Hopp til innhold

– Drømmestipendet er en flott bekreftelse på at jeg allerede har oppnådd noe som sjonglør. Det betyr mye at det jeg driver med faktisk imponerer en profesjonell fagjury. Det støtter opp under drømmen min. At juryen har troa på at jeg kan utrette noe som kommer andre til gode, er veldig inspirerende og gøy. Nå skal jeg gjøre alt jeg kan for at sjonglering blir tilgjengelig for alle, enten det er barn som vil ha det gøy med vennene sine, eldre som må vedlikeholde koordinasjon, tenåringen som vil skape kunst og bli profesjonell kulturutøver eller gutten som vil slå alle verdensrekorder, sier Eivind henrykt.

Det første 23-åringen gjorde da han fikk beskjed om at Drømmestipendet var i boks, var å iverksette planene for å gjøre drøm til virkelighet. – Drømmestipendkronene har gitt meg økonomisk handlekraft til å kickstarte drømmen, så pengene er allerede investert i kamerautstyr slik at jeg kan produsere videoer og på den måten dele sjonglering med resten av Norge. Videre er planen å utarbeide et konkurranseformat i sjonglering, og forhåpentligvis kunne arrangere et norgesmesterskap allerede til neste år, forteller Eivind.

– Kulturskolen er en viktig mestringsarena

Eivinds første møte med sjonglering kom da han var ni år. Da så han en elev i sjette klasse sjonglere med tre kjegler og to baller i én hånd. Han ble dypt fascinert av det han så, dro rett hjem etter skolen og begynte å øve med det han fant på fruktfatet.

Etter to år med egentrening – dog uten spiselige objekter – ble han elev ved Trondheim kommunale kulturskole, der han i tillegg til å få opplæring også kom i kontakt med sirkusmiljøet i byen. Det ble veiene til mye spennende og fint for sjongløren Eivind. Han har opptrådt som sjonglør i flere land i Europa, i USA og på Azorene.

– Kulturskolen og det fantastiske sirkusmiljøet i Trondheim har betydd utrolig mye for meg. At barn og unge har en arena der de kan utvikle ferdighetene sine, bli inspirert og bli del av et trygt miljø der samtlige brenner for det samme, er utrolig viktig. Alle barn og unge fortjener å finne seg en aktivitet og lidenskap som motiverer dem og gir dem den viktige mestringsfølelsen i hverdagen, og kulturskolen er en arena som legger til rette for nettopp det, sier Eivind, som til daglig er å finne som student ved Norges Idrettshøgskole i Oslo, der han utdanner seg til å bli idrettslærer.

Pedagogrollen er på ingen måte upløyd mark for Eivind. Mens han fortsatt gikk på videregående skole i hjembyen Trondheim, underviste han sirkuselevene ved Kulturskolen i Melhus. Undervise gjør Eivind fortsatt, ved siden av studiene: Han har en deltidsstilling ved Eidsvoll kulturskole samt at han er turnlærer for barn på første til tredje trinn.

Vil ha sjonglering i kroppsøvingsfaget

For Eivind handler lidenskapen for sjonglering om mye mer enn evnen til å utføre spektakulære triks. Det handler om mangfold, mestring, vennskap samt om en kulturutøvelse som har gitt ham enormt mye glede gjennom mange år. Som framtidig idrettslærer vil han ikke bare få en jobb som passer ham som hånd i hanske, han vil også få en unik mulighet til å drive pionerarbeid.

– Jeg har alltid vært glad i å lære bort, og kombinasjonen idrett og pedagog passer meg veldig godt, ikke minst med tanke på at en viktig del av drømmen min er at sjonglering skal bli innlemmet i kroppsøvingsfaget. Jeg mener at sjonglering har en stor overføringsverdi til andre idretter. Disiplinen krever motoriske ferdigheter som balanse og koordinasjon samt evnen til å fokusere. Den største drømmen er at sjonglering skal få en høyere status og bli en fritidsaktivitet som det skal bli like naturlig å sende barna sine på som det er å kjøre dem på fotballtrening. Visst ønsker jeg at sjonglering skal bli en konkurransedisiplin, men det at så mange som mulig – uansett alder og nivå – finner glede i å drive med sjonglering, er vel så viktig, sier Eivind.

Drømmestipendet gjør kunst- og kulturutøvelser mer målbare

Det er utallige timer med trening og innøvde triks siden Eivind raida familiens fruktforråd for å lære seg kunsten å sjonglere. Fascinasjonen for disiplinen er ikke svekket, snarere tvert imot.

– Det som er så vanvittig gøy med sjonglering, er du blir aldri utlært. Det kommer alltid kommer nye triks som kan læres og rekorder som kan slås, sier Eivind entusiastisk. Han håper at eksponeringen han får i kjølvannet av Drømmestipendet, kan bidra til et sterkere fokus både på sjonglering som kunstform og ham som kulturutøver og ambassadør for disiplinen.

– Vi lever i en tid der tilgangen til informasjon er utømmelig, hvilket gjør det vanskelig å skille seg ut i mengden. Oppmerksomheten som følger med tildelinga av Drømmestipendet, vil komme utrolig godt med når jeg skal gå i gang med arbeidet med å gjøre sjongleringskunsten mer kjent. Folk som ikke driver med kunst- og kulturutøvelse, forstår ikke hvor utrolig mye terping og øving som kreves for å utmerke seg. Abstrakt kunst- og kulturutøvelse er ikke like målbart som en idrettsprestasjon, men når en fagjury mener at du fortjener et stipend både for det du har gjort og det du drømmer om å gjøre i framtida, bidrar det nok til at folk får en større forståelse for hva som er bra og hvor mye jobb som ligger bak, sier Eivind Dragsjø.

Drømmestipendet 2021 – noen fakta

50 nominerte får tildelt hvert sitt drømmestipend, inklusive 30 000 kroner, fra Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Til sammen utdeles 1,5 millioner kroner gjennom Drømmestipendet 2021.

Stipendene overrekkes til stipendvinnerne i perioden 10. mai–20. juni 2021 – på ulike måter. Fra og med i år skal de 50 utdelingene også helst innebære at stipendmottakerne gir noe tilbake til andre kunst- og kulturutøvende ungdommer i kommunen som har nominerte dem. Det kan være kurs, mesterklasser, opptredener o.l.

Torsdag 3. juni blir en fullstendig liste over stipendmottakerne offentliggjort her på drommestipendet.no.

Tekst: Hege Arstad   Foto: privat

Publisert: 12. mai 2021