Hopp til innhold

– Her til lands må en gjøre suksess før en oppnår anerkjennelse. Og drømmer er noe du helst skal holde for deg selv, noe mange også gjør – av frykt for å få janteloven rett i fleisen. Derfor er det så vanvittig viktig at det fins en stipendordning for unge kunst- og kulturutøvere som ennå ikke har slått gjennom, men som brenner for det de gjør og våger å drømme stort. I så måte kan Drømmestipendet endre liv, fastslår Diddi.

For noen kan bekreftelsen bety alt

Googler du Diddi Velle, får du en drøss med treff. Du kan lese om jenta som for drøyt to år siden begynte å legge ut videoer av sine tolkninger av countrylåter på Facebook. Videoene gikk viralt, og i mai 2024 har hun over 50 000 følgere på sosiale medier og over ti millioner strømminger. Men historien om artisten, låtskriveren og internettfenomenet Diddi, er også fortellingen om ei jente som vokste opp med null selvtillit.

– Jeg vokste opp med foreldre som elsket countrymusikk, og som var vertskap for amerikanske artister som turnerte i Norge. Dette var utrolig dyktige musikere, som inspirerte meg veldig. Jeg elsket tidlig å synge, men våget ikke å dele lidenskapen min med andre. Dels fordi det var «opplest og vedtatt» at det var den tolv år eldre søsteren min, som var familiens store sangtalent. Men mest fordi jeg tidlig fikk diagnosen ADHD og ble avskrevet av både lærere og skoleapparatet, sier Diddi.

Hun får fortsatt vondt i magen når hun tenker på skammen over å bli hentet av spesiallæreren i klasserommet. Den stikkende følelsen av å være annerledes. I en fase av livet, der en helst ikke skal skille seg ut.

– Det jeg opplevde på skolen farget hele tilværelsen min i mange år. For når du er ung og føler at ingen har troa på deg, da mister du også troa på deg selv. Så ja, jeg vet hvor viktig det er å få bekreftelse utenfra, og hvor stort løft et drømmestipend kan gi. Drømmestipendet betyr nok mye for samtlige vinnere, men for noen kan tildelinga bety alt, sier Diddi.

Lot dartpil avgjøre neste steg

15-årige Diddi satt frustrert på rommet sitt. Lei av skoletaper-stempelet, som føltes som en vond lukt det var umulig å vaske bort. Lei av å være forhåndsdømt. Lei av livet i Mandal. Diddi hadde et karaktersnitt på 2, og ingen anelse om hvilken videregående skole eller studieretning hun skulle gå for – i den grad hun ville komme inn på noe som helst. På døra hang et Norgeskart.

Hun grep en dartpil, og sa til seg selv at hun skulle dra dit pila traff. Den landet på Alta. Dermed ble det helsefagarbeider-studier i Finnmark.

– Å starte med blanke ark på et nytt sted der ingen kjente meg, var en enorm befrielse. Karaktersnittet gikk fra 2 til 4,3. Med mestringsfølelsen kom også selvtilliten og troa på framtiden, sier Diddi.

Oppdaget musikkens sanne kraft

Etter endt skolegang gikk Diddi inn i en fulltidsstilling som helsefagarbeider innen eldreomsorgen. Hun flyttet sammen med kjæresten, og ble snart mamma til Alexander. Diddi hadde omsider funnet sin plass i verden. Livet smilte. Musikken hadde imidlertid aldri forlatt henne. Foruten å synge for sønnen, bestemte hun seg for å bruke sangen som verktøy for å nå inn til pasienter på demensavdelingen.

– Jeg jobbet med mennesker som satt med tomme blikk og ute av stand til å huske navnene på egne barn. Men når jeg sang for dem lyste de opp og sang med. Ikke én strofe eller så mye som ett ord fra sangteksten var glemt! Det var helt magisk og sier alt om musikkens sanne kraft, sier Diddi.

