Hopp til innhold

– Drømmestipendet er en flott anerkjennelse og synliggjøring som betyr ekstra mye – i og med at det er folk hjemmefra (les: Sortland kommune, red.anm.) som har nominert meg, sier Andrea. Som utøvende kunstner bruker Andrea mye tid og krefter på å søke prosjektmidler, og det er langt fra alle prosjektene som får tilslag. – Filmene mine er definitivt ukonvensjonelle, og kan være vanskelig å forstå og plassere i en gitt bås innen både film- og kunstverdenen. Derfor var det å motta Drømmestipendet først og fremst en stor lettelse, og en påskjønnelse som gir meg tid og rom til å skape istedenfor å jakte på midler, fortsetter den ikke-binære 25-åringen.

> Vinnerne av Drømmestipendet 2023 – presentert én og én

Verdien i å se det en ikke forstår

Andrea er født og oppvokst i Sortland. De fant stor glede i å utfolde seg kreativt gjennom skriving og tegning på fritida, men hadde ingen utpreget interesse for filmmediet før de begynte å henge med en gruppe filmentusiaster på medier og kommunikasjonslinja ved Stokmarknes videregående skole. Et kortfilmprosjekt der Andrea deltok som skuespiller, tok gjengen til en filmfestival i Seattle. Lite visste Andrea at turen skulle forme den framtidige kunstnerkarrieren i så stor grad.

– Vi gikk nærmest fra den ene filmen til den andre gjennom det hele ukelange oppholdet. Filmfestivalen vekket ikke bare filminteressen min, jeg fikk også innblikk i hva film kan være, og hvor mye verdi som fins i det abstrakte og ukonvensjonelle samt i det å se noe en ikke forstår, sier Andrea.

Våge å slippe kontrollen

Neste steg på veien for Andrea ble Nordland kunst- og filmhøyskole i Kabelvåg, der de ble uteksaminert i 2020. I dag er Andrea bosatt i Tromsø der de livnærer seg som multidisiplinær kunstner som jobber med mediene slow cinema/hybrid-film, installasjoner, tegning, tekst og lydbilder. Tross sin unge alder har de markert seg med en rekke filmer, og da spesielt med «Jorden hvisker til deg» (ble vist på Festspillene i Nord-Norge i fjor, red.anm.) og «Jeg er meg forrevet».

Filmene til Andrea befinner seg på et sted mellom dokumentar og fiksjon, og er en type hybridfilm med intensiv subjektivitet som tar publikum inn i hemmelige rom der både natur og mennesket, miljøskildringer, lyd og lys skaper en hypnotisk stemning og ramme for historien filmskaperen ønsker å fortelle.

– For meg handler det å lage film også om å våge å gi slipp på kontrollen og se hva som oppstår i det uplanlagte. Drivkraften er ønsket om å skape ukonvensjonell og kompleks kunst og film som går dypt inn i historien og den menneskelige psyken, mens målet er å gi publikum opplevelser som både utfordrer og starter tankeprosesser, sier Andrea.

Hudløs skildring

Etter å ha vært kunstnerassistent for filmregissør og kunstner Camilla Figenschou i Oslo samt hatt kunstnerresidens ved Pikene på Broen i Kirkenes, er Andrea tilbake i Tromsø der de har fullt fokus på å realisere drømmen om å lage langfilm og utstilling av den 40 minutter lange hybridfilmen «Jorden hvisker til deg». Filmen er innspilt på Hadsel Innland, og følger middelaldrende Heidi som arbeider på Kvitnes gård.

«Jorden hvisker til deg» er et hudløst portrett av et liv preget av sterk angst, der selv hverdagslige og ufarlige ting som lyden av en lysekrone som beveger seg som følge av vinden utenfor, eller det å sove ved siden av en kjærlig ektemann, kan trigge indre bilder og skape en intens følelse av å befinne seg i fare.

– Utgangspunktet for filmen var at jeg ville utforske den psykologiske tilstanden som tar form som følge av seksualisert vold og hvordan kroppsarbeid og kontakt med natur spiller inn på den psykiske helsen, sier Andrea.

Drømmestipendet setter fortgang i planene

Før innspillingen startet jobbet Andrea selv på Kvitnes gård i ett år, der de i likhet med filmens hovedkarakter tilbrakte mye tid utendørs. – Jeg vandret mye rundt på eiendommen og området rundt gården, der jeg sanket alt fra drivved og fiskebein i fjæra, til steiner og beinrester fra lam som døde om våren. Det er disse elementene som sammen med klipp fra filmen, skal bli til en utstilling som tar publikum til Kvitnes gård og den utemmete naturen, og inn i tematikken og handlingen som skildres i «Jorden hvisker til deg», sier Andrea som understreker at dette er et svært omfattende prosjekt, som kommer til å ta lang tid.

– Jeg har mye jobb foran meg både med hensyn til klipping og det lydtekniske samt det å få satt sammen alle elementene i en kontekst. Når det er sagt, Drømmestipendet gir meg midler som frigjør tid som jeg kan investere i prosjektet, hvilket betyr at drømmen kan realiseres tidligere enn først antatt, avslutter Andrea White Hveding.

Tekst: Hege Arstad   Foto: privat   (Utlagt: 8. april 2023)