformen. I så måte er tildelinga av Drømmestipendet også en bekreftelse på at gatekunsten nå anerkjennes på lik linje med andre kunstformer, sier Even André.

Drømmen

I høst meldte Even Andre flytting til Steinkjer der han studerer spill og opplevelsesteknologi ved Nord universitet. Drømmen om å etablere seg som gatekunstner lever i beste velgående.

– Spillutvikling er ikke bare IT, det er også en god del visuell kunst, fordi det i spill skal utformes både landskap og karakterer. Når det er sagt, har jeg fortsatt en stor drøm om å bidra til å utsmykke landets byer med gatekunsten min. Jeg drømmer om at folk kan ta en kunstnerisk reise ved å vandre fra et gatekunstverk til et annet, og at utsmykningen av det som tidligere var en grå og kjedelig vegg kan gjøre folks hverdag mer fargerik, finere og interessant, sier Even Andre, som har plassert drømmestipendkronene i banken i påvente av at han skal realisere drømmen.

– Det finnes ingen formell utdanning i gatekunst. Planen på sikt er derfor å jobbe som frilanser. Nå forsøker jeg å etablere meg som gatekunstner i Steinkjer, slik at jeg også kan jobbe med kunsten ved siden av studiene. I og med at alt koster penger, vil 15 000 kroner definitivt gi drømmen min en økonomisk kickstart, sier Even Andre Jonassen.

Tekst: Hege Arstad    Foto: privat (Utlagt: 19. des. 2018)