Facebookinnlegget som forandret alt

Sju år etter at dartpila traff Alta, satte Diddi seg i bilen med sønnen og eiendelene hun fikk plass til. Et samboerskap var ugjenkallelig over. Hun så seg nødt til å kjøre de 200 milene tilbake til Mandal. Hun flyttet inn i leiligheten som de amerikanske musikerne disponerte i huset til foreldrene. Følelsen av å ha mislyktes, var altoppslukende. Hun var 100 prosent sykmeldt i et år, og så langt nede som hun aldri hadde vært før. Hun forsøkte iherdig å finne fotfestet igjen. Alexander ga henne masse glede, men det var det blytunge dager.

– Til slutt innså jeg at jeg ikke hadde noe å tape, hvorpå jeg la ut min tolkning av «Hello Darlin’» av Conway Twitty på Facebook. Dagen etter våknet jeg til 1000 nye følgere. Etter det tok det fullstendig av, forteller Diddi leende, før hun blir alvorlig igjen: – Til sjuende og sist handlet det om å gjøre noe jeg ikke hadde turt før. Jeg hadde aldri – ikke en gang i min villeste fantasi – trodd at responsen skulle bli som den ble. Den Fb-posten forandret alt, sier Diddi.

Stjernelag

I dag lever Diddi ene og alene av musikken. Hun har sanger nok til to album, som delvis skal spilles inn i USA, delvis i studioet på Lista. Dermed får også «drømmestipendkronene» bein å gå på. – Å produsere musikk er ikke billig, så jeg er veldig takknemlig for å få 30 000 kr ekstra på konto, sier Diddi.

Først ut er debutsingelen «Drunk Punk», som slippes kommende høst. Med seg har hun et sterkt musikerlag. – Låten er produsert i Nashville av Kelly James Schoenfeld, som har navnet sitt på over70 millioner solgte album. Bandet består av musikkbyens elite, inkludert gitaristen til Willie Nelson samt Mica Roberts, som bidrar som korist og som tidligere har jobbet tett med nå avdøde Toby Keith. I tillegg står multi-grammyvinnerne F. Reid Shippen og Joe LaPorta for miksing og mastring, så det er litt av en gjeng å debutere med. Men ingenting av dette ville vært mulig uten Kristian Tunheim Tønnessen, som må være verdens beste manager, sier Diddi.

Håper tildelinga kan inspirere andre

Etter planen skal Diddi få overrakt sitt drømmestipend i Mandal. – Det blir stas å få overrakt Drømmestipendet og få den endelige bekreftelsen på at jeg befinner meg på riktig vei, sier Diddi, som for lengst har sagt farvel til den usikre jenta, som ikke våget å dele verken sanggleden eller drømmen sin med andre.

– Nå har jeg ingen betenkeligheter med å si at drømmen er å bli Norges nye countrydronning, for så å slå gjennom i USA og få hele verden som arbeidsplass, sier Diddi. Hun håper at tildelinga av Drømmestipendet også kan inspirere og motivere andre.

– Jeg er utrolig stolt over det jeg har oppnådd. Men jeg blir samtidig rasende når jeg tenker på alle som har utfordringer i skolen, som blir frarøvet all selvtillit og framtidshåp i ung alder. Teoretiske fag og høyere utdanning er ikke for alle. Det fins andre arenaer der en kan oppleve mestring i hverdagen. Så finn det du brenner for, våg å drømme stort – og for all del: Søk Drømmestipendet, avslutter Diddi Velle.

> Bli bedre kjent med Diddi samt drømmene og musikken hennes

Se hvem som er vinnere av Drømmestipendet 2024

Tekst: Hege Arstad   Foto: VF studio   Publisert: 15. mai 2024

  • Drømmestipendet er et samarbeid mellom Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd. Stipendordningen ble etablert i 2004, og siden den gang har en lang rekke unge kunst- og kulturutøvere mottatt stipendet.
  • Stipendet skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse, og bidra til at unge kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år får oppfylt sine drømmer. Ordningen skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere. Det deles ut 50 stipender à 30 000 kr, til sammen 1,5 millioner kroner.
  • Drømmestipendet deles ut innen kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse.