Hopp til innhold

– Tildelinga av Drømmestipendet er en fantastisk selvtillitsboost som gir meg trygghet på at jeg har det som skal til for å leve ut de kulturelle drømmene mine. Bare det at en profesjonell jury har sett meg for den jeg er, og har troa på at jeg har noe å komme med som kulturutøver, er en bekreftelse og inspirasjon som er gull verdt, utbryter Kristian Johan gledesstrålende.

For selv om det aldri var noen tvil om hvilken vei han skulle gå, har usikkerhet og et vaklende selvbilde fått multitalentet ut av balanse fra tid til annen.

– I utgangspunktet er jeg en sensitiv og introvert fyr, noe som er et stort paradoks når jeg har valgt en karriere der det å være utadvendt og komfortabel med å drive selvpromotering, er en betydelig del av arbeidsbeskrivelsen. Heldigvis er lidenskapen min for det å drive med kulturutøvelse mye større enn frykten for å tre ut av komfortsonen, så det å finne seg noe helt annet å gjøre har aldri vært et alternativ. Drømmestipendet er ikke bare et bevis på at det var verdt å utsette seg selv for noe som tidvis har vært krevende, tildelinga har også fornya troa på at drømmer er til for å virkeliggjøres, sier Kristian Johan.

Takknemlig for årene ved kulturskolen

Han er oppvokst i Lofoten, mellom stupbratte fjell og opprørt hav, der torsketungeskjæring fra barnsbein av i farens fiskebruk ikke bare var en del av den nordnorske kystkulturen, men også å regne som viktig ledd i barneoppdragelsen.

– Altså, jeg er veldig stolt av bakgrunnen min, og bidrar fortsatt mer enn gjerne på fiskebruket til familien mellom jobboppdrag. Når det er sagt, så visste jeg relativt tidlig at en karriere innen kystfiske måtte vike for kulturutøverkallet, sier Kristian Johan.

For pjokken fra Flakstad ble ikke bare tidlig krøket i torsketungeskjæring, han vokste også opp i et hjem fylt med sang og musikk. Han begynte i musikkbarnehage da han var fem år. Snart var han elev i kommunens kulturskole, og fikk der undervisning i både gitar, piano, sang og teater.

– Kulturskolen sto veldig sterkt i kommunen da jeg vokste opp, og majoriteten av ungene i Flakstad har nok vært innom skoleslaget på eller annet tidspunkt. Det at barn og unge får mulighet til å utforske ulike kulturdisipliner på et tidlig tidspunkt, og ha tilgang til et ressurssenter – og en møteplass – der de kan oppleve mestring og trivsel, er ikke viktig bare for den enkelte, men for hele oppvekstmiljøet. Jeg har mye å takke kulturskolen for, og hadde neppe vært der jeg er i dag uten skoleslaget og de fantastiske lærerne som oppmuntret meg til å følge drømmen om å bli kulturutøver på fulltid, sier 26-åringen.

Fikk jobbtilbud mens han studerte i London

Som 16-åring flytta Kristian Johan hjemmefra for å gå musikk, dans og drama ved Bodø videregående skole. Deretter følger tre år ved Musikkteaterhøyskolen i Oslo, før han tar mastergrad i utøvende musikkteater ved Mountview Academy of Theatre Arts i London. Mens han er i England, tilbys han jobb ved Folketeatret i Oslo, der han blant annet har spilt i «The Sound of Music» og «Reisen til Julestjernen». Sistnevnte oppsetning ble avlyst grunnet covid-19, men skal etter planen settes opp igjen i november når pandemien forhåpentligvis er under kontroll.

– Det har egentlig rullet og gått på musikkteaterscenen siden jeg var ferdig med studieløpet. Jeg har base i Oslo, men er veldig mobil og reiser der jobbene er, sier Kristian Johan, som nylig avsluttet et engasjement ved Nordland Teater og en rolle i «Så som i himmelen». – Jeg lever på mange måter ut skuespiller- og musikalartist-drømmen, og er selvsagt veldig takknemlig og glad for det. Men jeg kan kjenne litt på det at solistkarrieren har kommet i andre rekke, så nå ønsker jeg å utforske hvem jeg er som artist og låtskriver, sier Johan Kristian, som i 2016 ga ut singelen «Gå Mæ Meg» på sin egen label, Gjertsen Records.

Drømmer om å tangere torsken som eksportvare

Musikken er en stor del av identiteten til kulturutøveren Kristian Johan, og mye av hverdagsgleden og motivasjonen bunner i det å drive med sang og musikk. Drømmestipendet har ikke bare gitt ham påfyll av selvtillit og trygghet i hverdagen, tildelinga har også pustet liv i musikerdrømmen.

– Drømmestipendet betyr utrolig mye på mange måter. For en som er i overkant ukomfortabel når det gjelder å framsnakke seg selv for å oppnå oppmerksomhet rundt det en driver med, er eksponeringen som følger i kjølvannet av tildelinga en unik markedsføringsplattform som kan generere nye samarbeidspartnere og jobbmuligheter. Ikke minst har Drømmestipendet inspirert meg til å finne mitt eget musikalske uttrykk, skrive låter for så å produsere dem selv og utgi dem, forklarer Kristian Johan. På spørsmål om hva drømmestipendkronene skal investeres i, kommer svaret kontant:

– Vel, de kommer garantert ikke til å bli brukt på kneippbrød og leverpostei! Pengene skal brukes fornuftig og er øremerket utstyr og kompetanseheving innenfor musikkproduksjon, samt kursing og mesterklasser innenfor sjangerne sang, dans og drama. Jeg har nemlig en håret drøm om å bli Nord-Norges mest anerkjente musikalartist, og at jeg en dag skal kunne bidra til at kultur fra Lofoten skal bli en like stor eksportvare som torsk fra samme landsdel, sier Kristian Johan leende, før han straks blir alvorlig igjen: – Pluss å delta i Melodi Grand Prix med egenskrevet låt, forhåpentligvis en gedigen melodiøs ballade inspirert av mitt store forbilde Josh Groban – med hint av nordnorsk sangtradisjon à la Kari Bremnes. Jeg tror faktisk jeg kan dø lykkelig om den drømmen går i oppfyllelse, avslutter Kristian Johan med utilslørt drømmende stemmeleie.

Drømmestipendet 2021 – noen fakta

50 nominerte får tildelt hvert sitt drømmestipend, inklusive 30 000 kroner, fra Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Til sammen utdeles 1,5 millioner kroner gjennom Drømmestipendet 2021.

Stipendene overrekkes til stipendvinnerne i perioden 10. mai–20. juni 2021 – på ulike måter. Fra og med i år skal de 50 utdelingene også helst innebære at stipendmottakerne gir noe tilbake til andre kunst- og kulturutøvende ungdommer i kommunen som har nominerte dem. Det kan være kurs, mesterklasser, opptredener o.l.

Torsdag 3. juni blir en fullstendig liste over stipendmottakerne offentliggjort her på drommestipendet.no.

Tekst: Hege Arstad     Foto: privat

Utlagt: 20. april 2021