For trondheimsjenta Ulvhild kunne ikke Drømmestipendet ha kommet på et bedre tidspunkt. Året var 2017. Hun hadde allerede bestemt seg for å flytte fra hjembyen og dens gode sirkusmiljø – som hun selv hadde vært med på å bygge opp – for å følge sirkusdrømmen ved S:t Botvids gymnasium i Stockholm.
– Tildelinga av Drømmestipendet betydde utrolig mye på mange måter. For meg handlet det aller mest om en bekreftelse på at jeg hadde det som skulle til for å realisere drømmen om å bli profesjonell sirkusutøver. På det tidspunktet hadde jeg drevet seriøst med sirkus siden jeg ble hekta i 2011, men opplevde fortsatt at folk ikke tok lidenskapen min alvorlig. Mange så det å drive med sirkus som en «litt annerledes hobby», og neppe noe en kunne leve av på sikt. Derfor ble tildelinga av Drømmestipendet en viktig anerkjennelse også for sirkus som kunstform, sier Ulvhild.
Kan være avgjørende for satsinga
Å komme inn på det estetiske programmet ved S:t Botvids, var en stor deldrøm som gikk i oppfyllelse for Ulvhild. Hun ble uteksaminert i sommer, men befinner seg fortsatt i Stockholm, der hun tar opp fag ved Kungliga Tekniska högskolan.
– S:t Botvids samarbeider med Cirkus Cirkör – et av Europas ledende sirkus, og det har vært tre utrolig lærerike år der jeg har fått opplæring av internasjonalt anerkjente instruktører i ulike sirkusdisipliner. Jeg har utviklet meg mye i denne tida, og har tatt store steg på veien for å bli profesjonell. Neste steg blir høyere sirkusutdannelse. Om det blir i Danmark, Portugal eller Italia, gjenstår å se. Dessverre er ikke alle skolene godkjent av Lånekassen, derfor er jeg veldig glad for at det meste av drømmestipendbeløpet fortsatt står på bok. Dette er et poeng som bare understreker viktigheten av eksistensen til Drømmestipendet. Det fins mange anerkjente skoler der ute, men i og med at langt fra alle tilbyr bachelorutdanning, må en betale hele regninga selv. For noen kan derfor Drømmestipendet være helt avgjørende for om man faktisk har råd til å forfølge drømmen sin, sier Ulvhild, som mener hun har flere jobbmuligheter etter endt utdanning.
– Den ultimate drømmen er å bli profesjonell utøver i et sirkuskompani. Men det utelukker ikke at jeg også kan jobbe som instruktør og på den måten kombinere en utøvende karriere med pedagogrollen. Jeg kan også tenke meg å bidra til å videreutvikle sirkusmiljøet i Trondheim, og på den måten gi noe tilbake til miljøet som har betydd så mye for meg.
Viktig at drømmene forblir hovedfokuset
I en alder av 20 år har Ulvhild opparbeidet seg lang erfaring både som utøver gjennom egentrening og opptredener samt som arrangør av sirkusskoler der hun har undervist både barn og voksne i ulike sirkusdisipliner. Året etter at hun mottok Drømmestipendet blir hun også ambassadør for stipendordninga, et verv hun utøver med stor glede.
– Drømmestipendet er et hedersbevis som er kjempeviktig for alle unge kulturutøvere som drømmer om å ta lidenskapen sin videre. En ting er selvtilliten og motivasjonen som kommer som følge av bekreftelsen og anerkjennelsen som ligger i Drømmestipendet, en annen – og kanskje vel så viktig del – er oppmerksomheten en får i forbindelse med tildelinga. Å bidra til å gjøre Drømmestipendet mer kjent, slik at flere søker og får muligheten til å få et løft, er både meningsfullt og givende.
I 2019 tjenestegjorde Ulvhild som drømmestipendjurymedlem – for kategorien sirkus.
– Utrolig gøy og interessant, men også krevende, fordi det var mange dyktige kandidater med spennende drømmer som skulle evalueres. Når du vet hvor stor forskjell et Drømmestipend kan utgjøre, vil du jo helst dele det ut til alle, sier Ulvhild.
Da «nye» Drømmestipendet ble lansert tidligere i år, gikk Ulvhild i tenkeboksen igjen. Etter å ha vurdert fordeler og ulemper opp mot hverandre, konkludert hun:
– Jeg tenker at det vil slå positivt ut. Først og fremst fordi en tildeling kommer på et tidspunkt der en sannsynligvis trenger stipendkronene, anerkjennelsen og oppmerksomheten aller mest – i og med at det gjerne er fra 18-årsalderen at en bestemmer seg for om en skal satse videre eller ei. Det viktigste er uansett at hovedintensjonen med Drømmestipendet består – altså at det ikke blir en ren talentkonkurranse, men at det er drømmene som fortsatt står i fokus, avslutter Ulvhild Hunstad Løwø.
Tekst: Hege Arstad Foto: privat (Utlagt: 3. november 2020)