Hopp til innhold

Det nærmer seg slutten på det toårige studiet i medieproduksjon ved Mailand videregående skole for Christoffer. Drømmen om å kunne leve av fotokunsten har vært lørenskogsguttens faste følgesvenn i flere år, og han har jobbet hardt og målrettet for å utvikle ferdighetene slik at drømmen en dag skal bli en realitet.

Men nå som skolegangen er over, befinner han seg i en uvant situasjon. Han nages av tvil, og vverken selvtillit eller motivasjon er på topp. Beskjeden om at han var én av drømmestipendjuryens 100 utvalgte, forandret alt.

– Drømmestipendet ga selvtilliten og motivasjonen en kjempeboost. Tildelingen har betydd enormt mye for meg. Jeg har drømt om å leve av det å ta bilder i en årrekke, men var inne i en periode preget av usikkerhet. Vissheten om at en kompetent jury synes fotoferdighetene var gode og at drømmen min var verdt å satse på, det fjernet enhver tvil jeg hadde. Sånn sett kunne ikke Drømmestipendet kommet på et bedre tidspunkt, sier Christoffer.

Fikk lærlingplass

Ifølge Christoffer handler fotokunst om mye mer enn det å fange øyeblikket gjennom kameralinsen. Det handler om billedforståelse og estetikk, om teknikk og redigering, om å omsette en idé til et kunstnerisk uttrykk.

– Mye av drivkraften ligger i gleden ved å kunne gjenskape ideer og formidle dem gjennom bilder. Jeg liker å eksperimentere med lyssetting og vinkler for å få fram nye uttrykk. Jeg elsker at det i realiteten bare er fantasien som setter grenser for hva en kan gjøre, forklarer Christoffer, som investerte drømmestipendkronene i et nytt objektiv.

2018 ble ikke bare året Christoffer mottok Drømmestipendet. I høst landet han også en lærlingplass ved anerkjente og prisbelønte Rikardofoto i Brumunddal, der han får jobbe som fotoassistent og lære mer om fotofaget, under kyndig og profesjonell veiledning.

– Det er mange flere fotografspirer enn det er lærlingplasser, og det er ikke usannsynlig at Drømmestipendet på cv-en bidro til at jeg fikk drømmejobben. Jeg stortrives, lærer utrolig mye og gleder meg til å dra på jobb hver eneste dag, sier Christoffer.

Vil inspirere andre til å være kreativ

Christoffer fotograferer alt fra natur og landskap til arkitektur, folk og dyreliv, og fritida blir ofte viet postarbeid og redigering før han legger ut bildene på instagramprofilen sin. Det er to år, 250 bilder og 400 følgere siden han begynte, og de positive tilbakemeldingene fra brukere over hele verden har vært en viktig inspirasjonskilde for 18-åringen.

– Å få anerkjennelse for det du driver med betyr enormt mye uansett hvor den kommer fra. Jeg har selv hentet mye inspirasjon fra kunstnere på Instagram, og en stor del av drømmen er derfor at mine bilder også kan inspirere andre til å være kreativ, sier Christoffer, som ikke er i tvil om at Drømmestipendet er en viktig ordning for alle unge kulturutøvere som har en drøm om å gjøre lidenskap til levebrød.

– Det som er så flott med Drømmestipendet, er at det kommer i en alder der mange kjenner på usikkerhet. For meg ble bekreftelsen jeg fikk med tildelingen nesten avgjørende for hva jeg skulle bruke framtida på. Takket være Drømmestipendet har jeg nå tatt store steg på veien mot å realisere drømmen om kunne å livnære meg av fotokunsten, avslutter Christoffer Holenbakken.

Tekst: Hege Arstad   Foto: privat   (Utlagt: 22. desember 2018)