Hopp til innhold

– Drømmestipendet er en flott tillitserklæring om at drømmen min er verdt å satse på, og en bekreftelse på at alt arbeidet jeg allerede har lagt ned for å skape meg en selvstendig musikkarriere, har vært en god investering, sier Marte på telefon fra Liverpool. Til høsten blir det fire år siden 23-åringen flyttet til England for å jage musikerdrømmen via LIPA (Liverpool Institute of Performing Art, red.anm.), der sunnmøringen ble uteksaminert i fjor.

– Jeg trives veldig godt i byen, og kjenner at jeg er på rett sted når jeg nå er i gang med å bygge opp karrieren min. Her har jeg tilgang til et stort nettverk samt mulighet til å jobbe tett med Jamila Scott, en profesjonell mentor og en fantastisk guide for meg, når jeg skal navigere meg fram i musikkbransjen. Men selv om du har tilgang til dyktige folk, er det like fullt en stor utfordring å holde motivasjonen oppe over tid. Derfor har ikke Drømmestipendet bare gitt meg viktige byggesteiner og et kjærkomment økonomisk tilskudd. Tildelinga har også gitt meg påfyll av motivasjon og inspirasjon – som er helt essensielt i den kreative prosessen, sier Marte.

Kulturskolefundamentet

Marte er født og oppvokst i Ulstein, og var bare sju år da hun begynte ved den kommunale kulturskolen – der hun fikk undervisning i sang, og etter hvert også i keyboard. Det skulle gå enda noen år før hun kom på låtskriversporet, men Marte er ikke i tvil om at tilgangen til et opplæringstilbud, og et trygt miljø der hun kunne utfolde seg kreativt sammen med likesinnede barn og unge, har formet henne til den musikeren hun er i dag.

– Det var på kulturskolen jeg fikk lagt hele fundamentet som jeg nå bygger videre på. Det var der jeg oppdaget gleden ved å være kreativ, ble oppmuntret til å skrive låter og fikk den første av etter hvert veldig mange sceneerfaringer. Så ja, skoleslaget har absolutt formet meg og bidratt til at jeg vågde å gå all in for musikken, sier Marte.

Relanserer EP under nytt artistnavn

Etter endt ungdomsskole bestemte Marte seg for å forfølge drømmen på musikklinja ved Volda videregående skole, før hun så tok ett år med musikkproduksjon og låtskriving ved Sandefjord folkehøyskole. Deretter ble det tre år med bachelorstudier i songwriting and performance ved LIPA.

I 2020 slapp hun sine første låter under artistnavnet MAZED, og i fjor kom EP-en «Fearless Emotions», som ble godt mottatt både her hjemme og i England. 27. mai blir EP-en relansert under det nye navnet Maya Roxo. Singelen «This Is Your Faith» ble for øvrig sluppet 4. mars.

– Låtene er de samme, men har fått en makeover – hovedsakelig i form av mye bedre miksing og mastring. Relanseringen er et resultat av et utrolig godt samarbeid med kjæresten min, Jadon Cuin, som er produsent og har de samme visjonene for musikken som meg – hvilket er å utfordre de musikalske konseptene, og skape noe helt unikt, forteller Marte.

Drømmen(e)

Veldig mange musikere og andre kunst- og kulturutøvere har drømmer om å leve av lidenskapen, drømmer som kanskje har fulgt dem siden barnsbein. De drømmer om å skrive låter som topper spillelistene, om å ha verden som arbeidsplass og om gjeve musikkpriser.

– Altså, jeg drømmer fortsatt om alt dette, men musikerdrømmen min ser annerledes ut nå enn da jeg var pur ung og fantaserte om å bli popstjerne, sier Marte. For med ønsket om å ha full kreativ kontroll og det hele og fulle ansvaret for sin egen karriereskjebne, følger også vissheten om at det administrative arbeidet vil spise opp mye av tida.

– Akkurat dette poenget er en av hovedgrunnene til at jeg drømmer om egen bedrift, der jeg vil danne et lag bestående av folk som tar seg av alt fra kontrakter og økonomi til markedsføring og booking. På den måten kan jeg kan bruke mest mulig tid og krefter på det jeg elsker aller mest, nemlig musikken, forklarer Marte, som også har en annen stor deldrøm.

– Det siste året har jeg gjort mye research og tatt digitale kurs i hvordan jeg kan få låtene mine inn i tv og film. Et drømmescenario for dette arbeidet, er at jeg en gang kan sette meg godt til rette i sofaen med favorittserien på tv-en – og høre min egen låt via skjermen!

Håper Drømmestipendet også kan inspirere andre

Det er mange år og en drøss med realiserte deldrømmer siden Marte knapt våget å si høyt at hun drømte om å leve av musikken. Hun tror det fins mange unge kunst- og kulturutøvere der ute som kvier seg for det samme, noe hun mener gjør Drømmestipendet desto viktigere.

– Bare navnet på stipendordninga er jo fantastisk. Det bygger opp under viktigheten av å ha drømmer å strekke seg etter og at det er lov til å drømme stort. For selv om en ikke skulle bli en av juryens 50 utvalgte, ligger det stor verdi i det å få drømmen ned på papiret, konkretisere den og kanskje bryte den opp i delmål. Selv er jeg svært takknemlig for at kommunen valgte å nominere meg, og håper at oppmerksomheten jeg får som følge av Drømmestipendet også kan inspirere andre unge kulturutøvere i Ulstein til å forfølge drømmene sine, sier Marte, som gjerne stiller sin kunnskap og erfaring til disposisjon dersom anledningen skulle by seg.

– Timeplanen min er ganske tettpakket framover, så jeg reiser nok ikke hjem med det aller første. Når det er sagt, blir jeg selvsagt veldig glad dersom jeg får mulighet til å gi noe tilbake til Ulstein – enten i form av et låtskriverkurs eller en opptreden, avslutter Marte Hallingstad Barstad.

Tekst: Hege Arstad Foto: Sam Vivian (Utlagt: 7. mars 2022)