Opera er kunstformen der teater, musikk og klassisk sang møtes i skjønn forening. Det er store følelser, drama på steroider formidlet gjennom gudommelig stemmeprakt og magisk scenetilværelse. Det tar mange år med intens trening for å utvikle stemmen, bygge muskler og ha utholdenheten som er nødvendig for å beherske sjangeren som ofte beskrives som vokal ekstremsport. For Ida betyr derfor tildelinga av Drømmestipendet at hun har gjort mye riktig, og at drømmen om å leve av lidenskapen for sang og opera er innen rekkevidde.
– Som operasanger er det absolutt ingenting å gjemme seg bak. Når jeg nå har fått tildelt Drømmestipendet, er det en kjempeviktig bekreftelse på at jeg faktisk er flink til det jeg gjør. At en fagjury har troa på at jeg kan nå langt gjør selvsagt utrolig godt for selvtilliten, samtidig som jeg får ekstra motivasjon i en tid der kulturlivet mer eller mindre har flatet helt ut på grunn av pandemien. I så måte kunne ikke tildelinga kommet på et bedre tidspunkt, sier Ida.
La grunnlaget i kulturskolen
Ida er oppvokst i en musikerfamilie, og var bare fem år da hun begynte som trompetelev ved Vestby kulturskole. Hun hadde imidlertid alltid likt å synge, og fra tolvårs alder måtte trompeten vike for Idas stadig voksende lidenskapen for sang.
– Kulturskolen var inngangen til musikkinteressen min. Det var der jeg fikk lagt det viktige grunnlaget, ved hjelp av fantastiske lærere som ga meg kunstnerisk frihet til å eksperimentere innenfor ulike musikkfagfelt, forteller Ida, som mener en sterk kulturskole gagner alle innbyggerne i kommunen:
– Kulturskolen bidrar også til å holde liv i kulturlivet, i form av konserter og forestillinger. Det innebærer at viktigheten av skoleslaget strekker seg langt utover den enkelte elev.
Fra pop og rock til opera
I løpet av kulturskoleårene har Ida sunget på mange scener både i og utenfor hjemkommunen. Hun har vært innom flere sjangere og opptrådt både som solist, i musikaler, i band og med orkester. Da tida var inne for å sende søknad til musikklinja ved Ski videregående skole, sto ikke Ida (15) bare foran en ny epoke i utdanningen, det ble også begynnelsen på en helt ny lidenskap innenfor sangen.
– I forbindelse med opptaksprøven ble jeg enig med sangpedagog Barbro Grenersen ved Ås kulturskole, om at sjansene mine for å komme inn ville øke betraktelig dersom jeg mestret en åtte minutter lang operaarie på tsjekkisk. På det tidspunktet hadde jeg fortsatt en stor forkjærlighet for pop og rock, men jeg hoppa rett ut i det og oppdaget at jo mer jeg øvde på den nevnte arien, jo mer nysgjerrig og grepet ble jeg av opera som sjanger. Med framgangen vokste det også fram en ny drøm – nemlig å bli operasanger på fulltid, sier Ida.
Drømmestipendet virkeliggjør stor deldrøm
Fire år senere er Ida bosatt i Oslo, og ferdig med det første året av bachelorløpet i klassisk sang ved Barratt Due musikkinstitutt. Cv-en er supplert med flere solistoppdrag, blant annet ved Den Norske Opera samt deltakelse ved Salzburger Festspiele to år på rad. 19-åringen synes å ha stø kurs mot en operakarriere, der et stort, viktig delmål – og en drøm – er en reise til operalandet Italia. Nå lar det seg realisere, takket være tildelinga av Drømmestipendet.
– Opera er så mye mer enn musikk. Det er en hel pakke bestående av språk, kultur, historie og stemninger. Det fire uker lange operakurset i Lucca – som er Puccinis hjemby – tiltrekker seg operaspirer fra hele verden. I tillegg til å få utvikle sangferdighetene under veiledning fra internasjonalt anerkjente lærerkrefter, får en også dramaleksjoner, italiensk språkkurs samt mulighet til å synge operaarier i historiske kirkebygg, på brosteinsbelagte torg og på kafeer, sier Ida glødende, og fortsetter ivrig:
– Bare det å vandre rundt i de trange gatene og suge til seg atmosfæren i samme byen som Puccini komponerte mesterverk som «La Boheme» og «Tosca», vil være utrolig inspirerende i seg selv, og som å bli satt hundre år tilbake i tid, eller å befinne seg midt i en gedigen operakulisse, sier Ida, som har bestemt seg for å reise til Lucca sommeren 2022, når pandemien forhåpentligvis er helt under kontroll.
– Med 30 000 drømmestipendkroner på bok, er Italia-delen av operadrømmen min så godt som i boks. Dette er noe jeg har drømt om så lenge, at nå når jeg vet at det faktisk kommer til å skje, skal jeg nok klare å vente ett år til, avslutter Ida leende.
Drømmestipendet 2021 – noen fakta
50 nominerte får tildelt hvert sitt drømmestipend, inklusive 30 000 kroner, fra Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Til sammen utdeles 1,5 millioner kroner gjennom Drømmestipendet 2021.
Stipendene overrekkes til stipendvinnerne i perioden 10. mai–20. juni 2021 – på ulike måter. Fra og med i år skal de 50 utdelingene også helst innebære at stipendmottakerne gir noe tilbake til andre kunst- og kulturutøvende ungdommer i kommunen som har nominerte dem. Det kan være kurs, mesterklasser, opptredener o.l.
Tekst: Hege Arstad Foto: privat
Utlagt: 9. juni 2021