Hopp til innhold

– Drømmestipendet har åpnet mange dører og vært en utrolig reise hvor jeg har fått mange muligheter og blitt kjent med nye mennesker. Takket være Drømmestipendet ble jeg plukket ut til å synge på den TV 2-sendte julekonserten «Desembertoner» i Oslo Domkirke, hvor også stjerner som Melissa Horn og OnklP opptrådte, sier Ingrid opprømt.

Den reflekterte 13-åringen er ikke i tvil om at Drømmestipendet er mye mer enn 10.000 kroner.

– For meg har Drømmestipendet vært en døråpner samt påfyll av inspirasjon og motivasjon til å forfølge drømmen min om å bli operasanger, men når det er sagt så kommer jo pengene også veldig godt med, sier Ingrid som har begynt nedtellingen til årets vinterferie for lenge siden. 16. februar reiser familien til London hvor Ingrid ikke bare skal oppleve Silvia Moi i «Figaros bryllup», men også ta sangtimer med operastjernen.

– Silvia Moi er mitt største idol, og en dyktig pedagog som jeg også har hatt noen sangtimer med i Oslo. Det å ha midler og mulighet til å ta privattimer med erfarne operasangere og dyktige sangpedagoger, er kjempeviktig i forhold til å utvikle stemmen min. I så måte har jo Drømmestipendet vært til stor hjelp økonomisk også, fortsetter Ingrid.

Jenta fra Kongsvinger med den store stemmen, er mer enn et sangtalent. I motsetning til mange andre tenåringer som elsker å synge, har Ingrid aldri drømt om å bli popstjerne. Da hun var åtte år gammel tok familien turen til hovedstaden og Den Norske Opera, hvor Ingrid fikk sitt første møte med sjangeren samt med Silvia Moi som hadde rollen som Susanna i «Figaros bryllup». Og dermed var spiren til ungjentas drøm sådd; hun skulle bli operasanger.

– Jeg glemmer aldri mitt første møte med opera. Jeg ble så fascinert av stemmebruk, kostymene, historien …, ja, av alt rundt oppsetningen, at jeg bestemte meg der og da for at jeg skal bli operasanger. Jeg hadde sunget i barnekor siden jeg var fire og et halvt år gammel, men etter møtet med operaen tok den brennende interessen min for å synge en helt annen retning, sier Ingrid som har båret på den samme drømmen i flere år nå.

– Målsettingen min er å bli fast ansatt som sopran i Den Norske Opera. Men min største drøm er å gjøre rollen som Christine Daaè i «Phantom of the Opera» i Royal Albert Hall.

Stor anerkjennelse

Mye har skjedd siden familien Joramo Lund tok turen til Den Norske Opera for fem år siden. Det første den da åtte år gamle jenta gjorde, var å starte hos sangpedagog Birgit Brinck. To år senere prøvesynger hun og får plass i Glåmdal kammerkor, som foruten Ingrid består av 27 voksne medlemmer.

Hun begynte på Kongsvinger kulturskole både som piano- og teaterelev, og i løpet av årene har hun spilt i en rekke kulturskoleoppsetninger og vært solist på blant annet Glåmdalens artistgalla, på utallige kirkekonserter, samt på flere jul- og sommerkonserter med «Birgit og venner». I 2012 tok Ingrid seg til andre runde i Norske Talenter, og i fjor imponerte hun Drømmestipendets fagjury med sin unike stemme og modenhet.

26. juni 2014 fikk hun sitt velfortjente stipend da Birgit Brinck og vennene, deriblant Ingrid, inviterte til konsert i Vinger kirke.

– Jeg synger rundt ti timer i uka i tillegg til det jeg øver hjemme, så det å stå der med diplom, sjekk og blomster føltes som en stor anerkjennelse for alt arbeidet jeg har lagt ned. Å få så mye skryt og så mange lykkeønskninger betydde utrolig mye for meg, sier Ingrid som også fikk spalteplass i lokalavisa Glåmdalen i kjølvannet av tildelingen.

Reisen har bare begynt

For Ingrid er det å synge mye mer enn en morsom hobby, og kursen videre er staket ut for lenge siden.

– Etter ungdomsskolen er planen å begynne på musikklinja ved Skarnes videregående skole. Dersom alt går som det skal, går veien videre til enten Barratt Due musikkinstitutt eller Operahøyskolen, for så en dag kunne leve av det å være operasanger, sier Ingrid, som nylig var invitert til å synge på en konsert i regi av Lions Club i Kongsvinger bibliotek. I løpet av våren skal Ingrid ha flere konserter både med kammerkoret og private aktører, og i juni setter kulturskolen opp «Macbeth» i Rådhusteatret.

– Det er absolutt mye som skjer fremover, og store deler av livet mitt dreier seg om øving, terping, sang og teater. Men det er dette jeg elsker, så det føles nesten ikke ut som arbeid. Det er faktisk bare gøy, sier Ingrid.

Det tok Åge Aleksandersen 40 år å komme nært til å realisere drømmen om å opptre i Royal Albert Hall. Hvor lang tid det vil ta Ingrid å oppnå sin største drøm om å synge på en av verdens mest kjente og ærverdige scene, er uvisst. Det som er sikkert, er at Ingrids reise ikke er slutt.

– Jeg skal i alle fall gjøre mitt for at reisen fortsetter, og jeg kommer til å jobbe hardt og målrettet for at drømmen min skal blir en realitet, avslutter Ingrid Joramo Lund, drømmestipendiat 2014 og operasanger in spe.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt: 10. februar 2015)