– Jeg søkte egentlig Drømmestipendet for moro skyld, og skrev søknaden rett fra hjertet og uten noen som helst forhåpninger om å nå opp. Så da beskjeden om at jeg var én av juryens femti utvalgte kom, var det så overraskende at jeg ikke kunne tro det var sant, sier Maren leende.
Dermed tok det noen dager før realiteten – og betydningen av å bli innlemmet i den gjeve drømmestipendfamilien – sank inn. Og bare så det er sagt med én gang: Tildelinga betyr svært mye for den unge trompetisten.
– Drømmestipendet er en stor anerkjennelse som inspirerer og motiverer meg til å fortsette å jobbe med musikken, slik at jeg en dag skal kunne realisere drømmen om å leve ene og alene av å utøve og skape gode jazzopplevelser for publikum, forteller Maren.
> Vinnerne av Drømmestipendet 2023 – presentert én og én
Kulturskoleveteran
Maren er født og oppvokst på Valderøya, og var bare seks år da hun begynte å få kornettundervisning ved Giske kulturskule – der hun etter hvert også fikk undervisning i piano og ballett. Med kulturskolegang og skolekorps ble musikk fort en stor del av jentas hverdag.
I dag er kornetten for lengst byttet ut med trompeten, som nå er hovedinstrumentet hennes. Maren spiller fortsatt i skolekorpset, men er også del av voksenkorpset samt Sunnmøre Ungdomsstorband, Big Odd Band og kvintetten Tre over kvart på fem – som Maren var initiativtaker til. Og ja, hun får fortsatt kulturskoleundervisning i piano, hvilket betyr at Maren har vært elev ved skoleslaget store deler av livet.
– Kulturskolen har vært mitt andre hjem gjennom nesten hele oppveksten. Det har selvsagt formet meg både som musiker og menneske. Det er langt fra alle barn og unge som finner sin plass i idretten, så det er ekstremt viktig at det fins en kulturskole og en trygg læringsarena i kommunen, der de kan utfolde seg kreativt og oppleve mestring innen musikk, dans, teater … Derfor blir jeg også oppriktig lei meg, når kulturskolen må kutte i tilbudet som følge av økonomiske nedskjæringer. For når alt kommer til alt, er det da fritidstilbudet og oppvekstmiljøet til barn og unge som nedprioriteres av lokalpolitikerne, sier Maren
Drømmestipendet er en viktig inspirasjonskilde
Etter at Maren begynte i storband som tolvåring, ble interessen for jazz vekket. Frøet til det som utgjør trompetistens drøm var sådd.
– Da jeg begynte på musikklinja ved Ålesund videregående skole skjøt denne interessen fart. Det er altfor få kvinnelige jazzmusikere – spesielt her i Norge – og derfor har jeg også en drøm om å kunne inspirerer flere jenter til å spille jazz, sier Maren, som selv har blitt inspirert av suksessen til en tidligere drømmestipendvinner.
– Saksofonisten Hanna Paulsberg (Drømmestipendvinner i 2008, red.anm.) er et stort forbilde, og vissheten om at hun mottok Drømmestipendet da hun befant seg i startgropa av sin karriere, gjør noe med selvtilliten og troa på at jeg også kan lykkes, sier Maren.
Giskejenta går spennende tider i møte. Etter at hun ble utropt som en av årets drømmestipendvinnere, ble kvintetten Tre over kvart på fem hyret til å spille konsert i regi av Jazzsirkelen i slutten av mai. Og 14. juni tar Maren turen til Alnes fyr og opplevelsessenter, der hun skal opptre og få overrakt Drømmestipendet. Til høsten flytter Maren hjemmefra for å forfølge musikerdrømmen på jazzlinja ved Sund folkehøgskole i Inderøy i Trøndelag. Drømmestipendet kunne med andre ord ikke kommet på et bedre tidspunkt.
– Når en er ferdig med videregående skole skal det tas mange valg. Selv om jeg aldri var i tvil om veien videre, var det like fullt fantastisk å få en bekreftelse utenfra på at valget mitt har noe for seg. Norge og verden trenger flere kulturutøvere, og da er det utrolig viktig at det fins en ordning som Drømmestipendet, slik at en kan bli motivert til å forfølge lidenskapen sin og drømmene sine. Nå storgleder jeg meg til å starte med blanke ark på et nytt sted, der jeg kan bli kjent med inspirerende mennesker og utvikle meg som jazztrompetist, sier Maren.
New Orleans-drømmen
Jazzen oppsto i de trange bakgatene rundt French Quarter i New Orleans i slutten av 1800-tallet, og har fostra musikere som Kid Ory, Joe «King» Oliver og etter hvert kanskje en av sjangerens mest berømte jazzmusikere, nemlig Louis Armstrong. Byens historie, kultur, musikk og alltid yrende konsertliv tiltrekker seg jazzentusiaster og musikere fra hele verden – inkludert Maren fra Valderøya, som takket være 30 000 drømmestipendkroner, nå kan begynne å planlegge drømmeturen.
– Drømmen om å reise til New Orleans har fulgt meg lenge, men gjorde seg enda mer gjeldende etter at deltok i Jazzlogen under fjorårets Moldejazz. Så ja, jeg har ekstremt lyst til å reise til jazzens fødested. Ikke bare for å oppleve byen, men også for å lære av musikere som har fått jazzen inn med morsmelka, for så å utforske hvordan jeg kan integrere det jeg lærer i mitt eget musikkuttrykk. Jeg vet ikke når jeg får mulighet til å reise, men stipendpengene øremerkes definitivt New Orleans, sier Maren.
Påtar seg gjerne oppgaven som rollemodell og kursholder
Et brennende ønske om å lære mer, gjør at Maren alltid ser etter muligheter som kan bidra til at hun utvikler ferdighetene sine. Derfor håper hun også å få mulighet til å oppleve jazztrompetistene Bria Skonberg og Ingrid Jensen når hun tar turen til USA.
– De er store forbilder og sterke representanter for «Women in jazz», og det ville selvsagt vært helt fantastisk om jeg fikk møte og eventuelt også få noe undervisning fra to av mine aller største inspirasjonskilder, sier Maren.
Som ung jazzmusiker in spe, er Maren fullt klar over viktigheten av å ha gode rollemodeller å strekke seg etter. Nettopp derfor nøler hun ikke med å svare ja på spørsmål om hun kan tenke seg å holde kurs for andre unge musikere i Giske.
– Jeg tar forbilderollen på alvor, og er dessuten veldig takknemlig for nominasjonen og alt jeg har lært – samt de mange mulighetene jeg har fått i hjemkommunen min. Derfor gir jeg også veldig gjerne noe tilbake i form av et kurs og/eller en opptreden, sier Maren Pernille Vartdal Skjong.
Tekst: Hege Arstad Foto: Privat (Utlagt: 26. april 2023)