Hopp til innhold

– For meg har skriving alltid vært en fin måte å bearbeide følelser og opplevelser på – vonde som gode. Men fram til jeg ble anbefalt å søke på Drømmestipendet, var det vanskelig å vite hva jeg skulle gjøre videre med tekstene mine – og om det jeg skrev i det hele tatt hadde verdi for andre enn meg selv. Med søknadsprosessen fikk skrivinga et veldig klart mål, som gjorde at jeg måtte grave dypere i meg selv. Dels for å finne kjernen i det jeg ønsket å formidle, men også for å konkretisere hva jeg ønsket å oppnå med skrivinga. I så måte har Drømmestipendet betydd mye for meg bare i kraft av å finnes som stipendordning, og jeg er evig takknemlig for at Ski kommune valgte å nominere meg, sier Arjan.

Stolt og ydmyk

Arjan er født og oppvokst i Siggerud i det som nå er Nordre Follo kommune, Etter endt videregående skole flytta han til Oslo, for å forfølge skuespillerdrømmen ved Musikkteaterhøyskolen (i dag del av Høyskolen Kristiania, red.anm.). Det ble ett år med musikkteaterstudier og ett år med diverse jobboppdrag før Arjan kom gjennom det ytterst trange nåløyet til studier ved Teaterhøgskolen (i dag en avdeling ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), red.anm.), der han ble uteksaminert i sommer.

I skrivende stund turnerer han med Riksteatret og den kritikerroste barneforestillingen «Detektivbyrå nr. 2 – Operasjon Teater», og i mars er det duket for nypremiere av Riksteatrets oppsetning av Astrid Lindgren-klassikeren «Mio, min Mio», der han spiller hovedrollen.

– Det er et stort ansvar å turnere med en barneforestilling. Du skal forvalte og formidle et univers som betyr mye for barna. Å jobbe med og for barn er et privilegium, og noe jeg ønsker å gjøre mer av – også som skribent, sier Arjan. Skuespillerkarrieren ser med andre ord til å gå på skinner for 24-åringen, men det var altså for skriveferdighetene han kom gjennom et annet trangt nåløye, nemlig drømmestipendjuryens.

– Det fins utrolig mange fantastiske skrivetalent der ute, så det å få tildelt Drømmestipendet innen skapende skriving, ble en stor og gledelig overraskelse som gjorde meg både stolt og ydmyk. Juryleder Frida Ånnevik er dessuten en musiker, låtskriver og tekstforfatter som jeg er stor fan av, så bare tanken på at hun kanskje har lest og likt tekstene mine, er en stor boost som motiverer meg til å fortsette og skrive, sier Arjan.

Skrivedrømmen(e)

Som skuespiller består mye av arbeidsbeskrivelsen av å lære seg replikker og manus utenat, sette seg inn i en karakters følelser og tankegang, for så å formidle dette på en troverdig måte. Skapende skriving er en annen form for historiefortelling, og når Arjan setter seg ned ved tastaturet handler det om å grave fram de riktige ordene som beskriver det som befinner seg dypest i hjertet og innerst i hjernen.

– Da jeg gikk på KHiO skjedde det ting i livet som jeg hadde behov for å bearbeide, og i den perioden ble skrivinga nærmest en helende kraft. Håpet er at leserne kan få oppleve åpenhet rundt tankene til en ung mann full av feil og mangler, ned- og oppturer, sårbarhet og svakhet …, og at det jeg skriver kan få folk til å tenke, føle og reflektere og kanskje finne gjenkjennelighet, trøst og håp i tekstene mine, forklarer Arjan, som har flere drømmer for skrivinga.

– I begynnelsen skrev jeg mye poesi. Da var den store drømmen å få utgitt ei tekstsamling. Etter hvert som jeg har utviklet ferdighetene mine og jobbet med tekster i ulike sjangere, ser jeg at skrivedrømmene mine kan romme så mangt. En stor drøm er å kunne kombinere kompetansen min som skribent og skuespiller til å skape dramatikk for scenen. En annen drøm er å skrive skjønnlitterære fortellinger, mens en tredje og fjerde drøm er å utgi en barnebok samt lage ei barneplate. Det er hårete drømmer og ambisjoner, men jeg er utstyrt med såpass mye selvtillit at jeg har en iboende tro på at jeg kan få til mye, sier Arjan leende.

Med tildelinga av Drømmestipendet, fikk Arjan en bekreftelse fra en fagjury om at han har en god penn og at skrivedrømmene er liv laga. Og han ble 30 000 kroner rikere. Nøyaktig hva han skal bruke pengene på, er litt i det blå. Men de er øremerka skrivedisiplinen.

– Jeg har fortsatt mye å lære, og kommer til å bruke pengene på en måte som gjør at jeg kan utvikle skriveferdighetene mine. Jeg ønsker å lære av de beste, og har vanvittig lyst til å møte Trygve Skaug. Hans tekster og musikk var til stor hjelp da jeg hadde det tungt, og han er mitt aller største forbilde som lyriker og tekstforfatter. Om jeg en dag skulle få mulighet til å snakke med ham om skriving, og hvordan jeg kan bruke ordene mine på å skape tekster som kan være verdifulle og bevege folk på samme måte som hans ord har gjort for meg, vil min aller største drøm gå i oppfyllelse, avslutter Arjan Nilsen.

Tekst: Hege Arstad   Foto: privat   (Utlagt: 16. november 2021)