– Det å få Drømmestipendet var skikkelig stort! Jeg vet hvor høyt nivået på andre drømmestipendmottakere er, og vissheten om at jeg nå befinner meg i samme selskap, er en fantastisk anerkjennelse og bekreftelse på at jeg har noe å fare med som kulturutøver. Å drive med teater er en kombinasjon av flere element, og er på langt nær så målbart som mange andre disipliner. At jeg fikk stipendet i nettopp denne kategorien, gjorde tildelinga ekstra gøy, sier Konstanse.
For den 18-årige skuespillerspiren fra Harstad, er teater så uendelig mye mer enn en hobby og et middel for å underholde et publikum. Det handler om å forstå seg selv og verdenen vi lever i, om hvordan mennesker forholder seg til hverandre og om å kjenne på følelser vi kanskje ikke en gang vet at vi har.
– Da jeg begynte med teater ved kulturskolen for sju år siden, handlet det mest om å lære seg replikker og nyte det å stå på scenen. Etter hvert skjønte jeg at det også handlet om å ta et dypdykk inn en karakters sjel, om å være hundre prosent til stede, og om at teater og kunst ikke bare er ren underholdning, men også noe som kan påvirke folk personlig og samfunnet som helhet. Den store drømmen handler derfor om å skape kunst som kan bidra til å gjøre verden til et litt bedre sted. Akkurat nå kjenner jeg at teater er en flott måte å gjøre det på, da det kan bringe lys og endring i folks liv, forteller Konstanse.
Kunsten å være modig
For Konstanse er det å skape kunst en så stor og viktig del av livet, at det nærmest ville vært naturstridig å leve uten muligheten til å være kreativ. – Kunsten er uunnværlig for meg, av flere grunner. Den kreative prosessen er som en mental ryddesjau, den hjelper meg til å samle tankene og få satt ord på ting. Kunst og teater er også en virkelighetsflukt som paradoksalt nok også kan bringe oss nærmere virkeligheten, forklarer 18-åringen.
I 2019 deltok Konstanse i UKM med en egenskreven monolog, der hun kombinerte teater og trekkspill. Monologen handlet om å gi slipp på sorg. I vår mottok hun Drømmestipendet, og dermed fikk både skapertrangen og selvtilliten en vitamininnsprøytning.
– Jeg har alltid vært opptatt med et eller annet kunstnerisk prosjekt, men etter stipendtildelinga har jeg nok blitt modigere og dermed mindre redd for å bevege meg i ukjent kunstnerisk terreng. Frykten for å prøve nye ting begrenser den kunstneriske friheten. Ved å gi slipp på denne frykten åpner det seg flere muligheter, sier Konstanse, som for tida jobber med et kortfilmprosjekt der hun har fått med seg 30 amatørskuespillere.
– Dette blir en humoristisk, filosofisk kortfilm. I bunn og grunn handler den om alt det rare og spennende som kan utspille seg på et offentlig toalett. Jeg har skrevet manus – eller nærmere bestemt storyboard – og står for regien, men filmproduksjon med så mange involverte er ganske nytt for meg og ville nærmest vært en umulighet uten boosten jeg har fått som følge av Drømmestipendet – samt Andreas Ursin Hellebust og alle de dyktige folkene ved Ungdommens Hus i Harstad, som har bistått meg under hele prosessen, forteller Konstanse.
Tror «nye» Drømmestipendet vil gi en mer varig effekt
Da Konstanse fikk overrakt Drømmestipendet ved Galleri Nord-Norge, hadde pandemien for lengst skylt inn over landet. Dermed ble det en liten, men høytidelig markering som kunne strømmes direkte via lokalavisa Harstad Tidendes nettsted. I utgangspunktet hadde hun planlagt å bruke pengene på et kurs ved TekstLab Unge stemmer i Oslo, men reiserestriksjoner og oppblomstring av smitte i løpet av sensommeren stoppet den planen.
– Enn så lenge står drømmestipendkronene på bok, og der skal de få stå i fred så lenge covid-19 fortsatt begrenser bevegelighetsfriheten vår, sier Konstanse.
Den reflekterte 18-åringen er ikke i tvil om at Drømmestipendet er en kjempeviktig ordning som kan utgjøre en stor forskjell for unge kulturutøvere.
– Det som er så flott med Drømmestipendet, er at det er drømmene som står i fokus, og at en får en ekstra dytt i form av økonomiske midler, selvtillit og inspirasjon til å ta lidenskapen sin videre. At ordninga omfatter hele landet – både by og land – slik at ungdom som har få andre muligheter til eksponering også får en arena der de kan få vist seg fram, gjør stipendordninga helt essensiell for veldig mange, sier Konstanse, som ønsker «nye» Drømmestipendet velkommen.
– Jeg tror at Drømmestipendet vil treffe bedre og gi en mer varig effekt nå som aldersgrensa er hevet (fra 13–20 til 18–25 år, red.anm.). Drømmer endrer seg hele tida – spesielt når du er pur ung – og det du drømte om som 13-åring er sjelden det samme som når fyller 18, og kanskje har en mer realistisk holdning til hvordan du skal gjøre drøm til virkelighet. Det fins unntak, men jeg er temmelig sikker på at endringen av Drømmestipendet var en klok avgjørelse. Ikke minst er 30 000 kroner (tidligere 15 000 kr, red.anm.) et beløp som for mange kan være avgjørende for om det skal satser videre mot en drøm, sier Konstanse.
Nøyaktig hvor hun selv havner etter at hun er uteksaminert fra dramalinja ved Heggen videregående skole neste år, er fortsatt litt i det blå.
– Nysgjerrigheten min omfatter ulike felt, blant annet læreryrket, som jeg mener er en utrolig meningsfull og viktig jobb. Men det at andre yrker også appellerer til meg, begrenser på ingen måte min kjærlighet for teater, så akkurat nå tenker jeg at veien får bli til mens jeg går, avslutter Konstanse Fjellvang.
Tekst: Hege Arstad Foto: privat (Utlagt: 6. november 2020)